1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. John Kerry: 11 Eylül Yasa Tasarısı ABD İçin Tehlikeli
John Kerry: 11 Eylül Yasa Tasarısı ABD İçin Tehlikeli

John Kerry: 11 Eylül Yasa Tasarısı ABD İçin Tehlikeli

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan yasanın Washington ile Riyad arasındaki ilişkileri sekteye uğratmaması için çaba sarf ettiklerini bildirdi.

21 Ekim 2016 Cuma 05:26A+A-

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr ile başkent Washington'da yaptığı görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında, geçen ay ABD Temsilciler Meclisinde kabul edilen yasa tasarısı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Görüşmede, Temsilciler Meclisinin aldığı kararın iki ülke arasındaki ilişkileri etkileyecek yönlerini konuştuklarını belirten Kerry, konunun hem 11 Eylül saldırılarında yaşamını yitiren kişilere gerekli saygıyı gösterecek şekilde hem de ABD'nin çıkarları göz önünde bulundurularak ele alınması gerektiğini vurguladı.

Kerry, "11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan yasa tasarısı, kasıtsız olarak ülkemizi ciddi bir tehlike içine sürüklemektedir. Biz de bu sorunun üstesinden gelmek için çabalıyoruz." dedi.

Yemen'deki ateşkes

John Kerry, Birleşmiş Milletler'in (BM) önerisiyle Yemen'de başlatılan 72 saatlik ateşkese de değindi.

Husilere çağrıda bulunan Kerry, Suudi Arabistan'a yönelik roket saldırılarını sona erdirmelerini istedi.

Kerry, Suudi Arabistan'ın Yemen'den sınırlarına atılan füzelerden kurtulma hakkı olduğuna işaret ederek, "Husilere birliklerini geri çekmesini ve roket atışlarını durdurması için çağrı yapıyoruz." ifadesini kullandı.

"Uluslararası sisteme bir düzen getirilmeli"

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cübeyr ise uluslararası sisteme bir düzen getirilmesi gerektiğini belirtti.

Cübeyr, "ABD, dünyadaki en büyük ayak izine sahip ülkedir. Haliyle karışıklıkta en fazla kaybedecek odur çünkü sizin Japonya'dan Güney Amerika'ya, Pasifiklere kadar operasyonlarınız var." diye konuştu.

ABD'nin, "teröre destek veren ülkelere" dava açılmasına imkan tanıyan JASTA adlı yasanın birçok ülke nezdinde rahatsızlık uyandırdığına dikkati çeken Cübeyr, pek çok ülkenin bu yasaya karşı tedbirler almaya hazırlandığını sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT