1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak'ta Son 25 Günde 34 İdam...
Irakta Son 25 Günde 34 İdam...

Irak'ta Son 25 Günde 34 İdam...

ABD'nin işgali sonladırması sonrasında 34 kişi "terör" suçundan idam edildi. Geçen yılın tamamında bu rakam 68'di.

26 Ocak 2012 Perşembe 14:43A+A-

Irak'ta geçen yıl 68 kişi idam edildi. Bu rakam, ABD'nin ülkeyi resmen terk ettiği yılbaşından bu yana geçen sürede ise 34'e çıktı. Açıklama Irak Adalet Bakanı Haydar El Saadi'den geldi.

Saadi, geçen yıl aralarında üç Iraklı kadın, bir Tunuslu, bir Mısırlı ve bir Faslının da bulunduğu 68 kişinin idam edildiğini belirtti. Bağdat'ta geçen yıl asılarak idam edilenlerin yüzde 99'unun "terör" suçundan idama mahkum edildiğini belirten Saadi, yılbaşından bu yana aralarında iki Iraklı kadın ve bir Suriyelinin bulunduğu 34 kişinin idam edildiğini açıkladı.

Saadi, BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay'in 34 kişinin aynı gün idam edildiğine ilişkin verdiği bilgiyi de yalanladı. Adalet Bakanı, 34 kişinin yıl başından bu yana gruplar halinde idam edildiğini söyledi.

Pillay önceki gün, sözcüsü Rupert Colville aracılıyla yaptığı açıklamada, Irak hükümetinden idam cezasının kaldırılması konusunda acilen süre vermesini istemişti.

Navi Pillay, 19 Ocak'ta ikisi kadın 34 kişinin idam edilmesinden "şoke olduğunu" belirterek, bir günde bu kadar kişinin idama mahkum edilip aynı gün cezalarının infaz edilmesinin "ürkütücü" olduğunu ifade etmişti.

2004'ten bu yana Irak'ta idam cezasına çarptırılanların sayısının 1200'den fazla olduğunun tahmin edildiğini belirten Pillay, infazlar konusunda tam sayısı bulunmasa da BM'nin edindiği bilgiye göre 16 Kasım'dan bu yana 63 kişinin idam edildiğini vurgulamıştı.

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum