1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Çocuklara Cinsel İstismar Suçuna Yeni Düzenleme
Çocuklara Cinsel İstismar Suçuna Yeni Düzenleme

Çocuklara Cinsel İstismar Suçuna Yeni Düzenleme

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayladığı kanun ile çocuklara cinsel istismar suçuna verilecek ceza, 8 yıldan 15 yıla kadar hapis olarak değiştirildi. Bazı etkenlerle bu ceza 18 yıl ve üzerine çıkacak.

02 Aralık 2016 Cuma 11:44A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6763 sayılı "Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onayladı. Kanun ile TCK'nın "çocukların cinsel istismarı" başlıklı 103. maddesinin, Anayasa Mahkemesince iptal edilen birinci ve ikinci fıkrası yeniden düzenleniyor.

Buna göre, çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Mağdurun 12 yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza, istismar durumunda 10 yıldan, sarkıntılık durumunda 5 yıldan az olamayacak.

Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, 16 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasına hükmolunacak. Mağdurun 12 yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza 18 yıldan az olamayacak.

Bilişim sistemlerini, banka veya kredi kurumlarını kullanarak dolandırıcılık yapanlara verilen hapis cezası 3 yıldan 4 yıla çıkarılacak.

Mahkeme, fiili sebepler veya güvenlik gerekçesiyle duruşmanın il sınırları içinde başka bir yerde yapılmasına karar verebilecek.

Fuhşu kolaylaştırmak veya fuhşa aracılık etmek amacıyla hazırlanan görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri veren ve dağıtanlara 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Kovuşturma aşamasındaki kaçak kişilere yönelik düzenleme ve yargılama usulü, soruşturma evresinde de uygulanacak.

Kaçak sanığın savcıya başvurmasını sağlamak amacıyla Türkiye'de bulunan mallarına, hak ve alacaklarına el konulabilecek ve gerektiğinde idaresi için kayyım atanacak.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum