1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Batman Özgür-Der’in Hazırladığı ‘Afraze Dergisi’nin Dördüncü Sayısı Çıktı!
Batman Özgür-Der’in Hazırladığı ‘Afraze Dergisi’nin Dördüncü Sayısı Çıktı!

Batman Özgür-Der’in Hazırladığı ‘Afraze Dergisi’nin Dördüncü Sayısı Çıktı!

Batman Özgür-Der Külliyesi bünyesinde kültür-sanat bülteni olarak çıkan ve iki ayda bir yayınlanan Afraze Dergisi’nin dördüncü sayısı çıktı.

21 Eylül 2016 Çarşamba 17:02A+A-

HAKSÖZ-HABER

İlk sayısı Ocak-Şubat 2016’da çıkan Afraze Farsça bir kelime olup nur, aydınlık, ışık, kandil fitili anlamlarına gelmekte. Dergi önce Batman Özgür-Der Külliyesi’nde bir “pano gazetesi” şeklinde yola çıktı. Daha sonra ise “Afraze” adını alan bir “pano dergisi”ne dönüştü.

afraze1-003.jpg

Afraze’nin ilk sayısında derginin çıkış öyküsünü konu edinen Bünyamin Sevim imzalı “Afraze’ye Dair” başlıklı yazıda amaç ve misyon bağlamında ise şunlar kaydediliyor:

“…Külliyemizin kitabı, okumayı esas alan düşünsel duruşu zorunlu olarak bir yayın ihtiyacını gündemimize sokmuştur… Siyasal ve sosyal onca olayın hengamesinde adalet üzre istikameti korumakla mükellef insanlar olarak, yaşamın kıyısında olan biteni, dahası ruhumuzun kuytusuna değip geçenleri göremeyebilmekteyiz. Bu gerçekten yola çıkarak özelde edebiyatın, genelde sanatın, küçük resimleri görüp, gösteren yönünden mülhem hayata edebî (veya sanatsal) inceliklerle bakabileceğimiz bir bahçemiz olsun istedik. Onlarca yayının olduğu bir vasatta buna ne gerek vardı diyecek olanlara peşinen söylemiş olalım: Yaşamın akışındaki inceliklere dair bizlerin de söyleyecekleri olsun istedik. Bu bahçede kendi ekip biçtiğimiz ürünlerle toprağa değsin istedik ellerimiz. Bahçede toprakla buluşurken güneşi de unutmadık. Öyle ki; merhum Bilge Kral’ın ‘Şimdi güneşin altındaki yerimizi alma zamanı’ sözünü ilke sözümüz yani mottomuz kıldık, umuda dair… ‘İnsanın kendini gerçekleştirdiği en önemli alan üretim alanıdır’ der ya Fatma K. Barbarosoğlu, işte bizler de Afraze’yi ayrıca kendimizi gerçekleştirme imkanı kılmaya çalışacağız. Biz de üretmek istedik kendi emeğimizle kendi küçük bahçemizde; bak denilen yerler kadar, hayatta gör diyeceklerimizin de olduğunu anlatmak için… Bir nevi şehrin öte ucundan koşup gelen adamın bilinci ve teslimiyetiyle uyarmaya geldik, dilimiz döndüğünce, fıtrata direnenleri…”

afraze2.jpg

Genel yayın yönetmenliğini Osman Sevim, yazı işleri müdürlüğünü ise Abdullah Sevim’in üstlendiği Afraze’nin yayın kurulunda şu isimler yer alıyor: Ömer Faruk Çelik, Muhammed Beydüz, Mehmet Tahir Sevim, İsmail Hamza Şat, Mahmut Batuk, Bünyamin Sevim.

afraze3-002.jpg

Aliya İzzetbegoviç’e ait “Şimdi güneşin altındaki yerimizi alma zamanı” spotuyla çıkan ve İbrahim Sûresi’nin 24’üncü ayetini kendine rehber edinen Afraze’nin her sayısında bir dosya konusunun yanı sıra dosyaya uygun inceleme ve düşünce yazıları, öykü, deneme, şiir, biyografi, kitap tanıtım ve değerlendirmeleri kategorilerinde ürünlere yer veriliyor. Yanı sıra Batman Özgür-Der Külliyesi bünyesinde yapılan faaliyetlerin tanıtım ve duyuruları için de bir bülten işlevi görüyor Afraze.

afraze4-001.jpg

“Utanmak Güzeldir” manşetiyle “Tevazu ve Hayâ”yı dosya konusu olarak öne çıkaran Afraze’nin dördüncü sayısında şu yazılara yer verilmiş:

-Utanmak Güzeldir

Ahmet Şat

-Potkal

Abdullah Sevim

-Zindan

Abdülselam Durmaz

-Tevazu; Herkese Yakışan Elbise

Osman Sevim

-“Toprak ile Sohbet, Tohumu Ağaç Yapar”

Elif Çelikal

-Ben Buyum, Ya Sen?

Hüseyincan Taş

-Kimin Yükü Daha Ağır?

Nurhan Fincan

-Doğruluk Timsali: Kab b. Malik

Seher Yavuz

-Kardeşlik Adına

Hüseyin Gök

-İtiraf Ediyorum

Tahir Yıldırım

-Kitap Tanıtımı: “Giderken Söylenmiştir”

Ali İzzet

***

Batman Özgür-Der Külliyemizin yerelde bir tür tanıtım bülteni ihtiyacını karşılamanın yanı sıra ayrıca özellikle de genç kardeşlerimiz için kendini geliştirme ve yazılı tebliğ işlevini gören Afraze dergimize yayın hayatında başarılar diliyor, dergiye emeği geçen kardeşlerimizi tebrik ediyoruz.

HABERE YORUM KAT

5 Yorum