1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. ABD üniversitelerindeki Gazze dayanışma eylemlerinde öğrenciler ne talep ediyor?
ABD üniversitelerindeki Gazze dayanışma eylemlerinde öğrenciler ne talep ediyor?

ABD üniversitelerindeki Gazze dayanışma eylemlerinde öğrenciler ne talep ediyor?

ABD genelindeki kampüslerde protesto düzenleyen öğrenciler, üniversitelerden İsrail'i destekleyen yatırımları kesmelerini isterken tehdit ve baskıyla karşılaşıyorlar.

25 Nisan 2024 Perşembe 17:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Columbia Üniversitesi, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşını protesto eden öğrencilere kampüsteki kamplarını boşaltmaları için tanıdığı süreyi iki kez uzattı ve ABD üniversitelerine yayılan gergin bekleyişi yatıştırmak amacıyla yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini açıkladı.

Columbia'dan Çarşamba günü saat 03:00'ten (07:00 GMT) hemen sonra yapılan açıklamada "Batı bahçesindeki öğrenci kampının temsilcileriyle önemli ilerlemeler kaydediyoruz" denildi.

Üniversite daha önce öğrencilere, müzakerelerde bir anlaşmaya varılamaması halinde çadırları sökmeleri için gece yarısı son tarih vermişti. Bu süre ilk olarak Çarşamba günü sabah 8'e (GMT 12:00) kadar uzatılmıştı.

Columbia Üniversitesi Başkanı Nemat "Minouche" Shafik, görüşmelerden bir sonuç çıkmaması halinde üniversitenin bölgeyi "temizlemek için alternatif seçenekleri değerlendirmek zorunda kalacağını" söylemişti.

Üniversite son açıklamasında süreyi bu kez 48 saat uzatarak Cuma gününün ilk saatlerine kadar uzattı ve protestocu öğrencilerin üniversitenin en önemli dört talebini kabul ettiğini söyledi.

Ancak birkaç saat sonra, Çarşamba günü, Filistin yanlısı protestoların arkasındaki önemli bir öğrenci kuruluşu, protestocuların taleplerini kabul edenin aslında Columbia olduğunu öne sürdü.

Bu söylem savaşı, son günlerde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üniversite kampüslerini sarsan Filistin yanlısı protestoların en son bölümünü oluşturuyor.

Ancak Columbia, çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze'de çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 34,000'den fazla insan hayatını kaybederken dayanışma hareketinin kalbi oldu.

Ve ülke çapında, öğrencilerin öncülüğündeki bu protestolar, tutuklamalara ve uzaklaştırmalara rağmen azalma belirtisi göstermiyor.

ABD üniversite kampüslerinde Gazze ile dayanışma için protestolar ve kamplar

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çeşitli üniversitelerde İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşını protesto eden onlarca öğrenci ve personel tutuklandı.

ekran-goruntusu-2024-04-25-173511.png

 

Protestocular üniversitenin, Salı günü 200. gününe giren İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşından kâr eden şirketlerden el çekmesini talep ediyor. Diğer talepler arasında Columbia'nın yatırımları hakkında daha fazla mali şeffaflık ve İsrail üniversiteleri ve programlarıyla akademik bağların ve işbirliklerinin kesilmesi yer alıyor. Göstericiler ayrıca Gazze'de tam bir ateşkes talep ediyor.

Pazartesi günü üniversite, bahar döneminin sonuna kadar derslerin hibrit modda yapılacağını duyurdu.

Columbia, dünya çapında 1.400'den fazla akademisyenin, son günlerde protestocu öğrencilere yönelik uzaklaştırmalar geri alınana, polis kampüsten uzaklaştırılana ve Shafik istifa edene kadar üniversite ve bağlı kuruluşu Barnard College'daki akademik ve kültürel etkinliklere katılmayacaklarını belirten bir mektubu imzalamasının ardından akademik bir boykotla karşı karşıya.

Gazze protestocuları ne diyor?

Hareket CUAD, Filistin'de Adalet için Öğrenciler ve Barış için Yahudi Sesi tarafından organize ediliyor.

CUAD, Salı günü X'te yayınladığı bir bildiride, ekibinin üniversite ile müzakereleri bıraktığını ve "yönetimin NYPD [New York Polis Departmanı] ya da Ulusal Muhafızları öğrencilerinin üzerine salmayacağına dair yazılı bir taahhüt alana kadar" daha fazla angaje olmayacağını söylemişti.

Gazze'de aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu sivillerin öldürüldüğünü ve kuşatma altındaki bölgedeki tüm üniversitelerin tahrip edildiğini yineledi.

"Üniversite yönetiminin korkakça tehditlerine ve bariz gözdağına boyun eğmeyi reddediyoruz. Barışçıl protestolara devam edeceğiz" denildi.

2024-04-22t221124z-197393023-rc2yb7a037q0-rtrmadp-3-israel-palestinians-usa-protests-1713904127.webp

Üniversite yönetimi nasıl tavır aldı?

Öğrenci topluluğuna gönderdiği e-postada Shafik, Columbia yönetimi ile öğrenci organizatörleri arasındaki görüşmelerin "kampın dağıtılması, dağılması ve üniversite politikalarına uyulması" ile sonuçlanmaması halinde, üniversitenin kampı temizlemek için "alternatif seçenekleri" değerlendireceğini yazdı.

"Ayrıca göz korkutucu, taciz edici veya ayrımcı davranışlara müsamaha göstermeyeceğimizi de açıkça belirtmek isterim" uyarısında bulunarak, "Columbia'da protesto hakkı esastır ve korunmaktadır, ancak taciz ve ayrımcılık değerlerimize aykırıdır ve karşılıklı saygı ve nezaket topluluğu olma taahhüdümüze bir hakarettir" dedi.

18 Nisan'da 100'den fazla Filistin yanlısı protestocu kampüse izinsiz girme suçlamasıyla tutuklanmıştı. Aralarında ABD Temsilciler Meclisi Demokrat üyesi Ilhan Omar'ın kızı Isra Hirsi'nin de bulunduğu çok sayıda öğrenci Columbia ve Barnard'dan uzaklaştırıldı.

Kongre liderleri Siyonistlere destek için okulu ziyaret ediyor!

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson Çarşamba günü Yahudi öğrencilerle buluşmak üzere Columbia'yı ziyaret etti. Johnson üniversite rektörü Shafik ile de görüştü.

Çarşamba günü öğleden sonra Columbia'da düzenlenen bir basın toplantısında Johnson, "Kendisini derhal harekete geçmesi ve bu olayın üzerine gitmesi için teşvik ettik" dedi.

Kalabalık bir öğrenci grubu tarafından yuhalanan Johnson, "Bizim hissiyatımız kampüste düzeni sağlamak için harekete geçmedikleri yönünde" diye ekledi.

Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyelerinden oluşan heyetler de Pazartesi günü Yahudi öğrencilerin güvenliği konusundaki endişelerini dile getirmek üzere üniversitenin kilitli kampüsünü ziyaret etti.


Özgür-Der Üniversite Gençliği, ABD üniversitelerindeki Gazze eylemleri sebebiyle baskıya maruz kalan öğrencilere destek için yarın (26 Nisan) saat 12.00’da Beyazıt Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirecek.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT