1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Yüksek Yargıda "Şike" İddiası
Yüksek Yargıda "Şike" İddiası

Yüksek Yargıda "Şike" İddiası

CHP'ye destek veren milletvekili Ahmet Tan, Anayasa Mahkemesi'nin eski üyelerinin yeni üyelerle görüştüğünü belirterek, "Referanduma gidilmeyecek. Paket iptal edilecek" dedi.

30 Mayıs 2010 Pazar 23:43A+A-

Anayasa değişikliğinin iptali için CHP'ye destek veren Milletvekili Ahmet Tan'ın iddiası kafa karıştırdı. Tan, Anayasa Mahkemesi'nin eski üyelerinin yeni üyelerle görüştüğünü belirterek, "Referanduma gidilmeyecek. Paket iptal edilecek" dedi. Tan'ın açıklamaları, mahkemeyi etkileme olarak değerlendirildi.

Anayasa değişikliği iptal istemi ile ilgili kritik görüşmeye günler kala, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Tan, Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında şok bir iddia ortaya attı. Anayasa değişikliğinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne yapılan iptal başvurusunda da imzası bulunan Tan'ın, bu kanıya nereden vardığı ve açıklamaları, karar öncesi mahkemeyi etkileme olarak yorumlandı.

Yüksek Mahkeme'ye yönelik "şike" iddiası kafaları karıştırdı. Ahmet Tan, mahkemenin eski ve yeni üyelerinin bir araya gelerek görüştüğünü ve sonucun belli olduğunu savunarak, Yüksek Mahkeme'ye yönelik 'şike' iddiasında bulundu. Tan, paketin iptal edileceği ve yürütmesinin durdurulacağını ileri sürdü. Tan, katıldığı bir televizyon programında, "Anayasa değişiklik paketi referanduma gitmeyecek. Çok iddialı olacak ama değişiklik paketi referanduma gitmeyecek. Anayasa Mahkemesi'nin eski üyelerinin mevcut üyeleriyle temasta bulunması sonucunda ortaya çıkan manzara şudur: Anaya değişiklik paketinin yürütmesi durdurulacak ve referanduma gidilmeyecek. Paket iptal edilecek" dedi. Siyaset ve hukuk çevreleri, Ahmet Tan'ın bu iddialarının ihsas-ı rey anlamına geldiğini, Anayasa Mahkemesi üyelerini etkileme çabası olarak değerlendirildi.

'YANLIŞ ANLAŞILDIM'

Ahmet Tan, gelen tepkiler üzerine televizyon programında söylediği ifadelerin kendi yorumu olduğunu ve yanlış anlaşıldığını söyledi. Tan, "Ben orada kendi görüşümü belirttim. Ben 35 yıllık Ankara'da gazetecilik yapan biriyim. Bu anlamda ben televizyon programında, kokteyllerde, toplantılarda görüştüğüm eski ve yeni Anayasa Mahkemesi üyelerinin görüşlerini aktardım. Ben de kendi çapımda olaylara gazeteci gibi yaklaşarak kendi tahminimi dile getirdim. Ben kulislerde, Anayasa Mahkemesi eski üyelerine sorduğum 'Ne olur' sorusuna verdikleri cevaplar üzerine böyle bir değerlendirmede bulundum" diye konuştu.

Görüşme gerçekse çok yanlıştır

Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Başdanışmanı Ümmet Kandoğan, "Anayasa Mahkemesi üyelerinin iddia edildiği gibi bu amaçla böyle bir görüşme yaptıkları gerçekse eğer bu çok yanlıştır. Bu ihsas-ı rey anlamına gelir. Karardan önce bu tür söylendiler çıkmasını da doğru bulmuyorum" diye konuştu. Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Serap Yazıcı da Milletvekili Ahmet Tan'ın sözleri için ise "Bu bir tahmin. Tahminler üzerine konuşamam" dedi. Prof. Yazıcı, Mahkeme'nin kararından sonra değerlendirme yapacağını dile getirdi.

Bozdağ: Açıklama hukuk skandalıdır

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın Anayasa değişiklik paketi için "4-5 madde değerlendirilecek, paketin esasına girip girmemeye kurul karar verecek" açıklamasına tepki gösterdi. Bozdağ, "İhsas-ı rey'de bulunmuş, suç işlemiştir" dedi. Bursa'da yerel bir televizyonda programa katılan Bozdağ, Kılıç'ın yaptığı açıklamaları talihsizlik olarak değerlendirdi. Bozdağ, "Anayasa Mahkemesi Başkanı bu konuda görüş belirtemez. Neden? Oy verecektir, müzakereye katılacaktır. Görüş beyan etmesi ihsas-ı reydir. Şu anda sayın Haşim Kılıç, ihsas-ı rey'de bulunmuştur ve suç işlemiştir. Kabul edilebilir bir şey mi? Yani, sen ceza reisisin, önüne gelecek ben üç tane sanığı cezalandıracağım, diğerlerini berat ettireceğim diyorsun. Burada büyük bir hukuk skandalı var ve Anayasa Mahkemesi bu hukuka en fazla riayet etmesi gereken kurumdur. Bu kurumun başkanı olarak bunu hasasiyetle gözetmesi gereken kişi, ihsas-ı rey'de bulunmuştur. Şimdi anayasa değişikliği artık halka gidiyor. Anayasa Mahkemesi, bir değişiklik halkın huzuruna gidecekse, halktan onay alacaksa, uzlaşmayı vatandaş temin edecekse, Anayasa Mahkemesi'nin görevi bunun halka gitmesini temin etmektir. Yol kesmek değildir. Anayasa Mahkemeleri yol kesmez. Mahkemeler yol kesmez, yolu başkaları keser ama hukuka uyarlar" diye konuştu

Kaynak: Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT