1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. YPG, Kürt halkına kimlik bile vermeyen Esed rejimi ile kol kola!
YPG, Kürt halkına kimlik bile vermeyen Esed rejimi ile kol kola!

YPG, Kürt halkına kimlik bile vermeyen Esed rejimi ile kol kola!

Tel Rıfat’ın YPG tarafından Esed rejimine devredildiği iddia ediliyor!

13 Haziran 2022 Pazartesi 18:46A+A-

HAKSÖZ HABER

Geçmişten bugüne Suriye Kürtleri bölgede en büyük zorlukları yaşayan halklardan birisi oldu. Türkiye’de Kürtlere yönelik ayrımcılık Kürtlerin Türk sayılması üzerinden yaşanırken Suriye’de Kürtler resmiyette devletin eşit vatandaşları olarak Arap halkının bir parçası olarak bile görülmediler.

Suriye Kürtleri hızlıca Baas ideolojisine eklemlenmeye çalışıldı. Bunun için önce Araplaştırılmaları gerekiyordu. Seküler Baas ideolojisi Kürtleri Baas rejiminin kölesi yapmak için Kürt bölgelerinde suni Arap köyleri kurdu. Suriye Kürtleri yabancı kategorisinde sayıldıkları için ne mal mülk edinebilmekte ve ev kiralayabilmekte ne yurt dışına seyahate çıkabilmekte ne eğitim hakkına sahip olabilmekte ne de herhangi bir devlet kurumunda iş edinebilmekteydiler. İşin en komik tarafı ise yabancı statüsündeki Kürtlerin bir kısmına askerlik yaptırıldığı halde vatandaşlık hakkı tanınmamıştır.1

Suriye’de Kürtlerin gerçek anlamda kimliksizliği büyük bir yoksulluk ve kültürel yabancılaşma ortaya çıkarttı. Netice olarak Suriye Kürtleri bölgenin ekonomik olarak en kötü durumdaki halklarından birisi oldu. Baas rejiminin nezdinde Ermeni, Süryani, Keldani ve Asuriler Kürtlerden bin kat daha fazla teveccüh gördüler.

Böylesi bir vasatta Suriye Savaşını fırsat bilerek bölgede örgütlenme imkanı bulan PKK’nın Suriye uzantısı YPG, Kürtlere hayvandan daha aşağı muamelede bulunan Esed rejimi ile hiçbir zaman çatışma yoluna gitmedi. Pragmatist ve oportünist eğilimlerle emperyalist Rusya ve ABD ile iş tutarak kendisine alan oluşturmaya çalışan YPG "seküler kurtuluş savaşçıları" olarak lanse edilmeye devam ediliyor.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik başlatacağı öne sürülen operasyon en temelde Tel Rıfat’ı hedef alıyor. Bilindiği üzere Tel Rıfat, Rusya’nın desteklediği YPG’nin elinde. Türkiye kamuoyu haftalardır sınır ötesi operasyonu konuşurken YPG tam da kendisine yakışan bir adım attı. Tel Rıfat'ın PKK'nın Suriye kolu YPG tarafından Rusya ve İran destekli rejim güçlerinin kontrolüne bırakıldığı iddia ediliyor.

Yerel kaynaklar tarafından aktarılan görüntülerde Rusya ve İran destekli Esed rejimi güçlerinin YPG kontrolündeki Tel Rıfat'a çok sayıda askeri araç sevkiyatı gerçekleştirdiği görülüyor.

Rudaw'ın aktardığı bilgilerde de rejim güçlerinin çok sayıda askeri araçla Tel Rıfat çevresinde konuşlandığı belirtiliyor.

Türkiye’nin operasyonundan kurtulmak için Kürt halkının katili Esed rejimiyle kol kola işbirliğine girişen YPG anti-emparyalizm türküsünü çalmaya devam ediyor. Suriye halkı ise etnik veya dini kimliği ne olursa olsun rejim, İran, Rusya ve YPG gibi katil örgüt ve devletlerin zulmü altında inliyor.


Detaylı bilgi için Vahap ULUÇ'un "SURİYE KÜRTLERİ: TÜRKİYE KÜRTLERİ’NİN DEVAMI" başlıklı çalışmasına göz atılabilir.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum