1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Yerli ve Çakma Logo!
Yerli ve Çakma Logo!

Yerli ve Çakma Logo!

Krizin sadece ekonomide değil, ülkenin psikolojisinde de bir hayli sarsıntıya yol açtığına dair görüntüler çoğalıyor. Yerli üretimi teşvik adına üretilen (ç)alıntı logo bu durumun tipik göstergesi oldu.

20 Eylül 2018 Perşembe 11:15A+A-

Ticaret Bakanlığı yayınladığı bir yönetmelikle ülkede üretilmiş tüm ürünlerde yeni bir logo kullanılacağını açıkladı. Yerli üretimi teşvik adına yapılan düzenlemenin kapsama alanı ve uygulama biçimi soru işaretlerine yol açmış durumda. Bir dizi yabancı sermayeli firma, uluslararası marka Türkiye’de üretim yapıyor. Bu durumda onlar da yerli üretim logosu kullanacaklar. Yani Coca Cola şişesinin üzerinde yerli logosu yer alacak. Öte yandan Türkiyeli müteşebbislerin ülke dışında imal ettirdiği ürünler ise kapsam dışında kalacak.

Tüm bu hummalı çabaların neye yarayacağı meçhul. Örneğin vatandaş markette yerli-yabancı ayrımı yapmıyor. İş cep telefonuna, bilgisayara, arabaya vs. gelince zaten herkes yabancı markalara daha fazla para verip, kaliteli ürün alma eğilimi içinde.

Kısacası içerik itibariyle pek bir anlam taşımayan, tamamen popülist mesajlar vermeye ayarlı bir gündemle karşı karşıyayız. Garabet o derece ki, yerli üretim logosu diye sunulan şeyin kendisi bile çakma bir ürün! Ticaret Bakanlığı yıllardır bilinen bir firmanın logosu üzerinde basit bir iki değişiklik yapıp halka büyük bir müjde şeklinde sunmaktan çekinmedi.

Bu durumda şu soru cevap bekliyor: Acaba bu çok derin anlamlar içeren logo tasarımı dolayısıyla kime ne kadar ödendi?

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

2 Yorum