1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Yeni Zelanda'da Camiye Saldıran Katiller 49 Kardeşimizi Şehit Etti
Yeni Zelanda'da Camiye Saldıran Katiller 49 Kardeşimizi Şehit Etti

Yeni Zelanda'da Camiye Saldıran Katiller 49 Kardeşimizi Şehit Etti

Yeni Zelanda'nın ChristChurch kentinde cuma namazı sırasında iki camiye yapılan canice saldırıda 49 müslüman şehit düştü. Saldırıyla ilişkili 4 kişi yakalandı.

15 Mart 2019 Cuma 20:15A+A-

Yeni Zelanda’nın Güney Adası’ndaki Christchurch’ün Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi ve Linwood'daki camiye kimliği belirsiz kişiler tarafından cuma namazı esnasında terör saldırısı gerçekleştirilirken, resmi makamlar saldırıda 49 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Saldırılar sonrasında Yeni Zelanda polisi, ülkedeki tüm camilere kapılarını kapatması uyarısında da bulunurken, Avustralya Başbakanı Scott Morrison yaptığı açıklamada camilere teröristlerden birisinin Avustralya vatandaşlı olduğunu açıkladı.

Yeni Zelanda Polisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Aktif bir tetikçi ile ChristChurch’te ciddi ve gelişen bir durum yaşanıyor. Polis durumu yönetme konusunda tüm kabiliyetiyle yanıt veriyor, ancak risk ortamı hala son derecede yüksek. Polis, ChristChurch’te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor. Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kilitlenecek. Kamuoyuna iş birlikleri için teşekkür ederiz, bölge sakinlerini bilgilendirmek için daha fazla güncelleme sağlayacağız." ifadelerine yer verdi.

Operasyonlar sürüyor

Operasyonların sürdüğünü açıklayan Yeni Zelanda Emniyet Müdürü Mike Bush, hayatını kaybedenlerini sayısı ve kimliği hakkında herhangi bir bilgi paylaşımda bulunmayacaklarını söyledi. Saldırının ardından şehirde okullar tatil edilirken yollar kapatıldı. Hastanelerin sadece acil servislerinin hizmet verdiği kente, güvenlik birimlerinin alarma geçirildiği belirtildi.

'Yeni Zelanda için karanlık bir gün olduğu açık'

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırının ardından yaptığı açıklamada, "Ölümler ve yaralılar hakkında bu aşamada herhangi bir onay veremesem de söyleyebileceğim şey bunun Yeni Zelanda'nın en karanlık günlerinden biri olduğu açık. Açıkçası, burada olanlar, olağanüstü ve benzeri görülmemiş bir şiddet eylemidir." dedi.

'Üzgünüz sarsılmış vaziyetteyiz, yakından konuyu takip ediyoruz'

Türkiye’nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Üzgünüz sarsılmış vaziyetteyiz, yakından konuyu takip ediyoruz." dedi.

Saldırıda ölen veya yaralananlar arasında şu ana kadar Türk vatandaşı bulunmadığı bilgisi ulaştığını aktaran Büyükelçi Ergin, "Çok dar bir bilgi var şu aşamada. Hala operasyonlar devam ettiği için bir yetkililer kesinlikle şu aşamada operasyonlara bir şey getirmemek için henüz resmi bilgi aktarmıyorlar." diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise "İslam karşıtlığının ve müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir. İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük. Dünya artık İslamofobik faşist terörizme dur demelidir." ifadeleriyle saldırıyı değerlendirdi.

"Irkçılık ve İslam karşıtlığı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Müslümanlara yapılan terör saldırısınını şiddetle kınadığını duyurdu.

Hayatını kaybedenlere rahmet dileyen Erdoğan ayrıca, "Maalesef dünyada yükselmekte olan ırkçılık ve İslam karşıtlığının yeni bir örneği olarak yaşanan bu acı hadiseden dolayı İslam dünyasına ve Yeni Zelanda halkına ülkem ve şahsım adına başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

4 Kişi Gözaltına alındı

Terör saldırılarıyla ilgili 4 kişinin gözaltına alındığını ifade eden Ardern, saldırganlardan birinin Avustralya vatandaşı olduğunu belirtti.

Ülkedeki tehdit seviyesinin düşükten yüksek düzeye çıkarıldığını ifade eden Ardern, saldırıyı düzenleyen teröristlerden hiçbirinin güvenlik birimlerinin takip listesinde olmadığını belirtti.

Ardern, saldırının ardından yaptığı açıklamada ise "Ölümler ve yaralılar hakkında bu aşamada herhangi bir onay veremesem de söyleyebileceğim şey bunun Yeni Zelanda'nın en karanlık günlerinden biri olduğu açık. Açıkçası, burada olanlar, olağanüstü ve benzeri görülmemiş bir şiddet eylemidir." demişti.

Teröristler ayrıca saldırı anlarını kamera ile kaydetti +18 görüntüler içerir

yenizelanda2.jpg

 

yenizelanda-4.jpg

yenizelanda3.jpg

yenizelanda1.jpg

HABERE YORUM KAT

4 Yorum