1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Yeni Bir Darbe Sürecine Start Verilip Verilmediğini Öngörmek İçin Provokasyonlardan Uzak Durmak
Yeni Bir Darbe Sürecine Start Verilip Verilmediğini Öngörmek İçin Provokasyonlardan Uzak Durmak

Yeni Bir Darbe Sürecine Start Verilip Verilmediğini Öngörmek İçin Provokasyonlardan Uzak Durmak

Türkiye’de son günlerde darbe söylemleriyle alakalı yorumların çoğalmasını değerlendiren Kenan Alpay, bu söylemlerin ve darbeye indirgenen yorumların analizinin doğru yapılmasının hem iktidar hem de muhalefet için önemli olduğunu vurguluyor.

08 Mayıs 2020 Cuma 09:04A+A-

Kenan Alpay'ın yazısı:

Ne magazin haberciliğinin her gün ürettiği “Berfu’yu bir de makyajsız görün” türü sahte rüzgârlarına kapılmaya niyetimiz olur ne de Hadise’nin bilmem kaçıncı sevgilisini memnun etmek için karıştırdığı haltları öğrenmek gibi bir merakımız. “Rüyalarımızı yönetmek mümkün mü?” gibi haberlerle tavlanacak kadar saf, “7 Mayıs Dolunay’ından burçlar nasıl etkileniyor?” türü saçmalıkların peşine düşecek kadar da ahmak değiliz elhamdülillah. Fakat işin tuhafı ve beteri uyuşturucu gibi yıkıcı etkileri olan magazin sağanağından kurtulup ciddi haberlere ulaşmak hiç de kolay değil.

Corona salgını dolayısıyla pek çok diplomatik veya ekonomik krizin sonuçlarından daha ağır olabilecek türde bir sağlık kriziyle karşı karşıyayız. Çin ve Rusya’dan Avrupa ve Amerika’ya değin küresel hegemonya peşindeki emperyal devletler dahi güvenli liman şeklinde nitelenemeyecek kadar büyük riskler içeriyor. Corona istatistiklerinin takibi borsa hisselerinin takiplerinden daha sıkı ve daha yaygın durumda.

Bütün dünya kontrollü bir biçimde hayatı normalleştirmenin arayışları içerisinde ve bütün ülkeler birbirini kolluyor. Türkiye de 11 Mayıs’tan itibaren bazı işletmelerin açılmasını, gelişmelere göre yeni adımların atılması için hesaplar yapıyor. Normalleşme takvimi yerinde mi, erken mi birlikte göreceğiz. Ancak AVM ve futbol liglerinin açılışı için ilan edilen tarihler haklı olarak endişeleri ve eleştirileri yoğunlaştırıyor.

Güçlü Siyaset Provokasyona Gelmez

Türkiye’de askeri darbe söylem ve tehditlerinin konjonktüre göre güçlü veya zayıf ama muhakkak her zaman bir karşılığı vardır. Bununla beraber öncelikle tatmin edici düzeyde şu sorunun cevabını aramalıyız: Acaba son günlerde ima ile tehdit, temenni ile tehdit arasında salınan yeni bir darbe gündemiyle mi karşı karşıyayız? Eğer ima, temenni veya tehdit mahiyetinde bir darbe hedefi ve örgütlenmesi şüphesi güçlüyse hiç gecikmeksizin Hükümetiyle, mahkemesiyle, polisiyle harekete geçilir ve bu işin parçası olanlar için tutuklama dâhil bütün tedbirler devreye sokulur derhal. Fakat süreci kronolojik olarak takip ederek ve kimin ne dediğini bağlamından koparmadan analiz ederek Türkiye’de yeni bir darbe sürecine start verilip verilmediğini öngörmek en kolay ve sağlıklı olanı.

Yazının Devamı >>>