1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Yasak Silahı PKK’ya Kim Verdi?
Yasak Silahı PKK’ya Kim Verdi?

Yasak Silahı PKK’ya Kim Verdi?

BM’nin Ottawa Sözleşmesi ile yasakladığı anti-personel mayınlar, PKK’dan çıktı. Şemdinli’de çalılar arasına gizlenmiş hâlde 41 adet “Valmara 69” mayını bulundu.

23 Eylül 2016 Cuma 09:04A+A-

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) yapılan açıklamaya göre, Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinin Ortaklar mevkisinde arazide çalılar arasına gizlenmiş hâlde PKK’ya ait 41 adet “Valmara 69” anti-personel mayını bulundu. İtalya yapımı mayınlar soğuk savaş döneminin ardından Birleşmiş Milletler’in (BM) 1994 tarihli Ottawa Sözleşmesi’yle yasaklanmış ve ülkelerin bu mayınları yok etmesi istenmişti. İtalya da söz konusu sözleşmeye taraf ülkeler arasında bulunuyordu. PKK’nın elindeki anti-personel mayınlarının büyük kısmının İtalya menşeli olduğu bilinirken, yasak olan bu mayınların yıllar sonra PKK’nın elinde ortaya çıkması dikkat çekti.

PKK’nın Mayın Stratejisi

Anti-personel mayını, kara mayını sınıfı içerisinde tanksavar mayınları gibi taşıtlara karşı kullanılan türün dışındaki insan hedeflerine karşı geliştirilmiş bir mayın türü olarak biliniyor. Parça tesirli mayınlar günümüzde genellikle sıçrayan mayın olarak adlandırılıyor. Bu tür mayınlar genellikle öldürmemek üzere geliştirilirken, yaralama amacı taşıyorlar. Yaralı bir askerin ölü bir askere nazaran daha fazla lojistik, özellikle sağlık desteğine ihtiyaç duyması ve kendinden başka piyadeyi de savaş dışına itmesi amaçlanıyor.

Yaralama Amacı Taşıyor

Kaynaklar, PKK’nın, anti-personel mayını kullanma amacını ise “Yaralanan askerin başına birkaç kişinin toplanarak toplu hedef teşkil etmelerinin sağlanması, operasyon yapan askerlerin, acı çeken arkadaşlarını görerek moral ve motivasyonlarının düşmesi, savaşma azim ve iradelerinin kırılması, etrafa saçılan parçaların tesiriyle birden fazla askerin yaralanması ve saf dışı edilmesi” olarak sıralıyorlar.

PKK’da bulunan tipteki anti-personel mayınları ile sâdece insan değil, zırhlı taşıtlar da hedef alınabiliyor. Zırhlı taşıtların özellikle tekerlek kısmına hasar vererek iş göremez hâle getirilmesi amacıyla da kullanılabiliyorlar.

pkk_mayin-(2).jpg

İmha Edilmesi Gerekiyordu

Soğuk Savaş döneminde özellikle sınır güvenliğinde yoğun şekilde kullanılan anti-personel mayınları, 4 Aralık 1997’de Ottawa’da (Kanada) imzaya açılan ve Türkiye de dâhil 150’den fazla ülkenin taraf olduğu Ottawa Sözleşmesi gereği yasaklanmıştı. Sözleşme gereği taraf ülkelerde anti-personel mayının kullanımı, depolanması, üretimi ve devredilmesi yasaklandığı gibi, bunların imha edilmesi zorunluluğu da getirilmişti. Sözleşmeye 2003 yılında taraf olan Türkiye de bu doğrultuda askerî tesisler kurmuş ve mayınların imhasını başlatmıştı. Sözleşmeye taraf ülkeler arasında, İtalya da yer alıyor. ABD ise sözleşmeyi imzalamayan ülkeler arasında.

İtalya ve Almanya’dan Geliyor

İtalya, Ottawa Sözleşmesi’ni imzalamasına karşın PKK’nın kara mayınları deposunun büyük kısmını İtalya menşeli mayınlar oluşturuyor. Yıllardır PKK ile yürütülen mücadelede ele geçirilen anti-personel mayınlarının yüzde 60’lık büyük çoğunluğu İtalya menşeli. PKK’nın anti-personel mayın stoğunda ikinci sırayı ise Almanya yapımı mayınlar alıyor. PKK’dan ele geçirilen silah ve mühimmatların menşelerine bakıldığında ülke çeşitliliği göze çarpıyor.

Kaynak: Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT