1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Yargıtay’dan Zaman gazetesi yazarları için karar
Yargıtay’dan Zaman gazetesi yazarları için karar

Yargıtay’dan Zaman gazetesi yazarları için karar

Zaman gazetesi yazarlarının yargılamaları devam ediyor.

13 Nisan 2021 Salı 19:29A+A-

HAKSÖZ HABER

Zaman gazetesinin 11 yazarı hakkında açılan dava Yargıtay tarafından bozulmuş ve yeniden yargılama kararı alınmıştı. Yeniden yargılama davaları bugün gerçekleşti. Ali Bulaç ve Mümtazer Türköne için daha önce bozulan karar bu iki ismin de yeniden yargılanmasının yolunu açıyor.

AİHM ve Anayasa Mahkemesi’nin hakkında ceza kararı verilmesini hukuken problemli gördüğü Şahin Alpay da yeniden yargılanacak.

Yargıtay 16. Dairesi, Zaman gazetesi yazarlarından Ahmet Turan Alkanİbrahim Karayeğen ve  Mustafa Ünal hakkındaki örgüt üyeliği cezasını onadı ancak geri kalan sanıklar hakkındaki kararları bozdu. Yargıtay, her bir sanık içinse kararında, “anayasal düzeni değiştirmeye kalkıştıklarına yönelik delil olmadığını” vurgulayarak, sanıklara bu suçtan ceza verilmemesi kararını yerinde buldu.

Zaman gazetesi yazarları başka konulardan veya örgüt iltisakından yargılanacaklar. Ancak Yargıtay’ın yaptığı hatırlatmalar AİHM kararlarına uyulması çağrısını içinde barındırıyor.

Türkiye’deki yargılamalarda darbe ile ilişkili olanlarla sadece örgüt üyeliği veya yardımda bulunma hallerini arasındaki fark birçok örnekte olduğu gibi gözetilmeye biliniyor. Yargıtay’ın yaptığı açıklamalar ise normalleşme adına umut vadediyor.

Akşam saatlerinde görülen davalarda ise mahkeme Yargıtay’ın bozma kararına uyulmasına karar verdi. Sanıklar Şahin Alpay, Mümtazer Türköne, Ali Bulaç beraatlarını istediler.

Mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına uyulmasına, kararda işaret edilen konularla ilgili delillerin toplanmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

HABERE YORUM KAT

3 Yorum