1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Wagner, Rus mahkumları parayla savaşmaları için ön saflara itiyor
Wagner, Rus mahkumları parayla savaşmaları için ön saflara itiyor

Wagner, Rus mahkumları parayla savaşmaları için ön saflara itiyor

Rus paralı milis örgütü Wagner’in Ukrayna’ya karşı savaşmaları için Rus mahkumları milis kuvvetlerine para karşılığı kattığı ve ön saflarda savaşa gönderdiği öğrenildi.

16 Eylül 2022 Cuma 19:38A+A-

HAKSÖZ HABER

Middle East Eye’in aktardığına göre, Rus paralı milis kuvveti olan Wagner Grubu’nun milis olarak işe aldığı Rus hapishanelerindeki kimi mahkumlar Ukrayna güçleri tarafından yakalandı.

Rusya hükümeti tarafından Mali'den Suriye'ye kadar birçok ülkede faaliyet göstermesi için desteklenen ve kullanılan Wagner Grubu’nun istihdam ettiği paramiliter mahkumları Ukrayna’ya karşı savaştırdığı ortaya çıktı.

Wagner'in, Moskova saflarındaki asker eksikliğini gidermek için Ukrayna'da savaşmaları için Rus mahkumları işe aldığı belirtilirken birçok mahkumun da Ukrayna güçleri tarafından esir alındığı kaydedildi.

Wagner şuana kadar Suriye, Libya ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde gerçekleştirilen birçok sivil ölümlerinin faili olarak biliniyor.

Ukrayna için savaşan ve ismini gizleyerek MEE’ye konuşan bir yabancı gönüllü asker, son zamanlarda birçok Wagner paralı askerinin esir alındığını ve bunların yaklaşık 30'unun eskiden mahkum olan Ruslar olduğunu söyledi.

İsmi gizlenen kaynağın aktardığına göre, son haftalarda toplamda 400 civarında Rus askeri yakalandı. Sorgularının Ukraynalı yetkililer tarafından yapılması nedeniyle tutsaklarla ilgili mevcut bilgilerin sınırlı olduğu aktarılırken, ilerleyen zamanlarda detaylı bilgilerin Ukrayna askeri komutası tarafından paylaşılabileceği ifade ediliyor.

Kaynak, "Ukrayna'da savaşan eski Rus mahkumların çoğunun askeri suçlardan hüküm giymiş, askeri suçlara karışmış ya da emirlere uymayan kişiler olduğu öğrenildi." dedi.

Konuya aşina ikinci bir kaynak da MEE'ye, Wagner'in Ukrayna'da savaşmak için getirdiği mahkumlara en kötü ekipmanını verdiğini söyledi.

İkinci kaynak, "Genellikle bu insanları yem olarak cepheye sürüyorlar. Son aylarda Rusya'dan bu şekilde 500 ila 600 tutuklunun toplanıp getirildiğini biliyoruz" dedi.

Ukraynalı bir yetkili de MEE'ye, Kiev'in devam eden operasyonlar nedeniyle konu hakkında yorum yapamayacağını söyledi.

Kaynak: Middle East Eye

HABERE YORUM KAT