1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Vahdettin'in adının bir sokağa verilmesi Kemalistlerin tepkisini çekti
Vahdettin'in adının bir sokağa verilmesi Kemalistlerin tepkisini çekti

Vahdettin'in adının bir sokağa verilmesi Kemalistlerin tepkisini çekti

Son Osmanlı padişahı olan Sultan Vahdettin'in adını Pendik Belediyesi bir sokağa verdi. Kemalist Cumhuriyet gazetesi bu durumu bir "skandal" olarak değerlendirdi.

06 Ekim 2022 Perşembe 22:09A+A-

HAKSÖZ HABER

Tarih anlayışının Kemalist devlet eliyle üretildiği Türkiye'de garip teoriler ve yorumlarla zihinleri allak bullak eden, atasına toz kondurmayan geriye kalan herkesi kötü resmetmekten de çekinmeyen Kemalizm, Sultan Vahdettin'in isminin bir sokağa verilmek istenmesini skandal olarak yorumluyor. 

İstanbul'un İngiltere işgalinden "kurtarıldığı" tarih olarak ifade edilen 6 Ekim günü Pendik Belediyesi tarafından da kutlandı. Pendik Belediyesi aldığı karar ile Pendik'teki bir sokağa II. Abdulhamid'in adını verirken diğer bir sokağa da Sultan Vahdettin adını verdi.

Bu karar Kemalist basın yayın organları tarafından protesto edildi. "İşgal sırasında Padişah olan Sultan Vahdettin, İngiliz gemisiyle İstanbul’dan ayrılarak Malta’ya gitti" diyerek tarihi çarpıtan seküler basın Vahdettin'in hangi şartlarda ülkeden ayrıldığını ve kim tarafından gönderildiğini saklamayı tercih ediyor. 

Pendik Belediyesi Ahmet Cin de Kemalist basın tarafından karalanan Osmanlı padişahları için şu mesajı paylaştı: ''Pendik'te bir caddemize Sultan Abdulhamit Han, bir caddemize ise Sultan Vahdettin ismini verdik. Belediye Meclisi görüşmelerinde CHP’li Tarık Balyalı bu isimlendirmeleri provokatif bulduklarını ifade ederek eleştirdi. Bu eleştiriyi, art niyetli ve CHP’nin, tarihimizi karalama teamülünün bir yansıması olarak değerlendiriyorum. Her iki sultan, CHP’nin karalamakla yok edemeyeceği, ecdadımızın asil evlatlarıdır. İsimlerini yaşatmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Tarihi gerçekliklerden kopararak aktaran, istemediği tarihi realiteleri bağlamından koparan Kemalizm'in tarih anlayışı ve gerçeklik algısı insanı hayrete düşürüyor! 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde görüşülmesi gerekecek olan sokaklara Osmanlı padişahlarının isimlerini verilmesi konusu yeni tartışmalara yol açacak gibi görünüyor. 

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum