1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Ünlülere duyulan “tapınma” hissi zekâyı köreltiyor!
Ünlülere duyulan “tapınma” hissi zekâyı köreltiyor!

Ünlülere duyulan “tapınma” hissi zekâyı köreltiyor!

Macaristan’da 20 yılda gerçekleştirilen bir araştırmaya göre ünlülere duyulan saplantılı ilgi bilişsel yetileri köreltiyor!

09 Ocak 2022 Pazar 14:40A+A-

HAKSÖZ HABER

Macaristan’da 18-79 yaş aralığının incelendiği bir araştırmanın verilerine göre ünlü/fenomen isimlere karşı geliştirilen hayranlık akli melekelerde eksikliğe yol açıyor. İncelemeye konu olan kişilerin %70’ini ise üniversite mezunları oluşturuyor.

Sputnik tarafından aktarılan verilere göre ünlü bir isme yönelik saplantılı bir ilgi besleyen kişilerin daha düşük bir bilişsel performansa sahip olduğu ortaya çıktı. Araştırma makalesinde bir ünlüyle daha derin bir ilişki kurmanın, dikkat ve odaklanma gerektiren görevlerde daha düşük performansla doğrudan ilişkili olabileceği öne sürülüyor. Bu durumun sebebi ise hayran olunan bir ünlüyle kurulan tek taraflı duygusal bağı sürdürmek için harcanan bilişsel çabayla açıklandı.

Sosyal medyanın sağladığı imkanlar “ünlü” hayatlara erişimi çok kolaylaştırdı. Artık herkes kendi magazin gündeminin paparazzisi olabiliyor. Macaristan’da yapılan araştırma 20 yıl gibi uzun bir süre zarfını kapsıyor.

Artık insanlar ünlülerle daha fazla zaman geçiriyorlar. Instagram ve Twitter ulaşılabilirliği ünlülere duyulan yabancılaştırıcı “tapınma” hissini pekiştirdi. Bu bağlamda tek taraflı duygusal bağ geliştirmenin dikkat ve odaklanma eksikliğine sebep olması oldukça olası bir ihtimal.

İnsanların ekranlara bağımlı oldukları gündelik yaşantıları başkalarının hayatlarına yönelik eksilmez bir ilgiyi de beraberinde getiriyor. İnsanlığın malayani işlerden acilen kurtarılması gerekiyor!

HABERE YORUM KAT

2 Yorum