1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Umran, Filistin gündemiyle raflardaki yerini aldı
Umran, Filistin gündemiyle raflardaki yerini aldı

Umran, Filistin gündemiyle raflardaki yerini aldı

Umran Dergisi'nin Aralık 2023/352. sayısı çıktı.

14 Aralık 2023 Perşembe 13:38A+A-

Düşünce, siyaset ve kültür dergisi Umran, Türkiye gündeminden İslâm âlemine ve dünyaya uzanan genişlikte yazılar yayımlamaya devam ediyor. Umran, 352. sayısında Filistin’deki Siyonist soykırım odaklı bir dosyaya yer veriyor.  “İntifada Şimdi Bütün Dünyada” başlıklı dosyada şu yazılar yer alıyor: Burhanettin Can “Aksa Tufanı Siyonizm’in Yeni Ortadoğu Projesini Çökertme Harekâtıdır”, Mustafa Aydın “İsrail-Filistin Çatışmasının Hatırlattığı Gerçekler”, Ercan Yıldırım “Batı Medeniyeti Değerlerinin ve Avrupa’nın Çöküşü”, Taha Abdurrahman “Aksa Tufanı, Siyonist Akıl ve Direniş”, Talal Asad “Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar Hareketini Neden Destekliyorum?”,  Kamil Ergenç “Kudüs”, Alaaddin Yurderi “Ümmetin İşaret Taşları Olan Gazzeli Çocuklar”.

Gazze’nin Ruhu ve Acizliğimizin Yüzleri

Her zaman olduğu gibi gündem sayfalarıyla dikkat çeken derginin bu sayısındaki metinler ağırlıklı olarak Gazze’de yaşananlarla alakalı. Bu bölümde şu yazılar yer alıyor: Gilbert El-Aşgar “Gazze’ye Yardım Etmek İstiyorsanız Petrol Silahını Kullanın!”, Abdulgani Selame “Fetih Hareketi Gazze Savaşında Nerede?”, Husam Kenafani “Gazze ve Acizliğin Yüzleri”, Abdullah El-Amadi “Gazze’nin Ruhu ve Durakları”, Usame Ruşdi “Yeni Balfour Zihniyetleri”. Marwa Al-Zuber ise altıncı yılına giren Sudan savaşını ve ülkedeki eğitim krizini umut ile endişe arasında uzun süren bir bekleyiş çerçevesinde ele alıyor.

Düşünce, Yakın Tarihimizden Kesitler ve Üniversiteler

Derginin kritik sayfaları da zengin… H. Yahya Şekerci “Yeni İnsanın İstiap Haddi” başlıklı yazısıyla bu sayıya ayrı bir kıymet katıyor. Doğumunun 90. yılında Ali Şeriati ise Bedir Musa Seyf’in “Müslüman Marksist: Dine Karşı Din ’de İslâmî Modernlik”  yazısıyla hatırlanıyor. Mustafa Kara Hoca ise geçen aylarda aramızdan ayrılan Hüseyin Atay Hoca’nın bilinmeyen bir yönünü “Güneyce Kütüphanesi ve Hüseyin Atay Hoca” yazısında gözler önüne seriyor. Ahmet Ayhan Koyuncu ise Türkiye’de üniversitelerin kalite algıları ve bilim politikaları üzerine değerli bir yazı kaleme aldı. Yaşayan İslâm bölümünde ise Reyhan Dağhan’ın  “Kur’ân Perspektifinden İnsanın Tabiatı” yazısı dikkat çekiyor.

Kültür-Sanat

Derginin kültür-sanat sayfaları Cihan Aktaş’ın Recep Seyhan’a odaklanan “Dinlemek İçin Yazıyor Yazmak İçin Koşuyordu” yazısıyla açılıyor. Mesut Aytekin Kısa’dan Hisse Film Festivali’nde öne çıkanları “Bi’ Başkadır Benim Festivalim…” yazısıyla anlatıyor. Halim Sezer yayımlanışının 30. yılında Alev Alatlı’nın Valla, Kurda Yedirdin Beni romanı üzerinden Türk solunun Kürt milliyetçiliğiyle münasebetini ortaya koyuyor.  Ömer Kantarcı ise “Bozkır’dan Yükselen İçli Bir Ses” yazısında ise doğumunun 100. yılında Abbas Sayar’ı anlatıyor.

whatsapp-image-2023-12-14-at-11-28-49.jpeg

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT