1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Türkiye Afganistan’da kalsın ama niçin, kim için, neye göre ve nasıl?
Türkiye Afganistan’da kalsın ama niçin, kim için, neye göre ve nasıl?

Türkiye Afganistan’da kalsın ama niçin, kim için, neye göre ve nasıl?

Kenan Alpay, işgalci ABD’nin Afganistan’dan çıkma planını değerlendirdiği yazısında, Türkiye’nin bundan sonra misyonu ve rolünün ne olacağı/olması gerektiği sorularına cevap veriyor.

27 Haziran 2021 Pazar 12:51A+A-

HAKSÖZ-HABER

ABD’nin Afganistan’da Hamit Karzai’den başlamak üzere edindiği işbirlikçilerle kurduğu yönetim modelinin bir dizi tören ve mizansenden başka gerçek bir varlık göstermediğini belirten Kenan Alpay, ABD’nin Afganistan’dan zelil şekilde çekilmeye başlamasının yalnızca işbirlikçileri değil Rusya ve İran’ı da ciddi anlamda endişelendirdiğini belirterek “Taliban adım adım ve büyük bir sebatla Afganistan’da işgale ve işbirlikçi rejimlere hayat hakkı tanımayacağını ilan ve ispat etmiştir. Yalnız Afganistan tablosu salt olarak Amerika ve NATO’nun rezil ve zelil bir biçimde çekilmesinden ibaret değildir. Beş yıl öncesinden başlayan barış ve çekilme görüşmeleri Rusya ve İran başta olmak üzere bazı bölge ülkelerini de derin endişe ve korkulara da sevk etmiş durumda.” diyor.

“Türkiye’nin Taliban’a rağmen orada kalması ne mümkün ne de doğru olur”

ABD’nin çekilmesini müteakip Türkiye’ye biçilmeye çalışılan rolü de değerlendiren Kenan Alpay’ın şu tespit ve değerlendirmeleri önemli:

-Suriye ve Irak’tan, Libya ve Azerbaycan’dan türlü desise ve zorbalıklarla uzaklaştırmaya çalıştıkları, Ege ve Doğu Akdeniz’de daracık bir sahil şeridine sıkıştırıp bölgeden tecrit etmek istedikleri Türkiye’yi Asya’nın kapısı Afganistan’a göndermek üzere adeta bütün NATO üyeleri ittifak etmiş durumdaydı… Kabil’i ve Hamit Karzai Havalimanı’nı korumak, yabancı misyon ve yardım kuruluşlarının faaliyet, lojistik ve ulaşımını sağlamak şeklinde tarif edilen yeni Afganistan misyonu için neden Türkiye üzerinde odaklanılıyor?

-Türkiye’nin Taliban’a rağmen orada kalması ne mümkün ne de doğru olur. Türkiye açısından asıl olan taban desteği ve askeri başarıları günden güne büyüyen Taliban’la anlaşarak ve bir iç çatışmayı engellemeye matuf bir misyonda anlaşarak Afganistan’da kalmanın yollarını aramaktır.

-Türkiye neden Amerika ve Avrupa’nın belirlediği ve sınırladığı şekliyle Kabil’i koruma misyonuyla Afganistan’da konuşlansın ki? Basit ama yakıcı bir kıyas yaparsak; Bağdat’ta Yeşil Hat’tı korumak ne işe yarıyorsa Kabil’de de Karzai Havalimanı’nı korumak ancak o kadar işe yarar. Oysa Türkiye yanlış aktör, partner ve misyonlardan olabildiğince uzak durarak bölgesel ve küresel aktör olabilir. Afganistan’da Eşref Gani gibi arkası boş suni liderler veya Raşit Dostum gibi sicili kanlı, karanlık, iğrenç savaş ağalarıyla yan yana durmak Türkiye’ye sadece meşruiyet, güvenilirlik ve güç kaybettirir.

***

Kenan Alpay’ın yazısının tam metni >>>