1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Tunus’ta Yargılamalar Sil Baştan
Tunus’ta Yargılamalar Sil Baştan

Tunus’ta Yargılamalar Sil Baştan

Parlamento, devrim sırasında öldürülen göstericilerin 'katillerini' yargılayacak yeni mahkemeler kurulması için çalışma başlattı. Parlamentoya göre mevcut mahkemeler 'katillere' az ceza veriyor.

15 Nisan 2014 Salı 13:38A+A-

2 Nisan’da, yargılanan devrik Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali ile bakanları hakkında verilen karar ülkede fitili ateşledi.

Davaya bakan mahkeme devrik Cumhurbaşkanı Bin Ali’ye ömür boyu hapis cezası verirken, eski İçişleri Bakanı Refik Al Hac ile eski Emniyet Genel Müdürü Ali Al Seryati hakkında üç yıl hapis cezasına karar verdi.

Eski İçişleri Bakanı ve Emniyet Genel Müdürü'nün cezaları hafifletici sebepler göz önüne alınarak ertelendi.

Bu durum devrim sırasında polis mermisiyle hayatını kaybeden göstericilerin ailelerinin ve Sivil Toplum Kuruluşları'nın tepkisine neden oldu. Ölümlerden eski İçişleri Bakanı ve Emniyet Genel Müdürü'nü sorumlu tutan Tunus İnsan Hak ve Hürriyetleri Yüksek Konseyi, parlamentonun yetkisini kullanarak katillerin hak ettikleri cezaları almasını sağlamasını istedi.

Protestolar üzerine daha fazla baskıya dayanamayan parlamento toplanarak davaları yeniden soruşturacak “özel yetkili mahkemeler” kurulmasını kararlaştırdı.

Özel yetkili mahkemeler

Yeni kurulacak “özel yetkili mahkemeler” sadece 2011 yılında yaşanan devrimde öldürülen göstericilerin davalarına bakacak.

Özel bir statüye sahip olacak olan mahkemeler, diğer cinayet mahkemeleri gibi Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na bağlı değil, direk Adalet Bakanı'nın emrinde çalışacak.

Özel yetkili mahkemelerde asker kökenli yargı mensupları bulunmayacak. İstedikleri emniyet mensubunu ifadeye çağırıp sorgulayabilecek olan mahkemeler, devlet kurumlarının ellerindeki tüm delilleri alıp inceleyebilecek.

Kurulacak yeni mahkemeler sadece devrim sırasında ölen göstericilerin davalarına bakacağı için, görevini tamamladıktan sonra tekrar eski statülerine dönecek.

Tunus İnsan Hak ve Hürriyetleri Yüksek Konseyi 25 Şubat 2014’te yayınladığı raporda devrim sırasında 321 kişinin polis kurşunuyla öldüğünü, 3727 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Devrimden sonra açılan davalarda devrik Cumhurbaşkanı Bin Ali'nin yanı sıra emniyet ve istihbarat yetkilileri ile beraber çok sayıda polis yargılanıyor. Mahkemelerde bugüne kadar hiçbir polis veya emniyet yetkilisi doğrudan ölüme sebebiyet vermekten suçlu bulunmadı.

(Al Jazeera)

HABERE YORUM KAT