1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Tunus'ta seçimlere katılım yüzde 12’nin altında kaldı
Tunus'ta seçimlere katılım yüzde 12’nin altında kaldı

Tunus'ta seçimlere katılım yüzde 12’nin altında kaldı

​​​​​​​Tunus’ta gerçekleştirilen "Bölgesel ve Yerel Ulusal Konseyi" ilk tur seçimlerine katılım yüzde 11,66 oranında gerçekleşti.

25 Aralık 2023 Pazartesi 03:23A+A-

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, seçimlere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Başkent Tunus’taki seçim merkezinde konuşan Buasker, "Ülkede kayıtlı 9 milyon 80 bin 987 seçmenden bir milyon 59 bin 4'ü oy kullandı. Yerel meclis seçimlerinde oy kullanma oranı 11,66 oranında gerçekleşti." dedi.

Seçimlerin ikinci turunun şubat ayı başında yapılmasının planlandığını belirten Buasker, nihai sonuçların 27 Aralık'tan önce kamuoyuyla paylaşılacağını aktardı.

Seçim Kurulunun verilerine göre, 9 milyonun üzerinde seçmenin bulunduğu Tunus’ta, 279 sandalyeli meclise girebilmek için 7 bin 205 aday yarışıyor.

İki turdan oluşan seçim sisteminin benimsendiği yasaya göre, adayların ilk turda seçilebilmesi için oyların yarıdan bir fazlasını alması gerekiyor.

Bu oy oranına ulaşılamayan bölgelerde en çok oyu alan iki adayın katılacağı ikinci tur seçimlerinin yapılması bekleniyor.

Bölgesel ve Yerel Ulusal Konseyi 77 üyeden oluşacak

Seçimlerin tamamlanmasının ardından oluşacak 279 yerel konseyden her biri, kura ile seçtikleri bir üyeyi il meclisine gönderecek. İl meclislerine gönderilen üyelerin arasından bölgelere ayrılan kotaya göre 77 meclis üyesi, Bölgesel ve Yerel Ulusal Konseyinde görev yapacak.

Toplam 24 ilin bulunduğu Tunus’ta, il meclisi üyeleri dönüşümlü olarak Bölgesel ve Yerel Ulusal Konseyinde görev yapacağı için her 3 ayda bir konseye gönderilecek adaylar için yerel mecliste kura çekilecek.

En önemli görevi, Halk Temsilciler Meclisi ile yerel yönetimler (meclis) arasındaki ilişkileri düzenlemek olan Konsey, çeşitli bütçe ve kalkınma planlarına ilişkin kararlarda görüş bildirecek.

Ayrıca yıllık bütçenin Meclis’te oylamasında da önemli rol oynayacak olan Konseyin görevlerini düzenleyen yeni bir yasanın, seçimlerin tamamlanmasının ardından çıkarılması öngörülüyor.

Tunus'ta Yerel ve Bölgesel Ulusal Konseyi seçimlerine giden süreç

Tunus’ın darbeci cumhurbaşkanı Kays Said'in 25 Temmuz 2021'de açıkladığı olağanüstü kararla meclisin çalışmalarını dondurması ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırması, ülkede siyasi ve ekonomik krizin derinleşmesine yol açtı.

Said'in 22 Eylül 2021'de açıkladığı yeni kararnameyle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağlamasının ardından, Aralık 2021’de açıklanan "siyasi krizden çıkış yol haritası" kapsamında, ülkede 25 Temmuz 2022'de anayasa referandumu, ardından erken genel seçimler yapıldı.

Yeni anayasa ile başkanlık sistemine geçilen Tunus’ta, oluşturulacak Bölgesel ve Yerel Ulusal Konseyinin, Halk Meclisinin ikinci kanadını oluşturması kararlaştırıldı.

Said’in 25 Temmuz 2022’deki darbesi ile ülkedeki birçok siyasi parti seçimleri boykot ediyor.

HABERE YORUM KAT