1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Tunç Soyer: "Flamingoların da başkanıyım dedim, sığınmacılara mı sahip çıkmayacağım!"
Tunç Soyer: "Flamingoların da başkanıyım dedim, sığınmacılara mı sahip çıkmayacağım!"

Tunç Soyer: "Flamingoların da başkanıyım dedim, sığınmacılara mı sahip çıkmayacağım!"

“CHP’ye rağmen” İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bir insan olarak sığınmacılara kayıtsız kalmayacağını belirtti.

15 Ağustos 2021 Pazar 15:27A+A-

HAKSÖZ HABER

Sığınmacıların “burada yaşadıkları sürece hayatlarını iyileştirmek için her şeyi yapacağım” diyen Soyer, ırkçılık karşısında tavır alması ile CHP içerisinde de kimi kesimlerce tepkiyle karşılandı.

Gazeteciler ile Ankara'da bir röportaj gerçekleştiren Tunç Soyer her ne kadar, CHP'nin ırkçı söylemlerini tekrarlamasa da ‘Türkiye’nin Suriyeliler gibi göçmenlere kapı açmasının temelde yanlış olduğunu’ ifade etti. Kılıçdaroğlu ile farklı davrandıklarını söyleyebileceğimiz Soyer’in, Kılıçdaroğlu’nun fikirlerine ise aynen katıldığını belirtmemiz gerekiyor.  

CHP içinde farklı görüşlere de neden olan sığınmacılarla ilgili tartışmaya değinen Soyer, bir yerel yönetici, bir insan olarak göçmenlerin hayatına dönük eylemliliklere kayıtsız kalamayacağını belirttiği konuşmasında, "Ben 'flamingoların da başkanıyım' dedim. Flamingolara sahip çıkarken onlara sahip çıkmayacak mıyım! Burada yaşadıkları sürece onların hayatını iyileştirmek için, konforlarını sağlamak için her şeyi yapmaya devam edeceğim” dedi.

İzmir’de 148 bin Suriyeli olduğunu belirten Soyer, “Kent Adaleti Şube Müdürlüğü kurduk. Amacımız İzmir’de yaşayan mültecilerin hayatını kolaylaştıracak çözümler üretmek. Baro ile yaptığımız anlaşmaya göre bir avukatın bulunduğu otobüs mahallelere gidiyor. Kadınlar, mülteciler, dezavantajlı kim varsa onlara adalet arayışında destek olmaya çalışıyoruz. Çocuklara Türkçe öğretmeye çalışıyoruz. Sığınmacılar konusunda açık kapı politikası yanlıştı. Bunu iktidar üretti. Ancak bu yanlış uluslararası düzeyde çözülecek bir meseledir. Kemal Kılıçdaroğlu’nun çok güzel bir tweeti vardı, “Bizim sorunumuz bu sorunu yaratanlarla, bu sorunun kurbanlarıyla değil” diyor.

Cumhuriyet Halk Partisi içerisinde Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın, “yabancılara 10 kat yüksek vergilendirme” teklifine dönük çok az eleştiri gelirken, neredeyse hiçbir CHP’li Tanju Özcan’ın yapmak istediğinin insan hak ve hürriyetlerine aykırı olduğunu dile getirmedi. CHP’nin lideri Kılıçdaroğlu’nun sığınmacılara dönük sarf ettiği sözler üzerinden göçmen politikalarını öğrendiğimiz CHP’nin göçmenlere dönük negatif algıyı şekillendirdiğini görebiliyoruz.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bu söylemi ise CHP içerisindeki birleşik görüşlerden ayrı olarak, oldukça anlamlı görülüyor.

 

Tunç Soyer'in sığınmacılar konusunda görüşlerini belirttiği bir tweeti,

tunc-soyer-tweet.jpg

HABERE YORUM KAT

5 Yorum