1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Tüm Kuruluşların Suriye'ye Yardım Etmelidir
Tüm Kuruluşların Suriyeye Yardım Etmelidir

Tüm Kuruluşların Suriye'ye Yardım Etmelidir

Suriye'den 53 yardım kuruluşu temsilcisi Fatih'teki Berr Otel'de bir araya geldi. Kuruluşlar yaklaşık 2 senedir Suriye'de yaşanan zulme dikkat çektiler.

31 Ocak 2013 Perşembe 13:14A+A-

Bülent Yıldırım, yardımların savaşan taraflarca değil, mutlak suretle sivil organizasyonlar tarafından dağıtılmasının hayati ve önemli olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de bir çok doktor kurumları var, yardım örgütleri var bunları da Suriye içerisinde aktif çalışması lazım. Savaşta yardım kurumları insanlığın ayakta kalmasını sağlıyor. Bütün dünya iki buçuk milyon nüfusu bulunan Bosna için bir araya geldsi ve Bosna'nın yarasını zor sardılar. Suriye'de 20 milyon insan var. Bu insanlar için şuan yardımlar doğru dürüst gitmedi dünya ne yazık ki bu konuda üzerine düşeni yapmıyor. Biz İHH olarak şuana kadar 300 tır gönderdik Suriye'ye ve bunu 1000 tıra tamamlamaya çalışıyoruz. Bu sadece bizim altından kalkacağımız bir yük değil. Türkiye ve dünyada bütün Yarım kuruluşlarının bu işe gerektiği gibi destek vermesi gerekiyor". dedi.


Bülent Yıldırım, Suriye'de katledilen insanlara dünyanın sessiz kaldığını söyledi. Dünyada bu konuda çok fazla çalışmanın yapılmadığını savunan Yıldırım, "Katledilen insanlar var. Bu insanlarla ilgili dünya sessiz kaldı. Ne bir insani yardım koridoru açıldı ne de bu konu uluslararası arenada hakkıyla konuşulabildi. Orada karda kışta ayakkabı bulamayan çocuğa bir ayakkabı gönderemediler." dedi.Şu anda Türkiye dahil birkaç ülkenin Suriye'ye yardım ettiğini anlatan Yıldırım, "Bizler şu bahaneyi ortadan kaldırmak istedik; Suriye'de bir güç birliği yok, herkes ayrı çalışıyor. Suriye'de kim kiminle çalışıyor, kim kiminle dost belli değil. Bu yardımlar içeriye gönderildikten sonra bu yardımların çalınmayacağını garanti edebilir misiniz? Bunun için bizler de uzun zamandır Suriye içindeki sivil toplum kuruluşlarını araştırdık. Ürkütücü bir manzara ile karşılaştık. Suriye'de sivil toplum kuruluşlarına izin verilmemiş. Birkaç yerde var. Şimdi Suriye'nin her bölgesine sivil toplum kuruluşları kuruldu. Aramızda Suriye'de kurulmuş olan 53 sivil toplum kuruluşu var. Çok kısa bir sürede büyük bir başarıdır. Hama, Humus, İdlip gibi bölgelere yardım göndermek istediğimizde yönetim kurulu olan yardım kuruluşları ile irtibata geçeceksiniz." ifadelerini kullandı.

İstanbul'a gelen Suriye'deki yardım kuruluşlarının temsilcileri ile toplantı yaptıklarını ifade eden Yıldırım, "Gerçekten çok verimli bir toplantı oldu. Bu arkadaşların hepsi yardım kuruluşlarının başkan ve başkan yardımcıları. Yönetim kurulları, resmi evrakları var. Hangi bölgede kaç tane mağdur, ne ihtiyaçlar var, bundan sonra oradaki insani dram dünyaya nasıl yansıtılacak? Bu konularda kendileri ile bildiklerimizi paylaştık. Savaşta insanlık ölebilir, insanlığın ölmemesi için organizasyonlara ihtiyaç var. Böyle organizasyonlar vasıtasıyla insanlar her zaman nefes alır. Burada bulunan arkadaşlar, Suriye'de yaşayanların meşrebine mezhebine bakmadan yardım için yola çıkan arkadaşlarımız." diye konuştu.


İHH başkanı Yıldırım, Suriye meselsinde kimin elinin kimin cebinde olduğunu çok iyi bildiklerini ifade ederek Suriye'de yaşanan son durumu şu tabloyla özetledi:

Suriye'de 22 aydır yaşanan katliamlar sonucunda

ölen insan sayısı 64383.

Ölen çocuk:4500

Ölen kadın: 4800

Yaralı: 225 bin

Hapiste ki insan sayısı : 200 binden fazla

Kayıp sayısı: 100 binin üzerinde

İç göç rakamı: 4 milyondan fazla

Ürdün,Lübnan, Irak ve Türkiye'deki mülteci sayısı 1 milyon. 1 milyon kişiden 600 bini çadırda yaşıyor.

Yıkılan okul  sayısı 3500

Yıkılan Hastane ve klinik sayısı: 2 bin

Tarim arazilerinin yüzde 60'ı, ticarethanelerin yüzde 70'i kullanılmıyor.

Görülen hastalıklar:


Hepatit A ve B, İshal, Cilt Hastaliklari, Verem baslangici, Karaciger İltihabı, Sarilik

Savaş dolayısyla travma geçiren cocuklar ve kadinların tedaviye ihtiyaçları var.

Tıbbi olarak acil ihtiyaç listesi:
Acil İhtiyaç Listesi (Öncelik Sırasına Göre)

A- GIDA ALANINDA:

1.) Konserve Çeşitleri ( Balık,Tavuk, Barbunya,Patlıcan)

2.) Hazır Çorba Çeşitleri (Mantar, Tavuk, Ezogelin,Mercimek,Yayla)

3.) Patates

4.) Bakliyat ( Pirinç+Bulgur+Makarna+ K.Mercimek)

5.) Hurma

6.) Reçel Çeşitleri

7.) Margarin

8.) Zeytin

9.) Salça

10.) Un

11.) Sıvı Yağ

B- BEBEK İHTİYAÇ MADDELERİ:

1.) Bebek Maması ( Bebelac vb..)

2.) Bebe Bisküvisi

3.) Süt Tozu

4.) Bebek Bezi

5.) Kadın Hijyen Pedi

C- ISINMA:

1.) Battaniye

2.) Sünger Yatak

3.) Odun vb.

D-TIBBİ

Narkoz

Antibiyotik

Ameliyat malzemesi ve ekipmanı

Ağrı kesicilir

Şeker hastaları için ilaçlar

Ped malzemeleri

Humus bölgesinden gelen bir yardım kuruluşu temsilcisi toplantıda yaptığı konuşmada, "Kim kula şükretmezse Allah'a da şükretmez. Burada Türk halkı bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Aynı şekilde İHH Başkanı Bülent beye teşekkür ediyorum. Bizim halkımızın çocuklarından 2 bin kişiyi serbest bıraktırdı. Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

Bab şehrinden Şehidin İzi isimli yardım kuruluşundan toplantıya katılan temsilci ise yaptığı konuşmasında şunları söyledi: "Bizim yaşadığımız baskı zulüm en şiddetli şekilde devam etmektedir. Suriye halkı çok yorulmuş bir haldedir. Ama kararını vermiş bundan sonra mazlum yaşamayacağının kararını vermiştir.Biz artık izzet ve şerefimizle yaşamak istiyoruz. Biz özgürlüğümüzü ve onurumuzu istedik; ancak karşımızda ölüm yağdıranları gördük. Suriye konusu çok fazla konuşmayı gerektiren bir konu değildir.Şuanda her şey yıkılmış durumda. Hastalıkların yaygınlığı çok büyük bir şekilde. Artık insanlar Esed'in terörist saldırısına direk maruz kalmaktadır." (timeturk)

HABERE YORUM KAT