1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Tekbir Çekmek Nabi Avcı'nın Geleneklerine Aykırıymış!
Tekbir Çekmek Nabi Avcı'nın Geleneklerine Aykırıymış!

Tekbir Çekmek Nabi Avcı'nın Geleneklerine Aykırıymış!

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, toplantılarda 'tekbir' atılmasına geleneklerimize uygun olmadığını iddia etti. Avcı'nın rahatsız olduğu slogan 15 Temmuz gecesinde direnişin ana sloganıydı.

08 Ekim 2016 Cumartesi 16:38A+A-

HAKSÖZ HABER

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, tekbirin slogan gibi kullanılmasına değinerek, "Binlerce yıllık kültürümüzde, tekbirin slogan olarak kullanılması yoktur. Yani bir arkadaşımızın çıkıp 'tekbir' diye bağırması, sonra diğer arkadaşlarımızın herhangi bir slogan atıyor gibi tekbir getirmesi, bizim kültürümüzün estetiğine ve milletimizin geleneğine uymuyor. Bu, son zamanlarda çıkan bir adet ama hoş bir adet değil." dedi.

Avcı, Kadir Topbaş Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Esenler Belediyesi Yusuf Has Hacib Kültür Sanat Sezonu'nun açılış törenine katıldı.

Etkinlikte konuşan Avcı, kültür sanat sezonunu, doğumunun 1000. yıl dönümü dolayısıyla Yusuf Has Hacib'e adayan Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'ya teşekkür etti.

Avcı, etkinlik sırasında bir gencin "tekbir" diye bağırması üzerine salondakilerin tekbir getirmesine de eleştirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Itri'nin segah tekbir bestesi var. Segah tekbir bestesi deyince, 'O neymiş' diyebilirsiniz. O işte, her bayram sabahında camide getirdiğimiz tekbir. Yahya Kemal, onun hakkında çok güzel şeyler yazmıştır. O segah tekbir, bizi millet yapan en önemli kültürel ve dini zenginliklerimizden biridir. Onu her bayramda, bayram namazını kılarken hatırlayın ve o tekbiri getirin. Binlerce yıllık kültürümüzde, tekbirin slogan olarak kullanılması yoktur. Yani bir arkadaşımızın çıkıp 'tekbir' diye bağırması, sonra diğer arkadaşlarımızın herhangi bir slogan atıyor gibi tekbir getirmesi, bizim kültürümüzün estetiğine ve milletimizin geleneğine uymuyor. Bu, son zamanlarda çıkan bir adet ama hoş bir adet değil. Tekbir getirelim ama milletçe, 350 yıldan beri, nasıl bayram sabahlarında hep beraber huşu içinde getiriyorsak, öyle tekbir getirelim. Öyle getirdiğimiz zaman tekbir gerçekten çok derinlere nüfuz ediyor. Aksi takdirde, herhangi bir slogana dönüştürme tehlikesi var. Allah muhafaza."

Sayın Nabi Avcı'ya soruyoruz, savaşta, cenazede, düğünde, sünnette kısacası müslümanların sevinç ve üzüntü duyduğu her alanda tekbir nidaları ile Allah'ın En Büyük olduğunu haykırması mı geleneklerize uymuyor. 15 Temmuz gecesi darbecilere karşı halkın hangi slogan(!) ile direndiğini bir kez daha izlesin. Bakan Avcı'nın meydanlarda halkın Itri'nin nezih bestesi ile direnmesini bekliyordu herhalde.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

24 Yorum