1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Taliban'dan İsmail Han ve Ahmed Mesud’a 'ülkenize dönün' çağrısı
Taliban'dan İsmail Han ve Ahmed Mesud’a 'ülkenize dönün' çağrısı

Taliban'dan İsmail Han ve Ahmed Mesud’a 'ülkenize dönün' çağrısı

Taliban yönetimi, üst düzey delegelerinin İran’da muhalifler ile görüşmeler yaptığı iddialarını doğruladı. Taliban muhalifi Ahmed Şah Mesud ve İsmail Han’a eman verilirken, ülkeye dönmeleri yönünde çağrı yapıldı.

21 Ocak 2022 Cuma 12:12A+A-

HAKSÖZ HABER

Taliban yönetimi, üst düzey delegelerinin İran’da muhalifler ile görüşmeler yaptığı iddialarını doğruladı. Taliban Dışişleri Bakanlığından Muttaki, “Evet, İran'da Komutan İsmail Han ve Ahmed Mesud ile ve oradaki diğer Afganlarla görüştük” dedi.

Taliban geçtiğimiz hafta başında üst düzey delegelerini İran'a bir takım görüşmeler yapması için göndermişti. Kendilerini sürgün eden Afgan muhalif liderler ile bir araya gelen Taliban hükümetine bağlı yetkililer, muhaliflere ülkelerine dönebileceklerini söyledi.

Görüşmelerde muhaliflerine Taliban’a karşı direnişi sonlandırma çağrısı yapan yetkililer, Afgan muhalefet liderlerine eve dönerlerse şayet güvenliklerini sağlama garantisi de verdi.

Taliban Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki ekibiyle beraber İran’a bir takım görüşmeler yapmak için gitmişti. Burada Ulusal Direniş Cephesi (NRF) olarak bilinen grubun lideri olan Ahmed Şah Mesud ve eski eyalet valisi İsmail Han ile görüşmelerde bulundu.

Taliban sözcüsü Bilal Kerimi de Tahran'daki rakip taraflar arasında bilinen doğrudan ilk görüşmelerin ayrıntılarını paylaştı.

Kerimi, Muttaki'nin de ifade ettiği Taliban'ın tüm Afganların birleşmesi yönündeki çağrılarını yineledi. Kerimi, "herhangi bir direniş için hiçbir neden bırakılmaması gerekiyor" ifadelerini kullanırken, Taliban’ın güvenli bir gelecek sağlamaya çalıştığını hatırlattı.

Taliban sözcüsü, “Hepsine Afganistan'da özgürce ve güvenli bir şekilde yaşamak için geri dönebileceklerine dair güvence verdik. Biz kimse için herhangi bir güvenlik veya farklı sorunlar oluşturma niyetinde değiliz" ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum