1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Taliban yetkililerine rüşvet önermeniz çok akıllıca olmaz!
Taliban yetkililerine rüşvet önermeniz çok akıllıca olmaz!

Taliban yetkililerine rüşvet önermeniz çok akıllıca olmaz!

Afganistan’da rüşvet öneren kişiye çok sert bir şekilde müdahale edildi.

09 Kasım 2021 Salı 17:38A+A-

HAKSÖZ HABER

Rüşvet insanlık tarihiyle eşdeğer ahlaki bir problem. Afganistan ise yolsuzluğun en yaygın olduğu ülkelerden birisi. Yıllardır işgalcilerle ittifak halinde olan hükümetler Afgan halkının emeğini ve parasını sömürdü.

Taliban’ın iktidara gelişinden sonra belediyecilik faaliyetleri başta olmak üzere Afganistan’da bir değişim gözlemleniyor. Halk ile doğrudan irtibat kurmaya çalışan Taliban yetkililerinin sık sık dile getirdikleri hususların başında ise yolsuzluk ve rüşvetle mücadele geliyor.

Rüşvet teklifinde bulunmak hukuki işleyişin gerçek anlamda oturmadığı ülkelerde neredeyse toplumsal refleks haline gelmiş durumda. Herkes “işini çözmek” için bu yola başvurmak durumunda kalabiliyor. Rüşvetin yaygınlaştığı bir sosyo-kültürel ortamda ise ahlaki zafiyetler de haliyle yaygınlaşıyor.

Afganistan çalışmalarıyla tanınan gazeteci Halid Abdurrahman’ın sosyal medya hesabından paylaştığına göre Afganistan’da vize işlemlerini hızlandırmak, kendisine iltimas geçilmesini sağlamak için Taliban görevlilerine rüşvet teklif eden kişiye sert bir şekilde müdahale ediliyor. Olayı sosyal medyada gündemleştirmeye çalışan bazı kullanıcıların ise yetkililerin niçin müdahale bulunduklarını gizledikleri görülüyor!

Görgü tanıklarının anlattıklarına göre rüşvet önerenlerin başına gelebilecekler konusunda örnek oluşturması için “Rüşvet vermeye çalışanların cezalandırılacağı” görevliler tarafından ilan ediliyor.

Tabi ki bu yapılanın “hukukiliği” de tartışmaya açık. Ancak rüşvet ve yolsuzluğun önü alınamaz bir şekilde arttığı bir ortamda yaptırım gücünün önemi de ortaya çıkmış oluyor.

Umut ediyoruz ki Afganistan’da bu tarz müdahaleleri gerek kalmayacak şekilde rüşvet ve yolsuzluk konusunda bir farkındalık oluşur ve bu ahlaki duruş tüm dünyaya örnek olur!

1-223.jpg2-254.jpg

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

3 Yorum