1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Tahrir Meydanı, Mübarek’e İdam Verdi
Tahrir Meydanı, Mübarek’e İdam Verdi

Tahrir Meydanı, Mübarek’e İdam Verdi

Devrik lidere mahkeme kararı ile müebbet hapis verilmesi sonrası binlerce gösterici, kararı protesto için Tahrir’de buluştu.

04 Haziran 2012 Pazartesi 17:01A+A-

Gece boyunca eylemlerini sürdüre Mısırlı göstericiler Mübarek’in idam edilmesini istedi.

Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek’in ömür boyu hapse mahkum edilmesi, çoğu Mısırlıyı tatmin etmedi. Devrimin simgesi Tahrir Meydanı’nda toplanan binlerce Mısırlı, ülkeyi 30 yıl boyunca yöneten Mübarek’in ölüm cezası almasını talep ederek protesto gösterisi düzenledi.

Mübarek’e ölüm cezası verilmesini isteyen protestocular, 6 eski polis yetkilisi ile devrik liderin iki oğlunun yolsuzluk suçlamalarından beraat etmesine de tepkiliydi.

Mübarek, geçen yıl başlayan ve iktidarının sonlanması ile sonuçlanan gösteriler sırasında 850 kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğu gerekçesiyle yargılanmıştı. Ancak mahkemenin ‘ömür boyu hapis’ cezası ise Mısırlılar arasında farklı tepkilere neden oluyor. Bazıları kararı desteklediklerini söylerken, bazıları ise Mübarek’e ölüm cezası verilmesinin en doğru karar olacağını düşünüyorlar.

Meydanlara inenleri rahatsız eden diğer gelişme de Mübarek’in oğullarının yolsuzluktan beraat etmeleri ve bazı üst düzey güvenlik görevlilerinin protestolar sırasındaki ölümlerden suçlu bulunmamasıydı.

Tahrir’de gösterilere katılan Şerif Ali eylemci, Mübarek ile ilgili kararın kendileri ile dalga geçmek olduğu, Mübarek ve eski içişleri bakanının ceza aldığını ancak onların yardımcılarının almadığını söyledi. 

Protesto gösterilerine katılan Necdi Muhammed ise mahkeme kararını bir ‘çöpe’ benzeterek, “Mahkemenin bu kararı, bizim bazı şeyleri anlamamızı sağladı. Ocak 2011 Devrimi’ni yeniden yapmamız gerektiğini. Onu tekrar gerçekleştirmeliyiz ta ki Mübarek gibi onun adamları da gidene kadar” diye konuştu.

Mısır’ın diğer illeri İskenderiye, Suveyş, Beni Suyef, İsmailiye, Porsd Said, Şarkıyye’de mahkeme kararını protesto gösterileri düzenlendi.

Eski Mısır’ın Adamı Şefik Yine Hedef

Öte yandan diğer bir gelişme ise Mübarek’in son Başbakanı ve bu ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak iki adaydan biri olan Ahmet Şefik’in Kahire’nin güneyinde bulunan seçim merkezi onlarca kişinin saldırısına uğradı. 16-17 Hazirandaki ikinci turda Müslüman Kardeşler’in (İhvan) adayı Muhammed Mursi’yle karşı karşıya gelecek olan Şefik’in ofisindeki belgeler ve bilgisayarlar zarar gördü.

Basın toplantısı yapan Şefik ise konuşmasının başında dili sürçerek, “Size hatırlatırım ki” (uzekkirukum) yerine, “sizi tehdit ederim ki” (uheddidukum) dedi. Daha sonra ifadesini düzelten Şefik “Ben ışığı temsil ediyorum, İhvan karanlığı” diye konuştu.

Rakibi Mursi ise seçilirse savcılardan bir soruşturma ekibi kurarak “katilleri tekrar yargılayacağını” vaat etti.

Madalya ve Rütbeleri de Tehlikede

MÜEBBET hapis cezasına çarptırılan Mübarek’in askeri rütbesi ve madalyalarının elinden alınabileceği belirtildi. El Ahram Gazetesi’ne konuşan askeri uzman General Münir Ramazan, Askeri Kanun’un 123. maddesinin, belirli suçlardan hüküm giyen askerlerin, rütbelerinin yok sayılarak madalyalarının ellerinden alınacağını savundu.  1972 yılında düzenlenen Askeri Kanun’un, asker kişilerin hüküm giydikten sonra rütbeleri yok sayılması ile tutukluluklarını sivil cezaevinde geçireceklerini kaydeden Ramazan, müebbet hapis cezasının Mübarek’e rütbelerini ve madalyalarını kaybetmek gibi sonuçlar getirebileceğini belirtti.

 

HABERE YORUM KAT