1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TACİKİSTAN

  4. Tacikistan Müslümanlar İçin Büyük Bir Zulüm Beldesine Dönüştü!
Tacikistan Müslümanlar İçin Büyük Bir Zulüm Beldesine Dönüştü!

Tacikistan Müslümanlar İçin Büyük Bir Zulüm Beldesine Dönüştü!

Tacikistan İslami hareketinden bir heyet Özgür-Der’i ziyaret ederek Tacikistan’da son dönemlerde zirveye çıkan baskı ve zulümlere dikkat çektiler.

03 Haziran 2016 Cuma 18:22A+A-

HAKSÖZ-HABER

Türkiye’de Tacik Dostluk ve Dayanışma Derneği olarak çalışmalarını yürüten Tacikistan İslami Diriliş Partisi yetkilileri tanışma ve yaşadıkları ağır zulümler hakkında bilgi vermek amacıyla Özgür-Der’i ziyaret ettiler.

Babacan Kayumov, Bibisoro Kabirova ve Ziyauddin Selimov’dan oluşan heyet özellikle son aylarda Tacikistan Müslümanlarına yönelik baskıları gündeme getirerek Türkiye kamuoyunun gelişmelerden haberdar olamamasının eksikliğini dile getirdi. Tacikistan İslami Diriliş Partisi’nin kuruluşundan itibaren geçirdiği evrelere değinilerek özellikle 2011’den sonra başlayan baskı politikalarının 2015 yılından itibaren doruk noktasına ulaştığı ifade edildi.

İmam Ali Rahman yönetiminin İslami Harekete yönelik komplolarının neticesi olarak partinin yasaklanmasıyla birlikte önde gelen kadrolarının cezaevlerine atıldığı ifade edilerek hafta içerisinde ise İslami Diriliş Partisi'nin (IRPT) başkan yardımcıları ömür boyu hapse mahkum edilirken, 12 üyesi ise 2 ila 28 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İmam Ali Rahman yönetiminin despotik yönetiminin ülkedeki insan hakları ihlallerinin gündemleştirilmesine dahi izin vermediği ifade edildi.

Ülkelerinde yaşadıkları baskı ve zulümlerden dolayı hicret edip Türkiye’ye gelmek zorunda kalan Tacikistanlı Müslümanların yaşadıkları sıkıntılara da değinen Tacik Müslümanlar özellikle G-89 ve G-87 kodu adı altında son zamanlarda birçok kişinin mağduriyete uğradığını belirttiler. Despot rejimin hazırladığı “terörist, suçlu listesi” dikkate alınarak Tacik Müslümanların sınırdışı edilmesi ve Yabancılar Şubesinde tutulmalarının doğurduğu mağduriyetleri örnekleriyle paylaştılar.

Tacik heyet Türkiye kamuoyunun Tacikistan Müslümanlarının yaşadığı sorunlardan haberdar olması ve sorumluluklarının hatırlatılması açısından diyalogların artırılmasının gerekliliğinin altını çizdi. Ziyaret karşılıklı iyi niyet temennileri ile son buldu.

tacik-ozgurder1.jpg

tacik-ozgurder2.jpg

img-20160603-wa0030-001.jpg

HABERE YORUM KAT

2 Yorum