1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Tabipler Birliğinden akıl dışı talep: Aile hekimlerini denetlemeyin!
Tabipler Birliğinden akıl dışı talep: Aile hekimlerini denetlemeyin!

Tabipler Birliğinden akıl dışı talep: Aile hekimlerini denetlemeyin!

Türk Tabipleri Birliği (TTB) aile sağlığı merkezleri için oluşturulan ceza yönetmeliğinin kaldırılmasını istedi.

06 Ocak 2022 Perşembe 14:10A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye Tabipler Birliği (TTB), yayınladığı bir basın açıklamasında, aile sağlığı merkezlerinde yaşanacak problemler için hazırlanan ceza yönetmeliğinin iptalini talep etti.

Uygulamadaki yanlışları örnek gösteren TTB, yanlışların giderilmesi ve sistemin daha sağlıklı çalışmasını talep etmek yerine aile sağlığı merkezi çalışanlarının cezalandırmadan muaf tutulmasını istedi.

Bu sistemle bazı ASM çalışanlarının haksız şekilde işinden olduğunu iddia eden TTB yasanın ASM’lerde güvencesiz ortam yarattığını öne sürdü.

İlgili ceza sistemine göre “5 ve daha fazla kez ihtar puanı verilmesi veya toplamda 150 ve üzerinde ihtar puanına ulaşılması halinde müdürlükçe komisyon oluşturularak değerlendirme yapılır. Değerlendirme neticesinde komisyon tarafından; yeniden sözleşme imzalanmasına veya sözleşmenin yenilenmemesine karar verilir. Aile sağlığı çalışanları için verilecek kararlarda aile hekiminin görüşü de alınır. Komisyonun teşekkülü ile çalışma usul ve esasları bakanlıkça belirlenir.” ifadesi yer alıyor.

Ceza puanı verilen listede arasında ise “çalışma saatlerine uymamak”, “işe izinsiz gelmemek”, “ASM’nin eksiklerini gidermemek”, “Evde tedavi hizmetlerinden görevi olan kısmı yapmamak”, “miadı geçmiş aşı ya da ilaç bulundurmak”, “hastalara hakaret etmek”, “göreve sarhoş gelme”, “insanları tehdit etmek ya da yaralamak” gibi maddeler bulunmakta.

Listeye bakan herkesin maddeleri makul bulacağı aşikar iken TTB’nin bu sistemin lağv edilmesini talep etmesi iyi niyetli değildir. Eğer uygulamada sorunlar var ise, haksızlıklar yaşanıyorsa, yasa maddeleri mağduriyet oluşturacak açıklar barındırıyorsa bunların giderilmesi yönünde adımlar atılmalıdır. Aksi takdirde “doktorlarımızı cezadan muaf tutun” mesajı haklı bulunamaz.

 

Söz konusu bildiri:

Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği İptal Edilsin!

İnfaz Komisyonları Dağıtılsın!

Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği 30 Haziran 2021’de yayımlandığında TTB olarak bu yönetmeliğin aile sağlığı merkezi (ASM) sağlık çalışanlarının iş güvencesini tamamen ortadan kaldırdığını, düşünce açıklama görüş bildirilmeyi yasakladığını, özlük haklarını hukuksuz ve haksız yere kısıtladığını birçok basın açıklamaları ve eylem etkinliklerimizle kamuoyuna açıklamış, yönetmeliğin iptali için yargıya başvurmuştuk.

“Ceza Yönetmeliği” olarak tanımladığımız haksız ve hukuksuz düzenlemenin iptal edilmesi için yaptığımız açıklamalara kayıtsız kalan Sağlık Bakanlığı, il sağlık müdürlükleri bünyesinde hukuksuz bir şekilde kurduğu beş kişilik komisyonlarla ASM sağlık çalışanlarının işlerine son vermeye başladı.

Şu ana dek öğrenebildiğimiz kadarıyla Hakkâri, Tekirdağ illerinde görevli iki aile hekimi arkadaşımız sözleşmeleri haksız ve hukuksuz bir şekilde yenilenmeyerek işlerinde atılmış oldu. Ceza yönetmeliğinin ASM sağlık çalışanlarının iş güvencesini tamamen ortadan kaldırdığını görmüş olduk. Haksız ve hukuksuz bir şekilde kurulan komisyonlar üzerinden ASM sağlık çalışanlarının sözleşmelerinin yinelenmemesi iptal edilmesi talebimizde haklı olduğumuzu bir kez daha görmüş olduk.

Haksız ve hukuksuz bir şekilde yayımlanarak uygulanan ceza yönetmeliğinin sözleşme feshiyle ilgili maddesi adeta yargılama ve yürütme gücünü tek elde toplayan hüküm kesen infaz komisyonlarına yetki veriyor, ceza yönetmeliğinde ilgili maddede şöyle deniliyor:

“5 ve daha fazla kez ihtar puanı verilmesi veya toplamda 150 ve üzerinde ihtar puanına ulaşılması halinde müdürlükçe komisyon oluşturularak değerlendirme yapılır. Değerlendirme neticesinde komisyon tarafından; yeniden sözleşme imzalanmasına veya sözleşmenin yenilenmemesine karar verilir. Aile sağlığı çalışanları için verilecek kararlarda aile hekiminin görüşü de alınır. Komisyonun teşekkülü ile çalışma usul ve esasları bakanlıkça belirlenir.”

Ceza yönetmeliğinin bu maddesine dayanarak, komisyon üyeleri ve il sağlık müdürleri tarafından ASM sağlık çalışanları telefonla aranarak sözleşme feshi tehditleri yapılmıştır. Yine ASM sağlık çalışanlarına 30 Haziran 2021 öncesine ait verilen ve henüz yargı tarafından kesinleşmemiş ceza puanları yeni yönetmeliğin hukuksuz maddesine göre işletilerek sözleşmeler yenilenmemiştir.

Üstelik sözleşmesi yenilenmemiş bazı sağlık çalışanların aldığı cezaların bir kısmında; Sağlık Bakanlığı’nın, akılcı ilaç kullanımı ve gereksiz ilaç tüketimini önlemeye yönelik kampanyasıyla da çelişmektedir. Hastaların ilaç yazdırma dayatmalarına karşı “gereksiz ilaç yazmama” tavrını gösteren hekimlerin mesleki bağımsızlığını zedeleyen cezalar mevcuttur bu dosyalarda. Bu ve bunun gibi sözleşme yenilememe örneklerinin oldukça rahatsız edici olduğunu bildirmek isteriz.

Hakkâri’de çalışan aile hekimi arkadaşımızın haksız ve hukuksuz sözleşme yenilenmesi yapılmamıştır. “Aile hekimliği yapamaz” anlamına gelen bu karara rağmen 2021 yılında aile hekimliği yaptığı birimde görevlendirilmiş olması, sağlık yönetiminin için düştüğü aczi göstermektedir.

Bu hukuksuz kararların sebebinin ceza yönetmeliği olduğu açıktır.

Hem ceza yönetmeliğinin hem de komisyonların haksız hukuksuz kararlarının yargı tarafından iptal edileceğine inanıyoruz.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, İstanbul Tabip Odası ve birinci basamak sağlık örgütlerinin uyarı ve mücadelesiyle 13 arkadaşımızın sözleşmesini dün itibariyle yinelemesi, haksız ve hukuksuz uygulamadan vazgeçmesi sevindirici olmuştur.

Tüm birinci basamak sağlık çalışanlarının güvencesiz çalışmayı dayatan, sağlık çalışanlarının sözünü yasaklayan, özlük haklarını gerileten yönetmeliğin iptali ve komisyon kararlarının geri alınması için mücadelemizi sürdüreceğiz.

Hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının haklarını, emeklerini savunmak, halkın hekimlerinden mahrum kalmasını önlemek, halkın sağlık haklarını savunmak için sürdürdüğümüz mücadeleye halkımızın destek olacağını biliyor, tüm kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapıyoruz.

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu

HABERE YORUM KAT

6 Yorum