1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. “Suriyelilerin sahile girmesini yasaklayan” Mudanya Belediyesi’ne suç duyurusu!
“Suriyelilerin sahile girmesini yasaklayan” Mudanya Belediyesi’ne suç duyurusu!

“Suriyelilerin sahile girmesini yasaklayan” Mudanya Belediyesi’ne suç duyurusu!

2019 senesinde “Suriyelileri sahillere sokmayacağız!” diyen Hayri Türkyılmaz hakkında suç duyurusu gerçekleştirildi!

27 Haziran 2021 Pazar 11:36A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye’de mülteci düşmanlığı medya ve siyaset eliyle yaygınlaştırılıyor. Cari hükümetin müspet politikalarına karşın CHP ve İYİ Parti’nin başını çektiği “mülteci düşmanı siyaset” yalanlar üzerinde algı oluşturmaya çalışıyor.

Aslında mesele bir tek Suriyeliler ile de alakalı değil. Katarlı askeri öğrencilerin Türkiye’de eğitim almasını sağlayan anlaşma üzerinde kopartılan dezenformasyona da dikkat edilirse ortada bir zenofobi yani yabancı düşmanlığı söz konusu olduğu söylenebilir. Buradaki yabancı ise zikredilen partiler ve onların toplumsal tabanları dışında herkesi kapsıyor!

Suriyeli mülteci düşmanlığının en lümpen göstergelerinden birisi ise 2019 senesinde Mudanya’da yaşanmıştı. Mudanya Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri, ilçedeki Suriyelilerin sahil şeridinde dolaşmasına veya denize girmesine izin vermemesi talimatı Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz tarafından verilmişti. Türkyılmaz, 2014 yılında ise Suriyelilerin zabıta tarafından ilçe dışına çıkarılmasını istemişti. Türkyılmaz'ın bu yaklaşımı dindar-muhafazakarların denize girmesinden rahatsız olan sol-Kemalistlerin tutumunu hatırlattı. Bir dönem gazete manşetlerinde şu ifadeler yer alıyordu: "Halk plaja akın etti vatandaş denize giremiyor!"

Mülteci düşmanı faşistliğin üst sınırlarını zorlayan Hayri Türkyılmaz hakkında Mülteci Hakları Derneği suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun neticesinde yapılan inceleme sonucunda ise Hayri Türkyılmaz hakkında soruşturma başlatılması izni verildi. Hukuki süreci yakından takip edeceğiz!


Mülteci Hakları Derneği’nden yapılan açıklama:

Ayrımcılık, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmeye soruşturma izni!

Suç duyurumuz üzerine Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz hakkında soruşturma izni verildi.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği olarak dini, ırkı, belli bir toplumsal guruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle ülkelerinde barınamayan ya da yaygın şiddet olayları nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan kişilere alanında uzman avukatlar aracılığı ile hukuki destek vermekte, ayrıca dezavantajlı bu gruplara yönelik her türlü ayrımcılığın ve nefret söyleminin önlenmesi amacıyla faaliyet göstermekteyiz.

İhbar konusu olayı 09.06.2019 tarihinde tr.sputniknews.com adresli haber sitesinde “Mudanya Belediyesi Suriyelilere sahili yasakladı” başlıklı yayınlanan haber vesilesi ile öğrenmiş bulunduk. Haberin içeriğinde ilçedeki Suriyeli sığınmacıların sahil şeridinde dolaşmasına veya denize girmesine izin verilmediği, talimatın “Mudanya halkının rahatsız olduğu” iddiası ile belediye başkanı tarafından verildiği bilgisi paylaşılmıştır. Ayrıca belediye başkanı Hayri Türkyılmaz, Twitter adlı sosyal paylaşım sitesinde kişisel hesabından “Hiç kimsenin başkalarını rahatsız etme, özgürlüğünü engelleme hakkı yoktur. Bizim çocuklarımız şehit olurken, analarımız ağlarken, ekonomimiz kötüye giderken onların zevki sefa içinde yaşamaları ve bizim insanımızı rahatsız etmelerine  tahammül edemeyiz”      ifadelerini içeren bir açıklama yapmıştır. Bu açıklamaların kamu vicdanında tepkilere yol açmasından sonra Independent Türkçe isimli web sitesinde şüpheli Hayri Türkyılmaz ile görüşme gerçekleştirildiği ve bu görüşmede şüphelinin “Suriyeliler insan olduktan sonra sahile gelebilir”, “Göbek açık, kadınlar kara çarşaflı böyle rezil bir şekilde yaşam tarzı” gibi beyanlarda bulunduğu iddia edilmiştir.

Halkın kullanımına açık bir mekanı belirli bir sınıfın kullanımına imkan vermeyecek şekilde yürüttüğü kamu yetkilerini kötüye kullanmak suretiyle yasaklayan ayrıca sosyal medyadan yaptığı açıklamalar ile halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve belediye başkanının kanunsuz talimatını veya emrini uygulayan belediye personelleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştuk.

Şikayetimiz üzerine yürütülen savcılık dosyasında mevcut T.C. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği’nin 24/12/2020 tarihli 149/69 evrak numaralı ön inceleme raporu sonrasında tesis edilen T.C. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı 30/12/2020 tarih 2020/343 nolu kararına göre;

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın şahsına ait Twitter isimli sosyal paylaşım sitesinde 07/06/2019 tarihindeki, “Hiç kimsenin başkalarını rahatsız etme, özgürlüğünü elinden alma hakkı yoktur. Bizim çocuklarımız şehit olurken, analarımız ağlarken, ekonomimiz kötüye giderken onların zevki sefa içinde yaşamaları ve bizim insanımızı rahatsız etmelerine tahammül edemeyiz.” İçerikli paylaşımıyla Suriye’den geçici koruma statüsünde Türkiye’ye gelen insanları kastettiğinin açık olduğu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda Topluma Karşı Suçların yer aldığı Üçüncü Kısmının, “Kamu barışına karşı suçların” düzenlendiği Beşinci bölümünün “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama” kenar başlıklı 216’ncı maddesinin “(…) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (…)” hükmü ve “Ortak Hüküm” kenar başlıklı 218’nci maddesinin “Yukarıdaki maddelerde tanımlanan suçların basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar arttırılır. Ancak, haber verme sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” hükmünden cezayı arttırıcı unsurun açıkça anlaşılacağı üzere; söz konusu twit ile yapılan aşağılama sonucunda aşağılanan kişilerin zarar ya da somut bir tehlikeye maruz kalması şartı da öngörülmediğinden Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz hakkında soruşturma izni verilmiştir.

Şüpheli Hayri Türkyılmaz hakkında soruşturma izni verilmesine yönelik karar henüz soruşturma dosyasının taraflarına tebliğ edilmese de bu hususta kamuoyunu bilgilendirme zarureti hasıl olmuştur. Şüpheli Hayri Türkyılmaz’ın gerçekleştirdiği eylemlere uygun olarak cezalandırılması amacıyla avukatlarımız vasıtasıyla soruşturma dosyasını hassasiyetle takip edeceğimizi ve gelişmeleri kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğimizi beyan ederiz.

HABERE YORUM KAT

4 Yorum