1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Suriyeli Rap Grubu, İnsani Krize Dikkat Çekmeye Çalışıyor!
Suriyeli Rap Grubu, İnsani Krize Dikkat Çekmeye Çalışıyor!

Suriyeli Rap Grubu, İnsani Krize Dikkat Çekmeye Çalışıyor!

Suriyeli rap grubu Refugees Of Rap, şarkılarıyla Suriye'de yaşanan insani krize dikkat çekmeye çalışıyor!

11 Mart 2014 Salı 17:52A+A-

HAKSÖZ-HABER

“Mülteci Rap” adlı grup Şam’da bulunan Yermuk mülteci kampında Savtu’l Şaab stüdyolarında kuruldu. Yasir ve Muhammed Camus, Ahmed Razzuk ve Muhammed Cevad adlı Filistinli, Suriyeli ve Cezayirli 4 genç 2006’da Suriye’deki ilk hip-hop grubunu oluşturdular. Grup, halen insanların açlık, kuşatma ve varil bombalarıyla hayat savaşı verdiği kampta BM’nin finanse ettiği küçük bir stüdyoda çalışmalarını yürüttü.

Grup, isminden de anlaşılabileceği gibi mültecilerin sorunları üzerinde yoğunlaştı. 2007’deki ilk albümlerinin ismi “Rap’ın Mültecileri” idi. Albümdeki şarkılar Filistinli mültecilerin davasını ve yaşadıklarını ve Suriyelilerle birlikte karşılaştıkları ekonomik, siyasi ve günlük sorunları içeriyordu. Albüm geniş ilgi gördü ve özellikle de “Filistin ve Karar” parçasıyla Arap dünyasında rap şarkıları listesinde 1 numaraya oturdu. İnternette yarım milyondan fazla kişinin indirdiği bu şarkıyla geniş popülarite kazanan grup, Suriye’de ve çevre ülkelerde pek çok etkinlik organize etti ve Şam Opera Binasında konser düzenleyen ilk rap grubu olma fırsatı da yakaladı.

2010’da “Yüz Yüze” adlı ikinci albümünü yapan grup, Suriyeli sanatçılar Linda Bitar ve Assem Sukkar ile ortak projeler yaptı. Yermuk Kampı’ndan tüm Arap dünyasına seslenme imkanı bulan grup gençlerin sıkıntı ve kaygılarını gündemleştirdi.

Grubun şarkılarında işlediği konular arasında yoksulluk, işsizlik, eşitlik ve adalet gibi konular öne çıkıyordu. Suriye devriminin başlamasıyla grup halk hareketine katıldı ve barışçıl eylemlere destek verdi. Bu yüzden rejimin tepkisini çekti ve çalıştıkları stüdyo tahrip edildi.

2013 Mart’ında Fransa’ya giden grup, Arap Baharına ve Suriye devrimine destek için yeni çalışmalar yaptı. Fransa, Danimarka ve İsveç arasında “Asir es-Samet / Sessizlik Çağı” adlı 3. albümünü hazırladı. Suriye üzerine 20 şarkı içeren albümdeki şarkıların çoğu Şam’da kaydedildi ve Paris’te tamamlandı. Bunlar içinde en dikkat çekeni ise Suriyelilerin bugün yaşadıkları acı olaylara dikkat çeken “Haram” adlı parça.

---------

Ömer Es-Saad’ın Al-Monitor’da yayınlanan bu haberini Haksöz-Haber için Hasan Soylu çevirdi.

)

HABERE YORUM KAT