1. HABERLER

  2. HABER

  3. Suriye'deki Çadır Kentlerde Kış Hazırlığı
Suriye'deki Çadır Kentlerde Kış Hazırlığı

Suriye'deki Çadır Kentlerde Kış Hazırlığı

Suriye'deki çadır kentlerde barınan iç savaş mağdurları, zor şartlar ve kısıtlı imkanlarla, kışa hazırlanıyor.

29 Eylül 2014 Pazartesi 12:50A+A-

Ülke içerisindeki kurulan çadır kentlerde hafta sonu soğuk hava ve yağmura hazırlıksız yakalanan Suriyeliler, bu durumdan olumsuz etkilendi. Bazı çadırları su basarken, bazılarının yağıştan tahrip olduğu görüldü. Yardım kuruluşlarının yanı sıra sığınmacılar da kendi imkanlarıyla çadırlarda yaşam koşullarının iyileştirilmesi için çaba harcıyor. Çadır kentlerdeki 7'den 70'e tüm sığınmacılar, eksikliklerini giderip bulundukları ortamları kışa hazırlamaya çalışıyor.

Halep'in Azez ilçesindeki Esselame Sınır Kapısı yakınlarında İnsan Hak ve Hurriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfınca kurulan ve 12 bin sığınmacıya ev sahipliği yapan Esselame Çadır Kenti'nde de kış hazırlıkları yapılıyor. Buradaki sığınmacılar, öncelikle bölgedeki altyapının tamamlanmasını istiyor. Su ihtiyaçlarını merkezi depo ve çeşmelerden doldurulan bidonlardan karşıladıklarını aktaran sığınmacılar, çeşme sayısının artırılmasını talep ediyor.

Yağışlı havalarda yolların çamurlu olmasından şikayet eden sığınmacılar, kış bastırmadan yolların yapılmasını temenni ediyor. Yetişkinlerin "eziyet" olarak gördüğü çamurlu yollar, çadır kentteki çocuklar için ise oyun alanı olmuş durumda. Çocukların, çamurdan oyuncak yaparak eğlendikleri görüldü.

Çadır kentteki sığınmacılardan Mustafa Ebu Halil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çamurlu yollarda yürümekte güçlük çektiklerini söyledi. Yağışların kendilerini çadıra hapsedeceğini dile getiren Ebu Halil, yollara kum ve çakıl dökülmesini istedi.

Çadır kent görevlisi İbrahim Şefik de sığınmacıların taleplerine yetişmekte zorlandıkların ifade ederken, şunları kaydetti:

"Dün gece yağmur yağdı, her tarafta çamur var. Çadır kentin durumu 2-3 yıldır hiç değişmedi. İmkanlar dahilinde değişikler olsa iyi olur. Farklı kuruluşlardan yapılan yardımları biz de burada halka dağıtmaya çalışıyoruz. Burada insanların tüm ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Temel gıda malzemesi ve çadır kentler konusundaki ihtiyaçları giderebiliyoruz ancak altyapı konusundaki ihtiyaçlara bir şey yapamıyoruz."

Sığınmacıların yeni korkusu "kış şartları"

Ülkelerindeki çatışmalardan kaçarak sığındıkları Suruç ilçesinde park ve cami bahçelerinde barınan Suriyeli Kürtler, hissedilmeye başlanan soğuk hava nedeniyle tedirginlik yaşıyor.

Yaklaşık on gün önce IŞİD ile PKK-YPG-YPJ arasında Halep'e bağlı Kobani (Ayn el Arap) ilçesinde çıkan çatışmalardan kaçan çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan sığınmacılar, Suruç ilçesindeki Yumurtalık mevkisinde oluşturulan noktadan kontrollü olarak Türkiye'ye geçiş yapıyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri tarafından ilçedeki geçici barınma merkezlerine yönlendirilen sığınmacılardan kimileri, bazı grupların provokasyonları sonucu kamplara gitmek yerine park, cami bahçesi gibi yerlerde kalmayı tercih ediyor.

Havaların soğumaya başlaması üzerine ne yapacağını bilemeyen Suriyeli Kürtler tedirginlik yaşarken, hava koşullarından en çok etkilenen çocuklar ise soğuğa rağmen giydikleri ince elbiseler ve çorapsız ayaklarla dikkati çekiyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in ilçeye ziyareti sırasında görüşerek kamplara yönlendirdiği sığınmacılardan birçoğu yanlış bilgilendirildiklerini anlayarak kamplara giriş yapmaya başladı.

Suriyeli Kürtlerin en büyük temennisi ise kış girmeden evlerine dönerek hayatlarına kaldıkları yerden devam etmek.

Soğuk hava düşündürüyor

Sığınmacılardan Ramazan Zergan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 gün önce ilçeye geldiklerini ve ailesiyle parkta yatıp kalktıklarını söyledi.

Kalmak için kiralık ev baktıklarını belirten Zergan, "Ev fiyatları çok yüksek. Biz de kendimize uygun bir yer arıyoruz. Şu ana kadar havalar sıcak olduğundan sıkıntı yaşamadık ama kışın ne yapacağımızı bilemiyorum" dedi.

Sebbara köyünden iki çocuğuyla Türkiye'ye sığınan Evin Hadra da son günlerde büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti.

Türkiye'ye girdiğinde AFAD'ın kampına gitmek istediğini belirttiğini ancak minibüs şoförünün onları başka yerlere yönlendirdiğini savunan Hadra, "Çocuklarımla sınırı geçtiğimizde bize ücretsiz bir kamp kurulduğunu ve orada kalabileceğimizi söylediler. Bindiğimiz aracın sürücüsü ise başka bir yere götürdü. Bir süre orada kaldıktan sonra bir yakınımızın yanına yerleştik. Bundan sonra ne yapacağız bilmiyorum" diye konuştu.

Mehmet Salih el Abid ise sıcak havalarda barınma sıkıntısının çok hissedilmediğini belirtti. Banyo ihtiyaçlarını soğuk suyla giderdiklerini anlatan el Abid, havaların soğumasıyla sıkıntılarının artacağını dile getirdi. (AA)

 

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT