1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Suriye'de İşlenen Zulümlerin Ortağı Kim?
Suriyede İşlenen Zulümlerin Ortağı Kim?

Suriye'de İşlenen Zulümlerin Ortağı Kim?

Nasıl ABD İsrail’in işlediği zulümlerin ortağıysa İran da Suriye’de işlenen zulümlerin ortağıdır.

28 Mayıs 2012 Pazartesi 13:46A+A-

Suriye’de son günlerde şiddeti artan katliamları yazan KENAN ALPAY, Annan Planının gördüğü misyon, Batı’nın tutumu ve İran’ın katliamdaki rolünü değerlendiriyor:

Suriye’deki Katliamlarda İran’ın Rolü

Suriye bütün dünyanın gözü önünde toplu kıyım ve yıkımların ülkesine dönüştü. Hemen her gün fakat özellikle de Cuma günleri Baas-Esed cuntası tarafından çeşitli bölgelerde çocuk-kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın insanlar sistematik olarak katlediliyorlar.

Bu haftanın kurbanları Humus’un Hula isimli ilçesinden seçilmişti. Baas-Esed cuntasının askerleri ve Şebbiha isimli çeteleri tarafından vahşice katledilenlerin çoğu çocuk ve kadınlardan olmak üzere 76 insandı. Ayrıca Hama’da 19 kişi katledilmişti. Halep, Dera, Kuneytra, Tartus, Lazkiye ve Şam’ın banliyölerinde işlenen cinayetlerle birlikte toplamda bu Cuma 115 insanın ölümüyle bitti.

Annan Planının Canı Cehenneme!

Elektrik, su, gıda, sağlık ve iletişim kanallarının felç edildiği bir vasatta Baas rejimin yeni cinayetlere imza atması daha bir kolaylaşıyor. Annan Planını takip etmek üzere Suriye’de bulunan gözlemciler sözde ateşkesin değil alenen devlet eliyle işlenen cinayetlerin meşrulaştırılmasından başkaca bir fonksiyona sahip değiller. BM gözlemcileri sadece yetersiz bırakılan sayısal açıdan değil asıl olarak misyonları açısından Baas rejiminin zulümlerine çanak tutuyorlar.

BM gözlemcileri ‘dostlar alışverişte görsün’ kabilinden Suriye’de bulunuyor. Suriye halkına somut bir hayrı dokunmuyor. Elbette katliam ve yıkımları tespit etmek önemlidir fakat tek başına bir işe yaramaz. Lakin işlenen cinayetlerin ciddi bir biçimde kayda geçirilmesine bile yanaşmayan bir uluslararası statüko mevcut.

Mesela BM gözlemci heyetinin başkanı Tümgeneral Robert Mood, Hula’daki katliamları ‘acımasız bir trajedi’ olarak niteleyecek kadar tasvir gücü yüksek bir profil çizerken katliamdan kimin sorumlu olduğunu tespit etmekten nedense aciz kalmış bir görüntü arz ediyordu. Ölümlerin yaşandığı bölgedeki top mermilerine rağmen şöyle acayip bir adresiz mektup yazıyordu: “Kim başlattıysa, kim karşılık verdiyse ve bu elim şiddet eylemini kim yaptıysa sorumlu tutulmalı.” Herkesi rahatlatan ve hiç kimseyi rahatsız etmeyen steril bir duruş. Modern Batının teamüllerini gösteren tipik duygusuz, adaletsiz, ahlaksız bir raporun giriş cümleleri sanki.

ABD ve İsrail, İran ve Suriye

BM’nin temsil ettiği değerler insanlığın, adaletin ve hukukun değerleri değil ABD-AB bloğu ve Rusya-Çin bloğunun arasında seyreden güçler mücadelesinin konjonktürel hesaplarıdır.

İsrail’in bütün işgal ve katliamlarının zirve yaptığı dönemlerde ABD’nin kanatları altında korunduğunu, BM Güvenlik Konseyi’nden zor bela çıkarılan yaptırım kararlarının hiçbir işe yaramadığını hatırlatmaya gerek var mı? Rusya’nın önce Afganistan sonra da Çeçenistan’da gerçekleştirdiği işgal ve katliamlar karşısında BM’den dişe dokunur hangi kararlar çıkmıştı? BM’den öyle uzun boylu bir şeyler beklemenin hele hele ‘patronların’ itirazına rağmen insanlığın hayrına doğru düzgün bir tutum beklemenin hiçbir sağlam temeli olmadı şimdiye kadar, bundan sonrasını biz bilemeyiz.

BM’de ortaya çıkan tablo üzerinden Suriye’de yaşanan katliamlarda Rusya ve Çin’in ne kadar rol oynadıkları hepimiz için belirgindir. Hiç kimsede bir şaşkınlığa yol açmayan, kafalarda yer etmiş Rusya ve Çin imajını zerre miktarı olsun sarsmayan klasik Rusya-Çin duruşu devam ediyor.

İran’ın yaşanan işkence, cinayet, yıkım ve katliamlara rağmen Suriye’deki Baas-Esed cuntasının arkasında sıkı sıkıya durmasının anlamı nedir? (...)

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum