1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Suriye muhalefetinin kontrolündeki bölgede ilk ilaç fabrikası açıldı
Suriye muhalefetinin kontrolündeki bölgede ilk ilaç fabrikası açıldı

Suriye muhalefetinin kontrolündeki bölgede ilk ilaç fabrikası açıldı

Suriye'nin kuzeybatısındaki muhalefetin kontrolündeki bölgede ilk ilaç fabrikası, ilaç eksikliği ve yüksek fiyatlara çözüm bulmak amacıyla açıldı.

17 Nisan 2021 Cumartesi 14:11A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Halep'in kuzey kırsalındaki Afrin’de 30 Mart’ta kurulan ilaç fabrikası bölgenin ilaç ihtiyacını karşılamak için umut oldu.

Proje yöneticileri bölgenin ilaç ihtiyacının şimdilik bir kısmını karşılamaya çalıştıklarını belirterek daha da büyümeyi ve daha fazla insana ulaşmaya çalıştıklarını kaydettiler. Kurulan ilaç fabrikasının önümüzdeki dönemde üretim hatlarını ve ilaç çeşitlerini artırmayı planladığı bilgisi de basınla paylaşıldı.  

Halep'in kuzey kırsalında yaşayan ve yeni kurulan ilaç fabrikası ‘Sky Pharma'nın ortağı olan Halep el-Hatib Al-Monitor'a verdiği röportajda: “İlaç fabrikası bir grup Suriyeli ortağa ait özel bir şirkettir. Tıbbi ve eczacılık ürünlerinin üretimi ve pazarlaması alanında deneyime sahip sanayiciler, eczacılar ve kimyagerlerden oluşmaktadır." dedi.

Hatib, ortakların fabrikanın kuruluşunu finanse ettiğini belirterek, “Laboratuvarın ruhsatı TC Sağlık Bakanlığı, ayrıca Afrin Sağlık Müdürlüğü ve laboratuvarın yapıldığı Şeran yerel meclisinden ruhsat aldı. Şirketimiz, Türk ilaç firmaları ve T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı laboratuvarlar ile ilişki ve işbirliği protokolleri içerisinde oluşturuldu. Bakanlığın İlaç ve Ekipman Endüstrisi Kurumu'ndan uzman bir komite, ilaç endüstrisindeki uluslararası standartlara uygunluğumuzdan emin olmak için inşaat sırasında laboratuvarımızı iki kez ziyaret etti.” dedi.

İlaç fabrikası, hammadde ve ilaçların incelenmesi için gerekli tüm cihaz ve personel ile donatılmış bir laboratuvara sahip. Ayrıca, ilaç mamullerinin kalitesini kontrol etmek ve güvenilirliğini artırmak için ilaçları inceleyecek Türkiyeli laboratuvarlar ile işbirliği yapılıyor.

Hatib, bulundukları bölgelerde çocukların daha fazla olduğunu belirterek özellikle çocukların sorunlarının giderilmesinin amaçlandığını belirttiği röportajında, “İlaç fabrikası çocuklar için tabletler, kapsüller, fitiller ve şuruplar üreten dört üretim hattı kurdu. Çocuklar için beş tıbbi ürün de üretilecek - öksürük önleyici, grip önleyici, ateş düşürücüler, gaz giderici ve ağrı kesici ilaçlar.” dedi.

Hatib ilaç fabrikasının yapısı ve üretim kapasitesi için, "Fabrikanın günlük üretimi 40.000 tablet poşet, 12.000 şurup şişesi, 25.000 kapsül poşet ve 20.000 fitil paketi… Laboratuvarın mevcut alanı 1.000 metrekare ve önümüzdeki aylarda 4.000 metrekareye genişletmeyi planlıyoruz.” dedi.

Hatib, ilaç laboratuvarındaki makinelerinin kaynağından da söz ederek, “Bir kısmını Türkiye'den, bir kısmını Hindistan ve Çin'den satın aldık. İlaç üretimine yönelik hammaddelerimiz ise Türkiye ve Hindistan'dan geliyor. Fabrika şu anda farklı uzmanlık alanlarından eczacılar ve kimyagerler dahil 25 erkek ve kadın işçiyi barındırıyor.” dedi.

Suriye'nin kuzeybatısında bulunan muhalefetin kontrolündeki bölgelerde yaşayan Suriyeliler, ilaç ticaretinin kaosu ve denetimsizliğinden muzdarip. Suriyeliler, kronik ve diğer inatçı hastalıklar için belirli ilaç türlerinin yokluğunun ortasında, ucuz fiyatlarla güvenilir ilaç temin etmek için mücadele ediyor.

Kaynak: Al Monitor

HABERE YORUM KAT