1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Suriye İçin Rusya ile 'Yeni Hamle'
Suriye İçin Rusya ile 'Yeni Hamle'

Suriye İçin Rusya ile 'Yeni Hamle'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye konusunu görüşmek üzere Rusya ile içinde asker, diplomat ve istihbarat yetkililerinin yer aldığı karşılıklı bir heyet oluşturulduğunu ve heyetlerin Perşembe günü (bugün) görüşmelere başlayacağını söyledi.

11 Ağustos 2016 Perşembe 11:19A+A-

Erdoğan, St. Petersburg dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Suriye konusunda Rusya ile yapılan görüşmelere ilişkin bilgi veren Erdoğan, iki tarafın da aralarında asker, diplomat ve istihbarat yetkililerinin bulunduğu karşılıklı üçlü heyet oluşturma kararı alındığını ve heyetlerin Perşembe günü (bugün) ilk görüşmeyi yapacağını söyledi. Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle Halep’te ciddi sıkıntılar söz konusu. Münbiç olayı var, o ayrı bir sorun. Bir de Kuzey Suriye’deki bazı gelişmeler var. Kendileriyle yaptığımız görüşmede dedik ki: ‘Böyle, böyle... Biz size bir üçlü heyet gönderelim, heyetin içinde istihbarat, asker, diplomat olsun. Bu üçlü heyete karşı siz de bunların karşıtını koymak suretiyle, hemen yoğun bir çalışma yapsınlar” dedik. Heyetimizi hemen göndereceğiz, perşembe günü karşılıklı görüşme yapacaklar. Ona göre de inşallah Suriye ile ilgili sürecin altyapı hazırlıklarını bu arkadaşlarımız belli bir noktaya getirmiş olacaklar. Burada Halep’in insani yardım noktasında sıkıntıları var. Ona yönelik açılan koridorlar var. Bu koridorlar insani yardıma mı yöneliktir, yoksa farklı bazı hedeflere mi yöneliktir? Bunları da arkadaşlarımız çalışmalarıyla ortaya koyacaklar."

"Suriye ile ilgili konuda tabii biz samimi niyetle adımımızı attık, konuşmamızı, görüşmemizi uzun uzadıya baş başa yaptık Sayın Putin ile. Dediğim gibi bu konuların görüşülmesi için karşılıklı bir heyet oluşturulması kararlaştırıldı. Heyetimiz hemen Moskova’ya gidecek, perşembe günü de görüşme yapılacak. Moskova’dan sonra ikinci bir hamle olacak, bu hamlenin boyutu orada çerçevesi çizilecek olan duruma bakarak oluşturulacak. Bu meselede biliyorsunuz bir Cenevre süreci vardı, ama ondan pek bir şey çıkmadı; bundan sonra ne çıkar, o da çok belli değil. Ama şu var ki Suriye meselesi nedeniyle mağduriyeti olan bir ülkeyiz. Çünkü 950 kilometre sınırımız var. Bu sınır bize sorumluluk yüklediği gibi bir de tehdit oluşturuyor. Şimdi açık, net konuşmak lazım, Kuzey Suriye’de belli bir yapılanmanın endişesini taşıyoruz. Bu açıdan atılacak adımlar önemli. Tabii burayı dünyadaki gelişmelerden bağımsız göremeyiz. ABD’deki seçime varıncaya kadar bu işte alakası var. Dolayısıyla Moskova’da heyetlerimizin yapacakları çalışma çok önemli. Bu bizim çalışmalarımız için de bir altyapı oluşturacaktır."

Erdoğan, PYD'nin Moskova'da ofis açmasını da Putin'le görüşmede gündeme getirdiğini belirtti. "PYD konusunda, YPG konusunda (Putin) örtüşüyor" diyen Erdoğan, "Biz Moskova’da ofis açmaları meselesini de gündeme getirdik. Onun PYD ile alakası olmadığından, onun bir sivil toplum kuruluşu olduğundan söz ettiler. Sayın Putin, bu sayede en azından konudan haberdar oldu. Bunu ilk defa bizden duyduğunu söyledi. Elimizde resimler vardı, kendilerine gösterdik. Konuyu yakından takip edeceklerini söylediler" ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT