1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Sur’da Sokak Sokak Zarar Tespiti Yapılacak”
“Sur’da Sokak Sokak Zarar Tespiti Yapılacak”

“Sur’da Sokak Sokak Zarar Tespiti Yapılacak”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, operasyonların sona ermesinin ardından zararların sokak sokak tespit edileceğini söyledi.

25 Ocak 2016 Pazartesi 11:04A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, makamında Yeni Şafak Ankara Temsilcisi Abdulkadir Selvi ve Ankara Haber Müdürü Hüseyin Likoğlu'nun sorularını yanıtladı. Bakan Fatma Güldemet Sarı, çarpık yapılaşmaya maruz kalmış ve afet riski olan bölgelerde kullanılan ve Türkiye'nin 81 ilinde uygulanan yöntemi Sur'un yeniden inşa edilmesinde kullanacaklarını söyledi. Bakan Sarı'nın açıklamaları şöyle:

TARİHİ DOKUSU ORTAYA ÇIKARILACAK

Suriçi bölgesi, 2012 yılında Bakanlar Kurulu Karalı ile riskli alan ilan edilerek dönüşüm kapsamına alınmış bir bölgemiz. Bu planın altında o dönemin büyükşehir belediye başkanının ve meclis üyelerinin de imzası bulunmaktadır. 187 bin hektarlık bir alan. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri UNESCO tarafından Dünya Miras listesine alınmıştır. Yani Sur korunması gereken ve tarihi dokusu tüm netliğiyle ortaya çıkarılması gereken bir bölgedir.

AYNI YÖNTEMİ KULLANACAĞIZ

Çarpık yapılaşmaya maruz kalmış ve afet riski olan bölgelerde kullanılan ve Türkiye'nin 81 ilinde uyguladığımız yöntemi var. Bu yöntemi Suriçi'nde de uygulayacağız. Kaç bina ve hak sahibinin olduğunun tespitini yaparak, kollarımızı sıvayacağız. Suriçi bölgesi bizim tarihi mirasımız, bu mirasa bütün gücümüzle sahip çıkacağız. Sur bölgemizde kültürü, tarihi ve inanç turizmini ortaya çıkarılması gerekiyor. Planlamalarımızı bu doğrultuda yapıyoruz. Suriçi'ne 2012 koruma imar planı çerçevesinde ne yapılması gerekiyorsa onu yapacağız. Kesinlikle rant amaçlı ve bölgedeki vatandaşlarımızı mağdur edecek bir durum yok. Bu tür yaklaşımlar iyi niyetli değil. Biz orada tarihi dokuyu ayağa kaldıracağız.

HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAK

Terör saldırılarının zarar tespiti için ekiplerimiz hazır. Bölgede devam eden operasyonların sona ermesini bekliyoruz. Ardından sokak sokak tespitlerimizi yapacağız. Bölgenin yeniden planlama aşamasında işin koordinasyonunu sağlayacak bakanlık olacağız. Bu konuda birçok bakanlığa görev düşmektedir. Koordinasyon içinde herkes üzerine düşen sorumluluğu yapacak."

Güven köprüsü

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, makamında Ankara Temsilcimiz Abdulkadir Selvi ve Ankara Haber Müdürümüz Hüseyin Likoğlu'nun sorularını yanıtladı. Sarı, “AK Parti hükümetleri olarak, 13 yılda sadece şehirlerimizi dönüştürmedik, aynı zamanda vatandaşlarımızla aramızda bir güven köprüsü inşa ettik. Allah bugüne kadar milletimize tarihi hizmetler yapmamızı nasip etti" dedi.

Marka şehirler planlayacağız

Bakanlık olarak önümüzdeki dört yıllık süreçte büyük projelere imza atmak istediklerini dile getiren Bakan Sarı şunları söyledi: “64'ncü hükümet kurulduğu gün Başbakanımız dört yıl boyunca reform ve icraatlara ağırlık verileceğini kamuoyuna duyurmuştu. Nitekim geçen kısa süre zarfında bu çalışmalar hızla başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak biz de eylem planlarımızı takvimlendiriyoruz. 3, 6 ve 12 aylık eylem planlarımızı hazırladık. Bu çerçevede, hem küresel düzeydeki teknolojik gelişmeleri takip edeceğiz hem de insan ve çevre dostu, estetik, katılımcı ve yaşanılabilir marka şehirler ve temiz bir çevre planlayacağız. Bakanlık olarak önümüzdeki dört yıl boyunca yeni ve büyük projelere imza atacağımızı belirtmek isterim. Her şehrin ve mahallenin; içinde bulunduğu bölgeye ve coğrafi yapısına göre kendine has özellikleri ve temel bir yapılaşma aksamı var. 2-3 katlı yapılaşmanın olduğu bir bölgede bir anda 20-30 katlı binaya girmek doğru değil... Buralarda inisiyatif kullanacağız. Yerel yönetimler ile beraber bölgenin ihtiyaçlarına cevap veren, uyumlu yapıların inşa edilmesi gerektiğini düşünüyor ve insiyatifimizi bu yönde kullanmak kararındayız. Temel kaide olarak; bir yapılaşma yapıyorsak ve bu yapılaşmayı kentin dışında yapıyorsak, burada mümkün olduğunca az katlı, yatay yaşam alanlarını teşvik edeceğiz."

940 milyon TL kira yardımı

47 ilde 178 bölgenin riskli bölge ilan edildiğini hatırlatan Bakan Sarı, Türkiye genelinde 9 bin 553 riskli yapı ilanı yapıldığını söyledi. Bakan Sarı, bu yapıların kentsel dönüşüm kapsamında yıkım ve yapım süreçlerinin devam ettiğini kaydetti. Sarı, “81 ilimizde toplam 9 bin 553 riskli yapı ilanı yapıldı. Bu yapılarda 313 bin 463 hak sahibi bulunuyor. Bunların yıkım ve yapım aşamaları devam ediyor. Gerek bakanlığımızın kentsel dönüşüm kapsamına aldığı, gerekse vatandaşlarımızın bireysel başvurularıyla belirlenen kentsel dönüşüm alanlarında, 2012 yılından bu yana 2.5 milyon insanımız kentsel dönüşümden faydalandı. Bu rakam çok önemli bir çalışmanın göstergesidir. Bu rakam projenin büyüklüğünün ortaya konulması açısından da çok önemli. Kentsel dönüşüm yapılırken hiçbir vatandaşımız mağdur edilmemektedir. Kentsel dönüşüm kapsamına giren alanlarda oturanlara kira yardımı yapıyoruz. Bu güne kadar yaklaşık 940 milyon lira kira yardımı yaptık" dedi.

HABERE YORUM KAT