1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Sungu Sohbetlerinde “Allah'a İman” Konusu İşlendi
Sungu Sohbetlerinde “Allah'a İman” Konusu İşlendi

Sungu Sohbetlerinde “Allah'a İman” Konusu İşlendi

"Sungu kahvehane sohbetlerinde" bu hafta Beled Suresi ele alındı.

21 Mart 2016 Pazartesi 10:57A+A-

Muş Özgür-Der’in Sungu ilçesinde bir süredir gerçekleştirmekte olduğu yatsı namazı sonrası kahvehane sohbetlerinde bu hafta İkram Filiz, Beled suresini anlattı.

Beled Suresinin, içeriği ve üslubuyla, Mekke döneminin başlangıcında nazil olan surelere benzediğini söyleyen Filiz, “Ama surenin içindeki bir işaret, bu sürenin nüzul zamanının, Mekkeli kafirlerin Rasulüllah'a düşman kesilerek O'na karşı her türlü zulmü ve haksızlığı reva gördükleri döneme denk düştüğünü göstermektedir.” dedi.

Surenin konusunda dair Filiz, “Bu surede geniş bir konuya kısa kısa cümlelerle, özet olarak değinilmiş ve konu toparlanmıştır. Bu da Kur'an-ı Kerim'in icazıdır ki hakkında koca bir kitap yazılabilecek büyük bir konu, bu küçük surede kısa kısa cümlelerle ve etkili bir ifadeyle beyan edilmiştir. Surenin konusu, insanın dünyadaki yerini anlatmak ve aynı zamanda Allah'ın insan için iki yol olarak saadet ve şekaveti açık bıraktığını belirtmektedir. İnsana, bu iki yolu görmek ve takip etmek imkânı da var etmiştir. Saadet yolunu takip ederek güzel bir sona varmak veya isyan ederek kötü sona ulaşmak insanın gayretine bağlıdır.” dedi.

Beled suresinde geçen “zor geçit” ifadesini de açıklayan Filiz, “Allah, o zor geçidin ne olduğunu açıklamaktadır. Bu geçit, insanın oradan geçerek yükselebileceği yoldur. O zor geçit: İnsanın gösteriş, kibir ve riya için mal sarfetmeyi bırakarak; malı yetimlere, miskinlere yardım için sarfetmektir. Allah'a ve onun dinine iman edip, müminler topluluğuna katılmaktır. Böyle insanlardan oluşan bir toplum kurulmalı ve mensupları birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye etmeli, insanlara merhamet göstermelidirler. Bu yolda yürüyenler Allah'ın rahmetine layık olurlar. Tersine öbür yolu izleyenlerin sonu ise, içinden çıkış yolu bulunmayan cehennem ateşidir.” ifadelerini kullandı.

c080f61c-34fc-4e0b-b1e7-b1637a9be0c0.jpg

93e308af-7cd9-4b50-8ff7-48b4b008b79c-(1).jpg

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum