1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Soykırımcı Çin: “Çatışma ve meydan okumanın kimseye yararı yok”
Soykırımcı Çin: “Çatışma ve meydan okumanın kimseye yararı yok”

Soykırımcı Çin: “Çatışma ve meydan okumanın kimseye yararı yok”

Rusya’nın Ukrayna işgalinde önemli bir müttefiki gözüyle bakılan Çin, Ukrayna’daki işgale henüz işgal demediği gibi yaşananları çarpıtmaya ve diplomatik kurnazlıklara devam ediyor. ABD hükümetinin de kendi işgallerini bir kenara bıraktığı görüldü.

18 Mart 2022 Cuma 23:34A+A-

HAKSÖZ HABER

Ukrayna’nın işgali üzerine ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping bir video konferans gerçekleştirdi.  

Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilere dair açıklama yapılmazken, Rusya’nın Ukrayna işgaline değinildi.

Toplantı sonrası yapılan açıklamalarda Doğu Türkistan’da Müslümanlara soykırım uygulayan ve Tayvan’ı işgal etme girişimleri devam eden Jinping’in diplomatik manevraları dikkat çekti.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Ukrayna'da gelişen olaylar gibi çatışmaların kimsenin çıkarına olmadığını söylerken, "Devletler arası ilişkiler meydan okumayla ilerleyemez" ifadelerini kullandı. Jinping ayrıca, Rusya’nın işgali için, "Ukrayna krizi görmek istemediğimiz bir şey" diye ekledi.

Ülkeler arası ilişkilerde silaha başvurulmaması gerektiğini belirten Jinping, Biden'a Çin ve ABD'nin ikili ilişkilere rehberlik etmesi gerektiğini, her iki tarafın da dünya barışı için gereken uluslararası sorumlulukları üstlenmesi ve bunun için çaba sarf etmesi gerektiğini belirtti.

Beyaz Saray da Biden ve Xi'nin bugün yaptığı ve yaklaşık 2 saat süren video konferans görüşmesinin ardından yazılı bir açıklama yaptı.

Görüşmenin odağında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşı olduğuna işaret edilen açıklamada, Biden'ın, ABD ve müttefiklerinin bu konudaki duruşu ve Rusya'ya uygulanan yaptırımlar konusunda Şi'ye detaylı bilgi verdiği aktarıldı.

Açıklamada ayrıca, "Biden, Rusya'nın Ukrayna'da şehirlere ve sivillere yönelik zalimce saldırıları devam ederken, Çin'in Rusya'ya ekipman desteği vermesi durumunda bunun sonuçları konusunda açıklamalarda bulundu." ifadeleri kullanıldı.

HABERE YORUM KAT