1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. “Sosyal medya bu videoyu konuşuyor!!!”
“Sosyal medya bu videoyu konuşuyor!!!”

“Sosyal medya bu videoyu konuşuyor!!!”

Gün geçtikçe sosyal medyanın kamuoyunu belirleme ve gündem oluşturma gücü artıyor!

08 Aralık 2021 Çarşamba 19:05A+A-

Abdurrahman Güner / HAKSÖZ HABER

Haksöz Haber’de görmeye alışık olmadığımız bu başlık artık bıktırıp usandıran bir şekilde haber siteleri tarafından her gün kullanılıyor. Sosyal medya “sosyalliğinin” belirleyici olduğu bir gündem akış hızı var artık. Bu sadece Türkiye ile sınırlı bir konu değil tabi ki…

Sosyal medya bu videoyu konuşuyor!!!” şeklinde bol ünlemli haberler insanlarda var olan sosyal medyanın belirleyiciliği yönündeki algıyı daha da pekiştiriyor. Tek taraflı bir süreçten bahsetmek mümkün değil ancak merkezde Twitter, İnstagram, TikTok, YouTube ve Facebook yer alıyor.

Bu sefer gündem olan konu dillere pelesenk, “Telefonunu çıkar” tartışmasından oluşuyor. Herkesin malumu uzun bir süredir çeşitli platformlardan yapılan “halk röportajlarında” yaşı ilerlemiş kimseler ekonominin gidişatından şikayet eden gençlere “Telefonunu çıkar” diyerek itirazlarını getiriyorlar. Gençler de kendi zaviyelerinden bu itirazlara cevap veriyorlar.

İşin özünde bu itiraz ve cevap süreci genelde oldukça tatsız ilerliyor. Sosyal medyaya malzeme olan ve büyük bir ihtimalle bunun farkında olmayan gençler ve yaşlılar bu platformları takip edenler için bir eğlence unsurundan ibaretler! Bu yaşananların farkındalarsa da görünmek, göz önünde olmak aşağılanmaktan daha önemli geliyor olabilir ne yazık ki!

Yaşanan tartışmaların oldukça lümpenleşmiş bir düzlemde ilerlediği belirtmek gerek tabi ki. Ancak burada asıl odaklanılması gereken ekonomik ve sosyal konumu sebebiyle bu insanların güldürü ögesi haline getirilmesi.

Telefonunu çıkar” tartışmalarının tekrar gündem olmasını sağlayan şey ise aylardır kullanılan ve dalga konusu haline gelen bu cümlenin farklı bir boyuta taşınmasından ileri geliyor. Antalya’da bir şahıs Türkiye'deki ekonomik durum konuşulurken kendisinden telefonunu göstermesini isteyen adamın ağzına telefon sokmaya çalıştı.

İnsan onur ve haysiyetine yakışmayan bir vasatta yaşanan popüler kültür saçmalıkları giderek bayağılaşarak iyice utanç verici bir hal almış oldu kısaca. Ortada gayri insani ve vicdani bir durum varken bile iktidar veya muhalefet eleştirisi çıkarmaya çalışanları görünce ise utancımız daha da katlandı!

Bu garibanları sosyal medya maymunu haline getiren yozlaşmış kültür onlarla işi bittikten sonra ise internetin karanlık dehlizlerine yollayacak. Bu sebeple sosyal medyanın izledikçe normalleşen ve normalleştikçe çığırından çıkan iğrenç güldürü-eğlence içeriklerine karşı tabiri caizse uyanık olmak gerekiyor.

Normal şartlarda şu videolarda yaşananların üstü örtülüp görünürlüğüne son verilmesi gerekir. Ancak "ne kadar izlenme o kadar beğeni" mantığıyla hareket eden algoritma onur, şeref, ahlak gibi hasletleri değerlendirme ölçütü olarak kabul etmiyor haliyle… İstemsizce "Herkes bunu konuşuyorsa ilgi çekici bir şeyler olmalı" şeklinde düşünen milyonlar ise ekranlarının başında insanın insanlığından yavaş yavaş çıkmasını izliyor!

HABERE YORUM KAT

7 Yorum