1. HABERLER

  2. HABER

  3. Sonuçlara Göre Muhtemel Hükümet Senaryoları
Sonuçlara Göre Muhtemel Hükümet Senaryoları

Sonuçlara Göre Muhtemel Hükümet Senaryoları

Şimdiye kadar gelen sonuçlara göre, AK Parti her partiyle ikili koalisyon kurabiliyor. Bunun dışında tek ihtimal diğer 3 partinin koalisyonu. Al Jazeera muhtemel hükümet senaryolarını derledi.

07 Haziran 2015 Pazar 21:18A+A-

Yeni tabloya göre Meclis aritmetiği, birden çok koalisyon ve azınlık hükümeti seçeneğini gündeme getiriyor. Ancak tüm partiler seçimden önce koalisyon olasılığına mesafeli durduklarına dair açıklamalar yaptı. CHP, MHP ve HDP AK Parti ile bir koalisyon olasılığının kendileri açısından mümkün olmadığını söyledi. Koalisyonun Türkiye için "kayıp" olduğunu seçim meydanlarında sürekli işleyen ise AK Parti'ydi.

AK Parti’nin dışarıda kalması durumunda, CHP ve MHP’nin sayısı da güvenoyu rakamı olan 276’ya ulaşamıyor. Bu durumda HDP'nin de içinde olacağı üçlü bir koalisyon akla gelebilir.

Seçim öncesi CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, MHP ile bir koalisyona olumlu yaklaşabileceklerini ifade ederken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, üçlü koalisyona kesinlikle karşı olduğunu vurgulamıştı. Koalisyon olasılıklarına karşı Bahçeli, “Bunu dillendirenlerin doktora görünmesi lazım” değerlendirmesini yaparken, HDP’nin de içinde olduğu bir koalisyonunun “hayalinin bile mümkün olmadığını” belirtmişti.

Koalisyon dışındaki seçenek ise erken seçim.

AK Parti seçim hükümeti olur mu?

AK Parti, 2011 seçimine oranla milletvekili sayısı düşse de Meclis’te yine de en çok sandalye sayısına sahip olacağı için, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, doğal olarak hükümeti kurma görevini, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na vermesi bekleniyor.

Bu durumda hükümeti kurma görevini alan Davutoğlu, Meclis’te dışarıdan destek arayabilir.

Başka bir partinin destek vermesi durumunda, AK Parti azınlık hükümeti olarak göreve başlar, erken seçim kararı alarak ülkeyi seçime götürür. Yani Davutoğlu'nun başkanlığındaki 63. hükümet seçime kadar görev yapar.

Erken seçim 45 günde yapılabilir

Seçimin tekrarlanması için 90 güne ihtiyaç var. Ancak geçmiş deneyimler göz önüne alındığında bir erken seçim 60 günde yapılabiliyor. Geçmişte 45 günde bile seçim yapılabildi.

AK Parti kongresi öne çekilebilir

Bu arada AK Parti için hükümeti kurmak öncelikli. Kongrenin normal şartlar altında eylül ayında yapılması planlanmıştı. Ancak seçim sonucu kongrede lider değişimini ve olası bir erken seçim kararıyla kongrenin tarihinin öne alınmasını gündeme getirebilir. Dolayısıyla AK Parti'nin 5. kongresinde lider değişimi yaşanıp yaşanmayacağı önemli olacak. 

Gül aktif siyasete döner mi?

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül görevini daha bırakmadan önce partinin kurucusu olduğunun altını çizdi. Ancak hem Erdoğan'ın seçilme döneminde, hem de görevden ayrıldıktan sonra partiden gördüğü tavır nedeniyle aktif olarak siyasetin içinde bir görüntü vermedi. İstanbul'daki Fetih kutlamalarına bile katılmadı. Ancak seçim sonucu bu durumu değiştirebilir. Dolayısıyla AK Parti kongreye giderken gözler Davutoğlu'nda olduğu kadar Gül'de de olacak.

Kaynak: Al Jazeera

 
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT