1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. "Seni Başkan Yaptırmayacağız Sözünün Kürtlerde Karşılığı Yok"
"Seni Başkan Yaptırmayacağız Sözünün Kürtlerde Karşılığı Yok"

"Seni Başkan Yaptırmayacağız Sözünün Kürtlerde Karşılığı Yok"

Adil Zozani, 7 Haziran öncesi HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın sloganlaşan "Seni başkan yaptırmayacağız" söyleminin Kürtlerde karşılığının olmadığını kaydetti.

08 Mart 2016 Salı 10:51A+A-

Zozani, Türkiye’de son 25 yıldır sistem tartışması yaşandığını ancak bunun kişilere indirgendiğini ifade etti. AKP’nin de mevcut durumda bir sistem tartışması yapmadığına işaret eden Zozani, şunları dile getirdi:

“Bugünkü kaos, yetki meşruiyeti tartışmaları olmadan önce, cumhurbaşkanlığı seçiminden önce, ‘Bu anayasayla cumhurbaşkanını halk tarafından seçtirdiğiniz andan itibaren bu ülkede çifte bir meşruiyet doğar, bir gövdeye iki tane baş olur ve bu kaosa sebebiyet verir’ görüşünü söyledim.

Ben şu kanaatte değilim sanki anayasamızda hiç problem yoktu, Erdoğan seçildikten sonra problem oluşmaya başladı. 177 maddelik anayasanın 136 maddesinde bugüne kadar değişiklik yapılmış, ama hiçkimsenin aklına anayasanın 104. maddesindeki yetkiler gelmemiş. Samimi olsaydınız biriniz gündemleştirirdiniz. Bütün bu değişiklikler içerisinde anayasanın başlangıç metni de dahil iki defa revize edilmiş, ama cumhurbaşkanı ve yürütmenin yetkilerine kimse dokunmamış. Mantık şu: Çok yetki olsun ama az yetki kullanılsın. Biri bu yetkileri kullandığı zaman sen niye kullanıyorsun diyemezsin. Vaktinde Özal bakanlar kuruluna başkanlık etti. Şimdi Erdoğan daha sıklıkla yapıyor, daha aleni o yetkileri kullanıyor. Bu yetkileri kullandı diye Erdoğan'a anayasayı ihlal ediyor eleştirisi yaptığınız anda kendinizle çelişir duruma düşersiniz. Erdoğan anayasada tarif edilen yetkileri kullanıyor. Ne bir eksik, ne bir fazla. Tarafsızlık ilkelerine aykırı davranışları ifade ediyor, ama zaten gelirken de bunu yapacağım dedi.”

 

‘Parlamenter sistem bir dayatmadır’

 

Denetlenen ve hesap sorabilen bir mekanizmanın kurulması için sistemin değişmesi gerektiğini ifade Zozani, bu sistemde iktidara kim gelirse gelsin aynı sıkıntıların yaşanacağını ifade etti. Tarihsel öze ve kültürel dokuya uymayan bir sistemin topluma dayatıldığını kaydeden Zozani, “Parlamenter sistem Türkiye’ye bir dayatmadır. 90 yıllık uygulamada bizim toplumumuzun bu dayatmayı kabul etmediğini görüyor olmamız gerekir. Tarihin hiçbir aşamasında Anadolu Mezopotamya geleneğinde üniter, merkeziyetçi yapılar varlığını sürdürememişlerdir. Çünkü bizim toplumsal dinamiğimizde yerelin inisiyatif kullanma geleneği vardır” dedi.

 

‘Seni başkan yaptırmayacağız sözünün Kürtler’de karşılığı yok’

 

HDP’nin “Seni başkan yaptırmayacağız” söylemini eleştiren Zozani, “Kürtler’in sorunu kişilerle değildir. Kürt sorununun çözümü kimin başkan olup olmayacağı üzerinden değildir. Kürt sorununun çözümü ideolojik bir bakış açısıyla çözüme kavuşturulamaz. Kürt sorunun çözümünün muhatabı Kürtler açısından devlettir. Türkiye’de ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ sözünün Kürtler nezdinde bir karşılığının olmadığını düşünüyorum. Gezi’den itibaren Kürtler sistemin sopası durumuna getirilmek istendi. Böyle yapıldığı için sonuç alıcı olmadı” diye konuştu.

HDP içinde kendisiyle ilgili gündeme gelen tartışmalara değinen Zozani, “Zaman bize, HDP’yi esas tarif eden görüşün mevcut görüş olmadığını gösterecek. Ucuz siyaset polemikleriyle kahramanlık hikayesinin hiçbir zaman yazılamayacağını da göreceğiz. Söyleyebileceğimiz çok şey vardır, söylemememizin bir tek nedeni vardır: Derdimiz biz değil, halktır. Son 6 ay içerisinde binin üzerinde gencimiz yaşamını yitirdi. Aileler söndü, şehirler yıkılıyor. Kişisel polemikler benim işim değildir” diye konuştu.

Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT

2 Yorum