
Şehit doktorun “ilk ve son tercihi” başkalarına yardım etmek için kalmak
Kuzey Gazze'de çalışan tek ortopedi cerrahı oydu. Ve büyük tehlikeye rağmen, Jouda hastalarını tedavi etme konusundaki kararlılığından asla vazgeçmedi.
Ahmad Majd’in electronicintifada’da yayınlanan yazısını Barış Hoyraz, Haksöz Haber için tercüme etti.
12 Aralık'ta, Gazze'de ateşkesin yürürlüğe girmesinden bir buçuk ay kadar bir süre önce, İsrail ordusu 68 yaşındaki Dr. Said Jouda'yı, Kemal Adwan Hastanesi'nden Al-Awda Hastanesi'ne ameliyat yapmak üzere giderken öldürdü.
Saldırıyı yapanın bir İsrail tankı mı, bir İsrail keskin nişancısı mı yoksa bir quadcopter mi olduğu konusunda rivayetler farklı olsa da, Gazze Sağlık Bakanlığı'nın rakamlarına göre Jouda'nın öldürülmesiyle birlikte Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım saldırılarında öldürülen sağlık çalışanı sayısı 1.057'ye ulaştı.
Jouda'nın adanmışlığı ve kahramanlığı şüphe götürmez.
İsrail, Ekim 2024'ün başlarında Gazze'ye yönelik topyekûn saldırısının başlangıcında tüm halkın kuzey Gazze'yi terk etmesini emrettiğinde Jouda güneye gidebilirdi. Ama gitmedi.
Kasım ayı başlarında, aralarında doktorların da bulunduğu en az 100.000 kişi, kuzeyi çorak bir araziye çeviren vahşi İsrail saldırısının ortasında güneye göç etmişti.
Jouda da gidebilirdi. Ama gitmedi.
İsrail'in soykırımı sırasında halkına yardım etmek için diğer tıp çalışanlarıyla birlikte kalmayı tercih etti.
Kuzeyde çalışan tek ortopedi cerrahı oydu. Ve büyük tehlikeye rağmen, Jouda hastalarını tedavi etme konusundaki kararlılığından asla vazgeçmedi. Kuzeydeki tıbbi tesisler arasında düzenli olarak yer değiştiriyor, sınırlı tıbbi personel ve kıt kaynaklarla çalışıyordu.
Akrabaları onu birkaç kez ayrılması için ısrar etmişti ama o eşine şöyle demişti: “Eğer görünmeyeni görebilseydiniz, gerçek olanı seçerdiniz ve benim ilk ve son tercihim kalıp çalışmak.”
“Onun hakkında ne kadar konuşursam konuşayım, kelimeler her zaman yetersiz kalacak. Eşi Raeda aralık ayında The Electronic Intifada'ya verdiği demeçte, ailesi ve Filistin davası için yorulmadan çalıştı” dedi.
Nakba dersi
Belki de -diğer pek çokları gibi- ayrılmayı reddetmesi kendi geçmişinden kaynaklanıyordu.
Jouda'nın ebeveynleri 1948'de Nakba sırasında Aşdod şehrinden Gazze'ye zorla göç ettirilmişti; Filistin halkının yaklaşık üçte ikisinin “Yahudi devleti” İsrail'in önünü açmak için mülteciliğe zorlandığı etnik temizlik.
“Bir daha asla” Filistinliler için bu anlama geliyor ve ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni bir Nakba'yı yürürlüğe koyma önerisi, Filistinliler tarafından, “Jouda'nın Gazze'deki evini terk etmeyi reddetmesi” gibi aynı retle karşılanacaktır.
Jouda, kendi ailesi tarafından ödenen ağır bedele rağmen ayrılmayı reddetti.
12 Kasım 2024'te Jouda'nın yeğeni Muhammed, kuzeydeki Beit Lahia'da evinin yakınındaki bir sokakta İsrail saldırısında katledildi. Jouda soğukkanlılığını kaybetmeden ve görevinden geri adım atmadan, genç akrabasının vefatını kendisi duyurdu.
Bir aydan kısa bir süre sonra, 4 Aralık'ta, ameliyathanedeyken, tedavi ettiği hasta Ala Qaoud, doktorun en küçük oğlu 24 yaşındaki Majd'ın öldürülmesine tanık olduğunu söyledi.
Kaud daha sonra The Electronic Intifada'ya yaptığı açıklamada, “Ameliyattan çıktım ve hala anestezinin etkisi altındayken, Majd'ı bir ağacın altına yerleştirdiğimi, böylece en azından bedeninin gölgede kalacağını söyleyerek saçmalıyordum” dedi.
Jouda, Majd'ın ölümünden sekiz gün sonra öldürüldü.
Acımasız saldırılar
Jouda'nın üç oğlundan ikincisi olan Muhammed, aralık ayında The Electronic Intifada'ya verdiği demeçte İsrail ordusunun babasını “kasten” öldürdüğünü söyledi.
Ateşkes yürürlüğe girmeden önce konuşan genç Jouda, bunu başkalarının da izleyeceği uyarısında bulundu.
“O ilk değildi ve eğer dünya insanlığa karşı işlenen bu suçları sessizce izlemeye devam ederse son da olmayabilir.”
Sınır Tanımayan Doktorlar'a göre İsrail'in 15 ay boyunca Gazze'deki sağlık sektörüne yönelik soykırım saldırıları “acımasızdı”
1,000'den fazla sağlık çalışanı öldürüldü, hastaneler, klinikler ve ambulanslar dahil olmak üzere sağlık tesisleri ve ekipmanları kasıtlı olarak hedef alındı ve Jouda'nın eski meslektaşı Dr. Hussam Abu Safiya da dahil olmak üzere en az 310 sağlık personeli keyfi olarak gözaltına alındı.
Son 15 ay içinde İsrail'in esir kamplarında aralarında El-Şifa Hastanesi ortopedi bölümü başkanı Dr. Adnan al Bursh ve Kemal Adwan Hastanesi kadın doğum bölümü başkanı Eyad Al-Rantisi'nin de bulunduğu çok sayıda sağlık çalışanı hayatını kaybetti.
*Ahmad Majd, Gazze'de yaşayan bir yazar.
HABERE YORUM KAT