1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Sayın Vali, Amaç Suriyelilerin Sömürülmesini Önlemek mi, İşsiz Bırakmak mı? 
Sayın Vali, Amaç Suriyelilerin Sömürülmesini Önlemek mi, İşsiz Bırakmak mı? 

Sayın Vali, Amaç Suriyelilerin Sömürülmesini Önlemek mi, İşsiz Bırakmak mı? 

Mevcut ekonomik şartlarda işletmelere Suriyelileri “gayrı resmi çalıştırmayın” demek muhacirlerin  suistimal edilmesini engellemeyecek bilakis işsiz ve aç kalmalarına sebep olacaktır! 

30 Temmuz 2019 Salı 17:17A+A-

Haksöz Haber

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kayıt dışı istihdam edilen yabancılara yönelik 26 Ağustos tarihinden itibaren işverenlere ceza kesileceğini söyledi. Yerlikaya, "Kimsenin sığınmacıları sömürmesine müsaade etmeyeceğiz. Suiistimal içerisine giren işverenler çok büyük cezalar alabilir" dedi.

Akşam gazetesinde yer alan habere göre, İstanbul Valisi Yerlikaya şehrin en önemli sorunlarından birisinin düzensiz göç ve kayıt dışı istihdam olduğunu söylemiş ve şunları eklemiş: 

"547 bin sığınmacıdan kayıtsız çalışanların sayısı 100 binden fazla. Kimsenin bu sığınmacıları sömürmesine müsaade etmeyeceğiz. Suiistimal içerisine giren işverenler çok büyük cezalar alabilir. Sigortasız çalıştırıldığını tespit edersek 26 Ağustos tarihine kadar çok büyük yaptırımlar gelecek. İşyerlerine bu konuda uyarılarda buluyoruz. 25 Ağustos'a kadar uyaracağız. Ancak 26 Ağustos günü bu işyerlerine cezalar keseceğiz. Bu konuda şu anda rehberlik yapıyoruz. Şu ana kadar 6 bin işyerini uyardık. Bayram öncesi 45 bin hedefimiz var. 50 bin işverene bizzat giderek tebliğ, rehberlik hizmeti veriliyor.” 

İstanbul Valisi Sayın Ali Yerlikaya Suriyeliler başta olmak üzere yabancıların kaçak çalışmalarını engelleme adımını suistimal edilmelerini önleme çabası olarak sunuyor. İyi ama siz işverenleri bu şekilde tehdit ettiğinizde işverenler koşup Suriyeli işçilerini sigortalı hale mi getirecekler sanıyorsunuz? Hayır, pek çoğunu işten çıkaracaklar! Çünkü yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bilhassa tekstil, ayakkabı vb. sektörlerde işverenler rekabet edemediklerinden işgücü maliyetini düşürmeye çalışıyorlar. Bu yüzden bu tür sektörlerdeki pek çok işletme yabancı işçi çalıştırmayı tercih ediyor ancak bu şekilde ayakta durabiliyor. 

Ayrıca Suriyelileri resmi olarak çalıştırmak isteyen işletmelerin önünde bir dizi engel var. Onda bir uygulamasıyla küçük işletmelerde 1’den fazla Suriyeli işçiyi isteseniz de resmi olarak çalıştıramıyorsunuz. Ayrıca Suriyeliler için Çalışma Bakanlığından izin alma prosedürü çok zor. Bakanlık yerli istihdamı artırma adına Suriyeliler için çalışma iznini zora sokuyor. Tüm bu şartlarda işletmeleri Suriyelileri kaçak çalıştırmayın şeklinde tehdit etmenin Suriyelileri daha fazla mağdur edeceğinden kimsenin kuşkusu olmasın! 

Özetle, bu adımlarla mağdur insanları kollamış olmayacak, bilakis daha fazla mağdur edeceksiniz!  

 

HABERE YORUM KAT