1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Sapanca’da İlim ve Alim Kavramları İşlendi
Sapanca’da İlim ve Alim Kavramları İşlendi

Sapanca’da İlim ve Alim Kavramları İşlendi

Sapanca-SBED'de İlim ve Alim kavramları Ali Fuat US'un sunumuyla değerlendirildi.

17 Şubat 2013 Pazar 15:00A+A-

SABED Sapanca Bilgi Eğitim Dayanışma Derneği tarafından Kur’ani Kavramlar üst başlığı ile başlatılan seminerlerin ikincisi İlim ve Alim Konu başlığı ile Ali Fuat US tarafından dernek merkezinde yapıldı.

İlim ve Alim kavramlarının tanımları ve anlamlarını vererek başlayan Ali Fuat US Kur’ani Kerim’de kavramların geçtiği ayetlerden örnekler verdi.

“Allah her şeyi kusursuz bilen bir ilahtır. Gökte ve yerde varolan hiçbir şey O’nun bilgisi dışında gizlice gelişemez. Yüce Rabbimiz her şeyin künhüne vakıftır.Bazı"

Müslüman"filozofların iddialarının aksine Yüce Allah eşyanın bütün ayrıntıları üzerinde de hakimdir. Yaratılış sürecinin bütün aşamalarını, Küll-Cüzz ayırımı yapmadan, en ince detayına kadar bilir. Sudur Nazariyesi'nde Farabi'nin iddia ettiği gibi Allah, yaratılışın bir aşamasından sonra her şeyi otomatiğe bağlamış, kenara çekilmiş değildir” diyerek sözlerine devam eden Ali Fuat US :

“Allah’ın ilim sıfatı ile her şeyi bilgi dahilinde tuttuğu gerçeği salih kullara içinde bulundukları durumdan her zaman ve her yerde haberdar bir ilah itikadı ile hareket etmeyi öğretir ve insanlarda bazen intihar derecesine varan çeşitli huzursuzluk ve tedirginliklere düşmekten onları korur.” Dedi.

Zümer Suresi 11.ayet olan “De ki: "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" Ancak temiz akıl sahibi olanlar anlar.” Ayeti paralelinde bilmenin ve bilmemenin aynı şey olmadığını ve bilmenin de ancak vahiyden neşet eden bir anlayışla olması gerektiğini vurgulayan US; yine bilmeyle ilgili olarak Enbiya Suresinde 21.ayette geçen “Eğer bilmiyorsanız zikir ehline sorun.” Ayetini örnek vererek burada bahsedilen zikrin vahiy olduğunu ve bilmenin en başat anahtarı olarak vahyi ve Kur’anı almamız gerektiğini belirtti.

Çok şey bilmenin ilimden ve alimlikten olmadığını vurgulayan Ali Fuat Us seminerin sonunda Fatır Suresi 28.ayette geçen   “Kulları içinde Allah'tan ancak âlimler korkar.”  vurgusundan hareketle gerçek bir takva için bilmek gerektiğini bilmek içinde Kur’an’la olan irtibatın süreklilik arz etmesi gerektiğini söyledi.

Haksöz Haber

HABERE YORUM KAT

1 Yorum