1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Rusya ve Endonezya'dan “Savunma” Alanında İşbirliği Anlaşması!
Rusya ve Endonezya'dan “Savunma” Alanında İşbirliği Anlaşması!

Rusya ve Endonezya'dan “Savunma” Alanında İşbirliği Anlaşması!

Rusya ve Endonezya, devlet başkanlarının katıldığı bir törenle “savunma” alanında işbirliği anlaşması imzaladı.

19 Mayıs 2016 Perşembe 08:03A+A-

Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo’yu kabûl eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya menşeli şirketlerin Endonezya’daki projelerine dikkat çekerek, “Zarubejneft ve Rosnef’in somut ve çok büyük projeleri var. Bu projeler arasında, Bali’de 13 milyar dolarlık yatırım öngören modern rafineri yapımı da var.” dedi.

Enerji alanında işbirliği için iki ülkenin büyük potansiyele sahip olduğunu belirten Rusya lideri, Endonezya’da Rusya menşeli şirketin katılımıyla 1,8 GW’lık termik santral yapımı planlandığını belirterek, “Yatırım hacmi 2,8 milyar dolar olacak. Rosatom da küçük deneysel reaktör projesi üzerinde çalışıyor.” diye konuştu.

“Rusya Menşeli Şirket 2500 Kişiyi İstihdam Edecek”

Altyapı programlarının hayata geçirilmesinde Endonezya’ya yardımcı olabileceklerini söyleyen Putin, Rusya Demiryolları şirketinin Kalimantan adasındaki 190 kilometrelik demiryolu hattı inşasında 2 bin 500 kişinin istihdam edileceğini anlattı. Putin, Rusya menşeli şirketlerin Endonezya’daki üretim ve madencilik projelerine de katılacağını kaydetti.

Endonezya Devlet Başkanı Widodo ise başta demiryolu yapımı olmak üzere altyapı ve petrol arıtımı projelerinde Rusya’nın yatırımlarına ilgi duyduklarını söyledi.

“Yatırım işbirliğimizi arttıracağımız konusunda anlaştık. Denizcilik ve altyapı gibi alanlarda da Rusya’nın yatırımlarına ilgi duyuyoruz. Ayrıca Kalimantana’da demiryolu projesinin sürmesi, limanın yapılması ve petrol arıtımı alanındaki projelerle de ilgileniyoruz.” diyen Widodo, görüşmede ayrıca ekonomik ve askerî işbirliği konularının ele alındığını söyledi.

İstihbarat Paylaşımı!

“Terör tehdidi” adı altında iki ülkenin birbirleriyle istihbarî bilgi paylaşacağını kaydeden Endonezya lideri, “İlgili kurumlar arasında temasların arttırılması konusunda anlaşmaya vardık.” dedi.

Görüşmede bölgesel ve küresel sorunları da ele aldıklarını söyleyen Rusya Devlet Başkanı Putin, “Ülkelerimiz, terör ve aşırılık tehditlerine karşı mücadelede çabalarını koordine edecek.” ifadelerini kullandı.

Widodo, Putin’i Endonezya’ya çağırırken, Rusya lideri de Endonezya heyetini, St. Petersburg Ekonomik Forumu ile Doğu Ekonomik Forumu’na dâvet etti.

Sputnik News

HABERE YORUM KAT