1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Rusya ile İsrail Aynı Cephede
Rusya ile İsrail Aynı Cephede

Rusya ile İsrail Aynı Cephede

İsrailli gazeteci Ben Caspit Rusya’nın son dönemde attığı adımların İsrail tarafından yakından izlendiğini ama şu anda iki tarafın çıkarlarının ortak olduğunu söylüyor.

07 Aralık 2015 Pazartesi 13:28A+A-

Al Monitor'dan Kısaltarak Çeviren:
Hasan Soylu / Haksöz Haber

Türkiye ile Rusya arasındaki gerilim, Putin ve Erdoğan’ın açıklamalarıyla daha da hararetlenirken, bir yandan da Suriye-Lübnan hava sahasında İsrail’i doğrudan ilgilendirecek gelişmeler yaşanmakta. Rusya’nın bölgeye konuşlandırmayı planladığı silah sisitemleri İsrail hava kuvvetlerinin Rus ordusunca denetlenmesini beraberinde getirebilir.

Bununla birlikte Rusya ve İsrail şu anda aynı cenahta yer almaktalar. Birbirilerini yakından takip ediyorlar ama karşılıklı saygıda da kusur etmiyorlar.

Netanyahu ve Putin 30 Kasım’da Paris’te yapılan İklim Zirvesi’nde bir araya geldiler. Toplantıya vakıf olan yetkililer görüşmenin çok dostça ve yapıcı geçtiğini belirttiler. 28 Kasım’da İsrail Parlamentosu üyesi ve eski Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’a durum hakkındaki görüşleri soruldu. 1970’lerde Sovyetler Birliği’nden göç etmiş ve Rusya konusunda uzman olan Lieberman şunları söyledi: “Bizim Rusya ile hem karada hem havada tam bir koordinasyonumuz var. 7 gün, 24 saat iletişim halindeyiz. Umarım Türkiyelilerin Ruslarla yaşadıkları türden bir duruma düşmeyiz. Ruslardan gelen mesajlar olumlu. Daha geçen hafta Putin Rusya’da anti-Semitist eylemlerle ilgili uyarılarda bulundu. İsrail’den daha fazla sebze ithal etmeyi arzu ediyorlar. Rusya’nın bizimle hiçbir sorunu yok. Çıkarlarına bakıyorlar.”.

İsrail Rusya’nın bölgede Suriye ve Hizbullah’ın da dahil olduğu İran eksenini güçlendirecek adımlar atmasından endişe etse de, Erdoğan’ı zayıflatacak her türlü adımı kendi lehine görüyor.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum