1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Rus büyükelçiliği propagandasında Özdil ve Uğur’u referans gösteriyor
Rus büyükelçiliği propagandasında Özdil ve Uğur’u referans gösteriyor

Rus büyükelçiliği propagandasında Özdil ve Uğur’u referans gösteriyor

Rusya’nın Ukrayna’daki işgali tüm hızıyla devam ederken Rusya’nın propagandası kimi zaman açık kimi durumlarda ise örtük bir şekilde gerçekleştiriliyor. Türkiye'deki basın mensuplarının propagandaya olan katkıları ise yadsınmayacak bir boyuta ulaştı.

12 Nisan 2022 Salı 16:11A+A-

HAKSÖZ HABER

Rusya’nın Türkiye Büyükelçiliği, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşta gerçekleştirdiği cürümlerini gizleme arayışında yerli Rusçuları referans gösteriyor.

Sözcü yazarı Yılmaz Özdil, Rusya’nın savaş suçu işlediği kayıtlara, raporlara ve onlarca belgeye geçmesine rağmen şu cümleleri kurarak Rus propagandası yapmaktan çekinmedi.

Özdil 8 Nisan tarihli yazısında şunları yazdı: “Rus ordusu Ukrayna'nın Bucha şehrinde sivilleri katletti” deniyor.

“Putin soykırım yaptı” manşetleri atılıyor.

“Putin savaş suçu işledi” deniyor.

“Putin Işid'ten daha kötü” deniyor.

“Öldürmeden önce tecavüz ettiler” deniyor.

“Toplu mezarlara gömdüler” deniyor.

“Barbarlık, vahşet, dehşet, korkunç, şok edici” deniyor.

“Putin savaş suçlusu olarak yargılanmalı” deniyor.

Amerikan medyası, İngiliz medyası, Alman medyası, hepsi fotokopi gibi aynı cümleleri kullanıyor.Rus medyasından tek satır, tek kare fotoğraf kullanılmıyor, Rusya'nın bu konuda yaptığı açıklamalardan tek kelime kullanılmıyor. Rus ordusu Bucha'da katliam yapmış mıdır? Orasını anca Ukrayna savaşı bittikten sonra öğrenebiliriz. Ama… Kendi tarihimizden de biliyoruz ki, savaş haberlerini Batı medyasından takip etmek, katliamdan daha ağır bir suçtur!”

Rusya Büyükelçiliği de Yılmaz Özdil’in bu sözlerini referans noktası olması gereken noktaymış gibi lanse ederek sosyal medya paylaşımlarında bulundu.

Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur’un da 9Nisan’da kaleme aldığı “Nazi ideolojisinin Ukrayna’yı esir aldığı” iddiasıyla yazdığı yazıyı paylaşan Rusya’nın Türkiye Büyükelçiliği, “Ukrayna’da Nazizmin bulunmadığını tekrar mı söyleyeceksiniz?” diye sorması propagandanın nerelere vardığını gösteriyor.

 Fuat Uğur köşesindeki Rus işgaline zemin olduğu iddiasıyla kaleme aldığı yazısında, “Rusya’yı çökerteyim de bir halk ve ülkesi olmasa da olur diye bakan emperyalist devlet kafası bu. ABD’nin Rusya’ya en ağır yaptırımları uygulamak ve onu dünyadaki güç dengesinden silmek için “meşru bir gerekçe”ye ihtiyacı vardı, onu bu sayede elde etti. Rusya için çok da tın...” derken Ukrayna’nın yönetimini şu ifadelerle suçladı, “Ukrayna yönetimi ve başındaki Zelenskiy ise bugünleri kendi elleriyle hazırladı. Ülke sınırları içindeki 10 milyona yakın Rus’u denetleyebilmek, bastırabilmek için Nazizmi hortlattı. Azov Taburları diye adlandırılan Nazi soytarısı ırkçılar Ukrayna Ordusu’nun bir yan unsuru olarak faaliyet göstermeye ve devlet tarafından himaye edilmeye başlandı.”

Olayları ABD ve Nazi eksenli ‘komplovari teoriler’ ile yorumlayan, Ukrayna’daki halkların özgürlük arayışlarını engelleyen, işgali bir kenara bırakan sözde analist ve uzman gazetecilerin katil ve işgalci bir ülke tarafından destek görmesi, bir propaganda aracı olarak kullanılmalarının yolunu açtığı görülüyor.

 

Rus büyükelçiliğinin ilgili paylaşımları,

rusya-buyukelciligi.jpg

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum