1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Rousseff'in Yargılanmasının Önünü Açan Karar Geri Çekildi
Rousseff'in Yargılanmasının Önünü Açan Karar Geri Çekildi

Rousseff'in Yargılanmasının Önünü Açan Karar Geri Çekildi

Brezilya'da Temsilciler Meclisi'nin yeni ve geçici başkanı Maranhao, Devlet Başkanı Rousseff'in yargılanmasının önünü açan, gensoruyu iptal kararını geri çekti.

11 Mayıs 2016 Çarşamba 11:08A+A-

Maranhao, pazartesi günü, milletvekillerinin Rousseff'in azil sürecinin başlamasını onayladığı gensoruyu 17 Nisan'da yapılan oturumlarda ve oylamadaki usulsüzlükler gerekçesiyle iptal etmişti.

Yerel medya, Temsilciler Meclisi Başkanı Maranhao'nun "Rousseff'in azlini destekleyen partisinden ihraç edilme korkusuyla" iptal kararından vazgeçtiğini yazdı.

Kongre'nin üst kanadı Senato'nun Başkanı Renan Calheiros ise Maranhao'nun iptal kararının "vakitsiz" olduğunu belirterek Senato'daki oylamanın planlandığı gibi bugün yapılacağını belirtti.

Diğer yandan, Brezilya Devlet Başkanı Rousseff, Senato'da hakkında "yolsuzluk davası açılıp açılmaması" için yapılacak oylama öncesi, azil sürecinin durdurulması için Yüksek Mahkeme'ye başvurdu.

Rousseff yanlıları da Devlet Başkanı'na desteklerini göstermek için Brezilya sokaklarına döküldü. Ülkenin farklı kentlerinde toplanan protestocular, lastik yaktı ve barikatlar kurdu.

2014'teki devlet başkanlığı seçimleri öncesi, bütçe açığını saklamak için mali kuralları ihlal etmekle suçlanan Rousseff hakkında Senato'dan yargılanması yönünde karar çıkarsa Brezilya Devlet Başkanı 180 güne kadar görevinden uzaklaştırılabilir. Bu durumda, Rousseff'in görevini Devlet Başkanı Yardımcısı Michel Temer'in üstlenmesi bekleniyor. Rousseff, yargılamada suçlu bulunursa Temer, devlet başkanlığını 2018'de düzenlenecek seçimlere kadar yürütecek.

AA

HABERE YORUM KAT