1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Rojava”da Katliam İzine Rastlayamadılar!
“Rojava”da Katliam İzine Rastlayamadılar!

“Rojava”da Katliam İzine Rastlayamadılar!

"Rojava'da katliam var!" diyerek yeri göğü yırtanlar ve Müslümanlara saldıranlar ne diyeceksiniz şimdi?

02 Eylül 2013 Pazartesi 16:36A+A-

HAKSÖZ-HABER

Müslüman direnişçilere yönelik olmadık yalan ve iftirada bulunanlar ne diyecekler şimdi? Yaptıkları dezenformasyona ilişkin herhangi bir kanıta kendi heyetleri dahi ulaşamadı.

Katliam iddialarını araştırmak için Suriye Kürdistanına giden “Rojava Halkına Destek Heyeti”nin, Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesine sunduğu raporun sonuçları Birinci Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi tarafından açıklandı. Komite üyelerinin tam desteğini aldığı belirtilen raporda, katliamdan hiç bahsedilmedi. Bunun yerine Semalka Sınır Kapısı'nın en kısa zamanda ticarete açılması ve bölgede tek bir silahlı gücün olmasının zorunluluğu gibi hususlar dile getirildi.

“Rojava” denilen bölgede yaşanan olayları ve halkın durumunu incelemek için Birinci Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi tarafından kurulan ve 19-23 Ağustos günlerinde “Rojava”da incelemelerde bulunan Rojava Halkına Destek Heyeti'nin hazırladığı raporun sonuçları Hazırlık Komitesi tarafından yazılı açıklamayla duyuruldu.

Heyetin oluşumu ve yürüttüğü çalışmalara ilişkin teknik bilgilere yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin Birinci Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi'ne 08.08.2013 günü yaptığı resmi bir çağrıda Rojava'da yaşanan olayların araştırılıp incelenmesi için Rojava Kürdistan'ına bir heyet gönderilmesi çağrısında bulunmuştu. Hazırlık Komitesi temsilcisinin de birlikte olduğu 7 kişilik heyete iki kişi de lojistik ve rehberlik için yardımcı oldu. Heyet 19.08.2013 günü Hewler'den yola çıktı. Rojava Kürdistan'ın şehirlerini beş gün boyunca ziyaret ettikten sonra 23.08.2013 günü Federal Kürdistan'ın başkenti Hewler'e döndüler ve Rojava Kürdistan'ındaki durumlara ilişkin raporunu Birinci Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi Sekreterliği teslim ettiler. Hazırlık Komitesi Sekreterliği, heyetin raporunu Hazırlık Komitesi'nin 29.08.2013 günkü toplantısında komite üyelerinin görüş ve tartışmalarına sundu. Hazırlık Komitesi raporu olumlu değerlendirdi ve kabul etti. Heyet güvenlik, ulaşım ve lojistik ihtiyaçların teminde kolaylık sağladığı için Rojava Kürdistan'ındakilere teşekkür etti."

Daha önce “Rojava’da katliam” manşetiyle çıkan Evrensel gazetesinde yer alan habere göre Heyetin raporunda dile gelen “Rojava” halkının tüm taleplerinin ve heyetin önerilerinin Hazırlık Komitesi tarafından desteklendiği belirtildi ancak katliamdan hiç bahsedilmedi. Öte yandan saporun bir nüshasının KCK yönetimine, bir nüshasının da Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı'nar gönderildiği belirtildi.

Dicle Haber Ajansı (DİHA) raporda “Rojava’da halkın heyetten talep ettiği hususlar” şeklinde sunulan talepleri şöyle aktardı:

* İlgili tüm taraflar, partiler ve herkes Hewler Anlaşması'nın gereklerinin yerine getirilmesini ve Desteye Bilinda Kurdi'nin (Kürt Yüksek Konseyi), özellikle de uzman heyetlerinin aktif hala getirilmesini talep etti.
* Savaşın Kürtlerin çıkarına olmadığı, Kürt halkının düşmanlarının artmasına neden olduğu için Kürt bölgesinde savaşın önlenmesi için acilen çalışma yürütülmesi talep edildi. Ayrıca savaş ve barış konusunda tüm tarafların katılması ve kararın tek bir tarafın elinde olmaması istendi.
* Tüm taraflar arasında bütünlüklü ve ortak bir askeri gücün oluşturulması.
* Rojava Kürdistanı için acilen ilaç temin edilmesi istendi.
* Federal Kürdistan ile Rojava Kürdistan'ı arasındaki Semalka Sınır Kapısı'nın ticarete açılması, ama Rojava Kürdistan'ındaki tüm ilgili tarafların katılımıyla yapılacak olan ortak bir programla yürütülmesi, sadece tek tarafın elinde olmaması.
* Rojava Kürtlerinin Türkiye ve Federal Kürdistan Bölgesi'ne göçünün önünün kesilmesi için çalışma yürütülmesi. Sadece insani durumlar için halkın Federal Kürdistan Bölgesi'ne geçişine izin verilmesi, o da belli bir sure için.
* Partilerin başkanlık merkezlerinin Rojava Kürdistanına dönmesi talep edildi.
* Kürt tarafları arasında basın yoluyla karşılıklı yürütülen savaşın önlenmesi.
* Rojava Kürdistanında bir kampın kurulması için çalışma yürütülmesi ve kendi yerini bırakmak zorunda kalan halkın bu kamplara yerleştirilsin. Aynı zamanda Federal Kürdistan Bölgesine göç edenlerin Rojava'ya dönmesi için çalışma yürütülmesi.
* Aydınların ve basın çalışanlarının çalışmalarının engellenmemesi ve basın özgürlüğüne ve çalışmalarına saygı gösterilmesi.
* Türkiye ile Rojava Kürdistan'ı arasında bir sınır kapısının açılması için Kuzey Kürdistan halkının Türkiye hükümeti üzerinde baskı kurması.
* Halktan bazı kesimler YPG'ye silah ve mühimmat temininde yardımcı olunmasını talep etti.

 

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum