1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Rıdvan Kaya ve Ceyda Karan Canlı Yayında Tartıştı
Rıdvan Kaya ve Ceyda Karan Canlı Yayında Tartıştı

Rıdvan Kaya ve Ceyda Karan Canlı Yayında Tartıştı

Canlı yayında Suriye direnişini tartışan Ceyda Karan ile Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya arasında gergin anlar yaşandı.

26 Eylül 2013 Perşembe 15:52A+A-

HAKSÖZ-HABER

CNN Türk'te Ahmet Hakan’ın sunduğu “Tarafsız Bölge” programının dün akşamki konukları arasında yer alan Taraf yazarı Ceyda Karan, programda Baasçı tezleri tekrarlayınca gergin anlar yaşandı. Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, Ceyda Karan’a hitaben “Sizin desteklediğiniz rejim yüzlerce insan öldürdü. Yazılarınızda Esed’in propagandasını yapmaya devam ediyorsunuz.” dedi. 

Şam’dan yeni dönen Ceyda Karan’ın Esed rejimi tarafından sadece başkent merkezinde kendine gezdirilen bölgelerden aktardığı izlenimleri bütün Suriye gerçeği gibi sunmasına Rıdvan Kaya itiraz etti.

Yanlış Konu Tartışılıyor!

Rıdvan Kaya, Karan’ın Suriye direnişini mahkûm etmeye kalkan sözlerinden sonra söz aldı ve söze “Konuyu yanlış yerden tartışıyoruz!” diyerek başladı. Kaya, öncelikli olarak Esed-Baas rejimi tarafından 100 bini aşkın kişinin katledildiği gerçeğini ve rejimin çocuk-kadın ayırmaksızın gerçekleştirdiği katliamları konuşmadan direnişin eylemlerini tartışmanın doğru olmadığını vurguladı.

Kaya, ısrarla direnişin “barışçıl” başladığını ve 5-6 ay boyunca rejimin toplu katliamlarla cevap verdiğini; bunun üzerine ordudan ayrılan vicdanlı askerlerle birlikte silahlı mücadelenin başladığını anlattı. Ayrıca silahlı direniş gruplarının ana omurgasının Suriyeliler tarafından oluşturulduğunu; farklı ülkelerden gelen mücahidlerin de zulme uğrayan kardeşlerinin çığlığına kayıtsız kalamayan sorumluluk sahibi insanlar olduğunu vurguladı.

Mücahid mi Cihadist mi?

Rıdvan Kaya, İslam terminolojisinde zulme karşı savaşanlara “mücahid” denildiğini hatırlattı ve Batılı terminolojiyle konuşarak “cihadist” diyenlerin karalama kampanyası güttüklerini ifade etti.

Kaya’nın, “Dışarıdan gelen mücahidlerin mantığı şudur: Burada halk katlediliyor, bizim kardeşlerimiz katlediliyor, zulüm altındalar bizim onlara destek olmamız lazım!” sözleri üzerine araya giren Ceyda Karan, “Onlar da çok kelle kestiler, kalp-ciğer yedile!” diye çıkıştı. 

Kaya, “Bir saniye, varil bombalarıyla, füzelerle, uçaklarla topluca katledilen halkı konuşmadan; ırzına geçilen kadınlardan bahsetmeden ‘kelle kestiler’ dediğiniz zaman buna kesinlikle itiraz ederim.” karşılığını verdi.

Varil Bombasıyla, Füzeyle Öldürünce Medeniyet mi Oluyor?

Suriye’de bir günde dört varil bombasının atıldığını anımsatan Kaya’ya Ceyda Karan, “Medeniyet diye bir şey var, ciğer yemiyorsun işte medeniyette!” diye çıkıştı. 

Sadece Halep’te ekmek kuyruğunda toplanmış yüzlerce insanın bulunduğu 13 tane fırının bombaladığını söyleyen Kaya, Ceyda Karan’a, “Sizin desteklediğiniz rejim binlerce insan öldürdü, kadınlar öldürüldü, çocuklar öldürüldü. Bunlar varil bombasıyla, füzeyle öldürülünce medeniyet mi oluyor?” diye sordu. Ayrıca yüz bini aşkın kişi katleden bir rejimle birkaç olumsuz görüntüden hareketle direnişçilerin eylemlerini eşitleyen mantığın tutarsızlığını ortaya koydu.

“Kimse onları inkar etmiyor, iki taraf da öldürdü. Siz kalkıp olayı bir edebiyata çevirip, bir tarafın canı sıkıldı öldürmeye kalkıştı derseniz sonuç elde edemeyiz.” şeklinde konuşan ve sürekli biçimde söz kesmeye çalışan Ceyda Karan’a Kaya, “Eğer bu şekilde konuşacaksanız tartışmaya devam edemeyiz. Deminden beri bir sürü şey söylediniz, hiç birine katılmıyorum ama müdahale edip itiraz etmedim. Tartışmak istiyorsanız tartışalım.” karşılığını verdi. 

Kaya, ısrarla “Kelle kesiyorlar, ciğer yiyorlar!” diye bağıran Ceyda Karan’a kaç kişinin kellesinin kesildiğini sordu. “Bin kişinin kellesi mi kesiliyor?” diye cevap vermek durumunda kalan Ceyda Karan’a Rıdvan Kaya, ciğer hadisesinin tek bir vaka olduğunu ve bunun gibi birtakım az sayıda aşırı cezalandırma vakalarının tüm direniş gruplarınca kınandığını ve soruşturulduğunu söyledi.

Doğru Söze Ne Hacet: “Ben Batılıların Yalancısıyım!”

Programın bir yerinde “Ben kimseyi desteklemiyorum, gazeteciyim, analiz olarak bakıyorum; ben Batılıların yalancısıyım!” diyen Ceyda Karan’a Kaya, “Yazılarınızı okuyorum. Analiz mi? Başından beri Esed’in propagandasını yaptınız.” dedi. 

Karan, “100 bin kişinin 3'te 1'i Suriye ordusundan. Böyle rakamları atmayın. O yüzden kimse bir şey anlamıyor. Sizin gibi hikaye yazanlar yüzünden geldiğimiz noktayı çözümleyemez hala geldik. Uyduruyorsunuz.” diye çıkışınca Kaya, 100 bin rakamına Esed askerlerinin dahil olmadığı bilgisini verdi ve “İki buçuk senedir katliam yapan bir ordunun hala propagandasını yapıyorsunuz, inanamıyorum!” diye konuştu. 

Programdaki Tartışmadan Bir Kesit:

HABERE YORUM KAT

13 Yorum