1. HABERLER

  2. HABER

  3. Reklam Ajanslarında Gezi Parkı Seferberliği
Reklam Ajanslarında Gezi Parkı Seferberliği

Reklam Ajanslarında Gezi Parkı Seferberliği

Reklam ajanslarının, Taksim Gezi Parkı'nda başlayan olayların medyada geniş yer bulup ülke geneline yayılması ve dünya medyasına taşınması için organize çalıştığı belirtiliyor.

08 Haziran 2013 Cumartesi 20:01A+A-

Reklam ajanslarının, Taksim Gezi Parkı'nda başlayan olayların medyada geniş yer bulup ülke geneline yayılması ve dünya medyasına taşınması için organize çalıştığı belirtiliyor. Gösteriler için kamuoyu oluşturup, gençleri ilgisini çeken sosyal medya kampanyaları düzenleyen reklam ajansları, ilginin düşmemesini ve gösterilerin süreklilik içinde devam etmesi için de kamuoyunu etkileme gücünü kullandığı kaydediliyor.

Gezi Parkı olaylarında reklam sektörünün önde gelen firmalarının üstlendiği rol tartışılıyor. Gösterilerin, yolları kapatma ve polisle çatışma boyutuna taşınması üzerine, başta turizm sektöründeki yabancı tur firmalarının Türkiye'ye yönelik turizm ilanları olmak üzere, Türkiye'ye yönelik ticari adım atma hazırlığındaki firmaların girişimlerini askıya alması, gözlerin reklam sektöründeki şirketlere çevrilmesine yol açtı.

ElmaAltShift, MediaCat, SikkoDigital, Pazarlamasyon, ElmaElma ve alametifarika gibi reklam ajansları Gezi Parkı eylemlerine, resmi sosyal medya hesaplarından açıkça destek verip, takipçilerine çağrılar yaptı. #DirenGeziParkı adlı başlığı altında toplanan reklam ajansları, 3 gün boyunca Twitter'ın Türkiye ve dünya etiket listesinin bir numaralı başlığının #DirenGeziParkı olmasını sağladı.

Bu arada reklam firmalarının, bu çalışmalarında resmi hesaplarının yanı sıra 'twitter fenomenleri' olarak anılan, ancak kimliği bilinmeyen ve bu ajansların oluşturduğu sanal kişilikler olduğu belirtilen Taci Kalkavan, Kutup Zencisi, Argostroloji ve Pucca gibi twitter hesapları, bir hafta boyunca, gösterilerle ilgili açılan etiketleri TT listesine soktu. Bu hesaplardan, tüm takipçilere, sürekli olarak, eylemlere katılmaları çağrısı yapıldı.

-Sanal fenomenleri devreye soktular

Daha önce birçok kez viral reklamların yayılmasını sağlayan Taci Kalkavan, Kutup Zencisi, Argostroloji, Pucca gibi twitter dünyasının sanal ünlülerinin 'eylemlere katılın' çağrılarının yanı sıra, reklam ajansları, eylemlerin gençler arasında kabul görmesi ve yayılması için yaratıcı slogan üretimini aralıksız sürdürdü. Bununla da yetinmeyen reklam-pazarlama sektöründeki firmalar, facebook, twitter ve linkedn gibi paylaşım ortamları üzerinden art direktörlerini devreye soktu.

-MediaCat desteği

Eylemlerle ilgili gençlerin ilgisini çekecek, yaratıcı afiş üretimini de başka bir elden eş zamanlı olarak yürüten reklam sektörünün önde gelen firmaları için sektörün önde gelen yayın organı MediaCat, #GeziyeYaratıcıDestek adıyla hastag açtı. Taksim Gezi Parkı eylemleri için üretilen sloganları tek çatı altında toplayan MediaCat, resmi twitter hesabı üzerinden de Taksim'deki olaylarla ilgili yüzlerce twet attı.

MediaCat Yazı İşleri Müdürü Enes Taşkıran, reklam ajanslarının Gezi Parkı olaylarıyla bu kadar yakından ilgilenmesinin, 'normal' olduğunu savundu. Reklam ajanslarının büyük çoğunluğunun Taksim civarında bulunması sebebiyle ilginin yüksek olduğunu söyleyen Enes Taşkıran, 'Biz bir reklam ajansı değiliz. Biz o sektördeki yayın grubuyuz. Dergi ve kitap yayıncılığı yapıyoruz. Biz, Taksim'dekileri örgütlemedik, olayların içinde bulunmadık. Sadece ajansların hazırladıkları yaratıcı sloganlar için twitter hesabımız üzerinden hastag açtık' dedi.

-'Kadın hakları ve azınlık hakları kısıtlanıyor' yalanı

ABD'de yayımlanan NewYork Times gazetesine ilan verilmesiyle de ilgilerinin bulunmadığını savunan Enes Taşkıran, 'Verilen ilanın parasını temin için asla insanları örgütlemedik. İlanla bir ilgimiz yok. İlanı veren kişileri de tanımıyorum' dedi.

Türkiye'de kadınların haklarına kısıtlama getirildiği, azınlık haklarının ve konuşma özgürlüğünün kısıtlandığı, seçimle iş başına gelen yöneticilerin tutuklandığı gibi iddiaların sıralandığı gazete ilanının, proje fikirlerine kitlesel finansal destek sağlayan Indiegogo platformu tarafından verildiği belirtiliyor. Murat Aktihanoğlu, Oltaç Ünsal ve Duygu Atacan isimli ABD'de yaşayan bazı Türk vatandaşlarının önderliğinde gelişen bu projenin, Indiegogo platformunun en hızlı büyüyen projesi haline dönüştüğü belirtiliyor.

Gazete ilanını verenler, ilanın finansmanı için 50 ülkeden destek aldıklarını, 53 bin 800 dolar olan ilan bedelini 21 saatte toplamayı başardıklarını ileri sürdü.

-İLAN METNİ-

TÜRKİYE'DE NELER OLUYOR

Türk halkı konuştu: EZİLMEYECEĞİZ!

İstanbul'daki Gezi Parkı kurtarmayı amaçlayan barışçıl protesto gösterisine hükümetin verdiği şiddet içerikli tepki, milyonlarca insanın büyük öfke duymasına neden oldu.

Öfkelendiler, ama şaşırmadılar.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 yıllık iktidarında sivil haklar ile özgürlüklerin sürekli sarsıldığına tanık olduk. Sayısız gazeteci, sanatçı ve seçimle iş başına gelen yetkililerin tutuklanması, konuşma özgürlüğü ile azınlıklar ve kadınların haklarına getirilen kısıtlamalar iktidar partisinin demokrasi konusunda ciddi olmadığını gösterdi.

Bir kez daha Başbakan, halkın endişeleri ile dalga geçip önemsizmiş gibi göstermeye çalışırken Türk medyası, utanç verici bir biçimde sessiz kaldı.

Türkiye genelince cesurca protesto gösterileri düzenleyenler, sıradan insanlardır. Bu insanlar, çeşitli nesillerden, farklı etnik, dini, sosyo-ekonomik, ideolojik ve cinsel kimliklerden geliyor. Türkiye'nin geleceği, kendi geleceğimiz ile ilgili kaygılarımız, bizi birleştiriyor.

POLİS ZULMÜNE SON VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ.

ÖZGÜR BİR MEDYA İSTİYORUZ.

Vatandaşlar ile kamuya hizmet için seçilenler arasında özel çıkarların dikte edilmesi yerine AÇIK DEMOKRATİK DİYALOG TALEP EDİYORUZ.

Hükümetin gücünü masum yaşamların yok olmasına neden olacak bir biçimde kötüye kullanması ile ilgili SORUŞTURMA BAŞLATILMASINI TALEP EDİYORUZ.

Tartışmaya katılın ve bizimle dayanışma izinde olun.

Bu ilanın parası, tamamen dünyanın dört bir yanındaki kaygı duyan bireyler tarafından sağlanmıştır.

YENİ ŞAFAK

HABERE YORUM KAT