1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Rejimin vaatlerine inanmak için akılsız olmak lazım!
Rejimin vaatlerine inanmak için akılsız olmak lazım!

Rejimin vaatlerine inanmak için akılsız olmak lazım!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Moskova'da gerçekleşen Türkiye-Rusya-Suriye üçlü görüşme ile ilgili açıklamalarda bulundu.

29 Aralık 2022 Perşembe 14:20A+A-

HAKSÖZ HABER

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Esed rejimi ile üst düzey görüşme gerçekleştirmiş olmasının vebali yetmezmiş gibi bir de rejim ile yapılan görüşmeden aktardığı akıl ve vicdan dışı sözlerle kendisini komik duruma düşürüyor.

Suriye rejimi aynı zamanda Suriyelilerin ülkesine dönmesini istiyor. Bunların olumlu bir şekilde can güvenliğinin sağlanarak dönmesi önemli" ifadeleriyle Esed’in mültecilerin dönüşünü istediğini iddia eden Çavuşoğlu bu saçmalığa gerçekten inanıyor mu?

Her şeyden önce Suriye’deki gayrımeşru idareyi "Suriye rejimi" olarak tanımlamak hatalı bir yaklaşımdır. Esed’in oradaki hükmünün meşru zemini olmadığı için “Suriye rejimi” şeklinde bir devlet yapılanmasından bahsetmek mümkün değildir. Esed rejimi şeklinde tanımlanması gereken eli kanlı mezhep kökenli azınlık idaresi ise Suriye halkının temsilcisi değil katilidir!

Suriye’de başlayan katliamlar sebebiyle Suriyeliler mülteci durumuna düşünce dünyanın dört bir tarafına yayıldılar. Peki, bu güne kadar Esed’in idaresi altına dönen kimse olmadı mı? Az da olsa oldu ancak gidenlerin zaten çok büyük bir kısmı isteklerinin dışında zorla yollandılar. Gönderildikleri içinse başına gelmeyen kalmadı...

Uluslararası örgütler Suriye’de dönüşün güvenli olmadığına dair raporlar paylaştılar. Geçtiğimiz sene Eylül ayında Uluslararası Af Örgütü, “Eceline gidiyorsun” başlıklı raporunda, Suriyeli istihbarat yetkililerinin, ülkeye geri dönen 13’ü çocuk 66 kişiye karşı korkunç ihlaller işlediğini belgeledi. Bu ihlaller arasında, beş kişinin Suriye’ye döndükten sonra gözaltına alındığı ve gözaltında öldüğü belgelendi. Zorla kaybedilen 17 kişinin akıbeti ise bilinmiyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporunda ise 2017 ile 2021 arasında Lübnan ve Ürdün'den Suriye'ye dönen Suriyeli mültecilerin Suriye hükümeti ve ona bağlı silahlı gruplar tarafından uygulanan ağır insan hakları ihlalleri ve zulümle karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Geri dönenler, çatışmalarla yıkılan bir ülkede hayatta kalmak ve temel ihtiyaçlarını karşılamak için de mücadele etmek durumunda kaldılar.

72 sayfalık “Hayatlarımız Ölüm Gibi": Lübnan ve Ürdün'den Geri Dönen Suriyeli Mülteciler" isimli rapor Suriye'nin geri dönüş için güvenli olmadığını tespit etti. İnsan Hakları İzleme Örgütü, geri dönenler ile onların aile üyelerinden oluşan toplam 65 kişiyle yaptığı görüşmelerde, 21 gözaltı ve keyfi tutuklama vakası, 13 işkence vakası, 3 kaçırılma, 5 yargısız infaz, 17 zorla kaybetme ve 1 cinsel şiddet iddiasını belgeledi.

TRT'nin AA'dan aldığı 2018 senesinde yayımlanan bir habere göre Lübnan Mülteci İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muin el-Merabi, Lübnan'dan Suriye'ye dönen mülteciler hakkında yaptığı açıklamada, "Suriye'ye dönen yaklaşık 20 mülteci rejim ordusu tarafından öldürüldü" ifadelerini kullandı.1

Vaziyet buyken Çavuşoğlu’nun “Suriye rejimi Suriyelilerin ülkesine dönmesini istiyor” ifadesini kamuoyu ile paylaşması utanç vesikasıdır. Türkiye toplumunda muhalefetin oluşturduğu ırkçı cephenin ekmeğine yağ süren bu sözler mültecileri hedef alan saldırıları artıracak bir muhtevaya sahiptir. Çavuşoğlu’nu görüşerek bile büyük bir vebal altına girdikleri rejimin katil kimliğini akıldan çıkartmamaya davet ediyoruz! Hem kendinizi hem başkalarını kandırmaya çalışmanız ise içler acısı!


https://www.trthaber.com/haber/dunya/lubnan-multeci-islerinden-sorumlu-devlet-bakani-lubnandan-suriyeye-donen-20-multeciyi-esed-rejimi-oldurdu-392413.html

HABERE YORUM KAT

5 Yorum